The National Interest: ABD F-35'lerini Çin'e karşı Tayvan'a kiralamalı

Washington merkezli askeri analiz dergisi The National Interest (NI) yazarı Stephen Bryen, Çin Hava Kuvvetleri'nin olası saldırıları karşısında ABD'nin Tayvan'a F-35 savaş uçaklarını kiralayarak yardım etmesi gerektiğini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 10.10.2020 06:36 GÜNCELLEME 12.10.2020 05:48 DÜNYA
The National Interest: ABD F-35'lerini Çin'e karşı Tayvan'a kiralamalı
The National Interest: ABD F-35'lerini Çin'e karşı Tayvan'a kiralamalı

The National Interest (NI) dergisinde yazan ABD'li analist Stephen Bryen, Çin Hava Kuvvetlerinin olası saldırıları karşısında ABD'nin Tayvan'a F-35 savaş uçaklarını kiralayarak yardım etmesi gerektiğini söyledi.

 

"PİLOT EĞİTİMLERİ ABD'DE YAPILSIN" ÖNERİSİ

Bryen, Tayvanlı pilotların gelişmiş savaş uçaklarını uçurma becerilerinin olmamasından dolayı, pilotların Amerika Birleşik Devletleri'nde eğiterek yardımcı olunabileceğini ifade etti.

F-35'LERİN KİRALANMASINI ÖNERDİ

"Mevcut jet filosuna bakıldığında, 2020'nin sonunda 140 F-16 jetinden 50'si yükseltilecek, ancak yine de Tayvan'ın 66 yeni F-16V versiyonunun teslimi için en az beş yıl beklemesi gerekecek" diyen Bryen, F-35'lerin kiralanmasının, yeni jetler satın almaktan veya tüm eski jetlerin yükseltilmesinden daha fazla finansal anlam ifade edeceğini de sözlerine ekledi.

 

Bryen, "Olası bir çatışma durumunda, Tayvan'ın havalimanları Çin saldırısı için ilk hedef olacak, adanın korunması için kısa pistlerden kalkış yapabilen ve dikey iniş gerçekleştirebilen F-35B tercih edilmeli çünkü bu Tayvan için mükemmel ve yeterli menzile sahip" şeklinde konuştu.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zıdong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971 yılına kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakilen diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

KAYNAK : AA, Star
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Trabzonlu 3 yıl önce Şikayet Et
    50 milyonluk Tayvan niye ayrı Çin Devleti olamıyor.Birkaç tane Türk birkaç tane Slav onlarca Arap,,,,,,,,, devleti oluyor da niye bir tane Çin?...Dünya Tayvan tanımalı. Çin dünyadan büyük değildir. ....
    Cevapla
  • kaleko 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz azerbaycana yardım edince aman karışmayın.kendileri tayvana uçak kiralıyor.askerde gönder bari.sende tayvana karışma o zaman.kozlarını paylaşsınlar.
    Cevapla
  • Abd.... 3 yıl önce Şikayet Et
    Cin abd nin F35 lerini armut gibi dudurunce abd tayvana sana kiralamistim satis fiyatindan parami odemi diyecek yada abd kiraladigi F35 ustune bir bardak soguk su icip sineyemi cekecek abd menfaati olmadan bir cop bile vermez madem savas ortamina F35 verecen hibe etsene niye kirasliyorsun
    Cevapla
  • DADAŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Trap para kazanmayı çok iyi biliyor
    Cevapla
  • ????? 3 yıl önce Şikayet Et
    Su Turp Tayvani sonunda yakaca, hem de ne yakacak. Honk-Kongu da destekliyorum dedi Cin honkongu ezdi kecdi, simdi de Tayvan!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR