İsrail'den Türkiye karşıtı yeni hamle! Manidar zamanlama

Türkiye’yi bölgede saf dışı bırakma çabaları kapsamında Yunanistan öncülüğünde Doğu Akdeniz Forumu’na imza atan İsrail, şimdi de Lübnan ile deniz sınırlarıyla ilgili görüşme yapmaya hazırlanıyor. 10 yıldan uzun süredir devam eden anlaşmazlığın çözümü için İsrail’in girişimde bulunduğu zamanlama dikkat çekiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 27.09.2020 07:09 GÜNCELLEME 27.09.2020 17:46 DÜNYA
İsrail'den Türkiye karşıtı yeni hamle! Manidar zamanlama
İsrail'den Türkiye karşıtı yeni hamle! Manidar zamanlama

Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi saf dışı bırakma çabaları kapsamında geçtiğimiz günlerde Yunanistan öncülüğünde Mısır, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, İtalya ve Ürdün ile birlikte Doğu Akdeniz Forumu’nu kuran İsrail’den şimdi de Lübnan hamlesi geldi. İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesi, Beyrut ile Tel Aviv arasında deniz sınırlarıyla ilgili görüşmelerin yapılacağını duyurdu.  

 

 

BM RAPORTÖR GÖNDERECEK

Gazete, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in bir sözcüsünün, İsrail ve Lübnan’ın, deniz sınırlarına ilişkin müzakereleri Ekim ayı ortasında başlaması beklenen bir ön anlaşmaya vardıklarını doğruladığını aktardı. Gazeteye göre, iki taraf arasındaki müzakereler ABD arabuluculuğunda olacak. Müzakereye ABD adına katılacak kişinin büyük ihtimalle ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı David Schenker olacağı, Birleşmiş Milletler’den de bir raportörün gözlemci olarak toplantıda yer alacağı kaydedildi. Geçen hafta İsrail’i ziyaret eden Schenker İsrail Enerji Bakanı Steinitz, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ve Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın ofisinden yetkililerle görüşmeler yaparak İsrail ve Lübnan’ın müzakere masasına oturmasını sağladı.

 

 

10 YILDAN FAZLADIR SÜREN ANLAŞMAZLIK

İsrail ve Lübnan arasındaki tartışma, Beyrut’un Akdeniz’in sularında 860 km2 alana sahip olan ve enerji kaynakları açısından zengin Doğu Akdeniz bölgesinde doğalgaz arama çalışmalarına başlama arzusu etrafında dönerken, Tel Aviv yönetimi bu bölgenin kaynaklarının % 40’ını elinde bulundurma hakkı konusunda ısrar ediyor. İki ülke arasında 10 yıldan uzun süredir devam eden anlaşmazlığın çözümü için Türkiye ile bölge ülkeleri arasında doğal gaz keşif ve sondaj çalışmaları nedeniyle gerilim yaşanan bir dönemde adım atılması ise dikkat çekiyor. 

TEL AVİV FIRSATÇILIK YAPIYOR

Lübnan hükümetinin bir parçası olan Hizbullah defalarca İsrail ile müzakereleri başlatma yoluna girmişti ancak Tel Aviv yönetimi, müzakereler için BM arabuluculuğuna da karşı çıkınca müzakereler tamamen durmuştu. Ancak geçen ay Beyrut limanını sallayan büyük patlamadan sonra, Beyrut’un acilen ekonomik krizden kurtulma arzusu ışığında müzakerelerin yeniden tartışma konusu haline geldiği belirtiliyor. İsrail’in, on yıllardan beri sürekli olarak siyasi iç çekişmelerle zaman kaybeden Lübnan’ı istikrarsızlaştırma ve zenginliklerine el koymaya dönük fırsatçılık yaptığı da yorumlar arasında.

BEYRUT'TA İSTİFA KRİZİ

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen büyük patlamanın ardından istifa eden hükümetin yerine yenisini kurmakla görevlendirilen Mustafa Edib, 3 haftalık çalışmalarının sonuçsuz kalması üzerine görevi iade etti. Edib, tamamen teknokratlardan oluşacak bir kabine kurma yönündeki çalışmalarının siyasi gruplarca karşılık bulmadığına işaret ederek görevi bıraktığını duyurdu. Edib, “Allah Lübnan’ı ve Lübnanlıları korusun” sözleriyle açıklamasına son verdi. Edib’in hükümet kurma çalışmaları asıl olarak Maliye Bakanlığı’nda düğümlenmişti. Maliye Bakanlığı’nı kendilerinin anayasal hakkı olarak gören Şii Emel Hareketi ve Hizbullah, kimin bakan olacağını kendileri belirlemek istedi ve bu konudaki tutumlarından geri adım atmadı. Bu tutum, ülkedeki siyasi grupların tepkisine yol açmıştı.

YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • Aynen 3 yıl önce Şikayet Et
    Fitneci yahudiler hic durmuyo islam ulkelerini bir bie teslim aliyor halklari unutuyor bunun sonu yok turkiye avantajli ama bu fitneyi ve arap yoneticileri durdura bilirse
    Cevapla
  • murtaza 3 yıl önce Şikayet Et
    İsrail haritadan silinmedikçe müslüman alemine rahatlık yoktur
    Cevapla
  • Halit 3 yıl önce Şikayet Et
    türkiyeyi er yada gec büyük bi savasa sokacaklar bu savas meydanini onlar belirlememeli..
    Cevapla
  • Nusaybin 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunu alın Görevden Bu adam Türkiyeye savaş Açmaya Korkuyor Bize Dürüst Düşman lazım. Bizimle savaşacak Adam lazım
    Cevapla
  • fikret 3 yıl önce Şikayet Et
    lübnan patlamada yardımı türkiye yaptı onlar israili tercih etti bu araplara güvenilmez
    Cevapla
  • Ergun 3 yıl önce Şikayet Et
    Fiko nerden biliyorsun! Ki suan lubnanin başındaki kişi kim önce öğren... aynı bizim ülkedeki Yanı türkiyede ki gibi general olan ağlama duvarına gidenler olmasın? Hi ne dersin... bilip bilmeden arap ta arap ! Kusura bakma Türkiyenin icindede çok hain VAR buna ne diyeceksin ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR