Rus basını: Putin Türkiye şokunu atlatamadı

BBC Moskova Muhabiri Steve Rosenberg, Dağlık Karabağ'daki çatışmaların ışığında Rus basınında Türkiye ile Rusya ilişkilerini ele alan haberleri derledi. Rus basınında, Türkiye'nin, eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği topraklarında Rusya'nın etkisine karşı meydan okuma girişimlerine dikkat çekiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 20.10.2020 07:54 GÜNCELLEME 20.10.2020 11:41 DÜNYA
Rus basını: Putin Türkiye şokunu atlatamadı
Rus basını: Putin Türkiye şokunu atlatamadı

BBC Moskova muhabiri Steve Rosenberg'in derlediği bazı haberlerde dikkat çeken ifadeler var.

 

"MOSKOVA'NIN ATLATAMADIĞI BİR ŞOK"

Moskovsky Komsomolets gazetesi şu ifadelere yer veriyor: "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın Kırım'ı Rusya'nın parçası olarak tanımayı reddettiğini ilan etti. Bu yeni bir şey değil. Yeni olan, Erdoğan'ın Kırım ile ilgili ifadelerinin, Moskova'nın daima sadece kendi alanı olarak gördüğü siyasi alana Türkiye'nin görülmemiş bir atılımda bulunduğu anda geliyor olması. Bu da Ankara'nın açıklamalarını daha da kaygı verici kılıyor. Erdoğan Kırım'ı Rus olarak görmüyor. Ama aynı zamanda Ukrayna'ya ait olarak da görmüyor. Erdoğan'a göre, Rusya 1783'te Kırım'ı haksız bir şekilde Osmanlı İmparatorluğu'ndan aldı ve bu toprakların imparatorluğun devamı olan modern Türkiye'ye geri verilmesi gerekiyor. Türkiye eski Sovyet topraklarının birçoğunda güçlü bir mevzi kazandı. 2020 sonbaharı, Erdoğan'ın ne kadar etki elde ettiğini gösterdi. Dışarıdan bakıldığında, Türkiye'nin desteğiyle Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı yeniden ele geçirme girişimleri, Moskova açısından hala atlatamadığı bir şok oldu.

 

"BUGÜN GÜNEY KAFKASYA'DA HERKES RUSYA'YA ÖFKE DUYUYOR! HER NE OLURSA OLSUN KAZANAN ERDOĞAN OLACAK"

Bugün Güney Kafkasya'da herkes Rusya'ya karşı öfke duyuyor. 1990'lardan beri Gürcistan'da da durum böyle ve şimdilik bunun sonu görünmüyor. Şimdi de Ermeniler Rusya'nın kendilerini kaderlerine terk ettiğine ve iki tehlikeli düşmana karşı yalnız bıraktığına inanıyor. Azerbaycanlılar ise Moskova'nın aslında Erivan'ı desteklediğini düşünüyor. Ne taraftan bakarsanız bakın Erdoğan avantajlı pozisyonda. Ermenistan ile iyi ilişkilere ihtiyaç duymuyor. Ve savaş nasıl sonlanırsa sonlansın, Azerbaycanlılar onu gerçek dost ve 'ağabey' olarak görecek. Türkiye'nin siyasi saldırısı da sadece bu bölgeyle sınırlı değil. Erdoğan Orta Asya'da da oldukça aktif... Bunlardan paniğe kapılıp casusluk fobisi atmosferi yaratmamalıyız... Ama 'Rusya'nın dostu Erdoğan'ı yakından gözlemek de iyi olur... Önceden uyarı en iyi önlemdir."

TÜRKİYE-UKRAYNA İLİŞKİLERİNE DAİR BİR GÖRÜŞ

Nezavisimaya Gazeta ise Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin Türkiye ziyaretine yer vererek bu ziyaretin Kiev'in Ankara ile askeri alanda derin bir entegrasyona hazır olduğunu gösterdiğini ifade ediyor: "Ukrayna liderinin basın bürosuna göre, iki ülke geçen Cuma, Türk şirketlerin ileri teknoloji silah ve askeri araç geliştirme ve imalatı konusunda Ukrayna savunma sanayi ile ortak çalışmasına izin veren anlaşmalar imzaladı" Gazete, askeri bir uzmanın şu ifadelerine yer veriyor: "Bu sadece Rusya'nın değil, tüm uluslararası toplumun çıkarlarına bir darbe vuruyor."

ASKERİ TATBİKAT BAŞLATILDI

Rusya'nın askeri gazetesi Red Star ise Moskova'nın Hazar Denizi'nde planladığı askeri tatbikatları başlattığı haberine yer veriyor. Burası Dağlık Karabağ'daki çatışma bölgesinden uzak değil.

"TÜRKİYE RUSYA'NIN RAKİBİ HALİNE GELECEK Mİ GÖRECEĞİZ"

Izvestia gazetesi ise Türkiye'den bir siyaset uzmanının şu görüşüne yer veriyor: "Karabağ çatışmasının sonucu, Türkiye'nin jeopolitik etkisini sağlamlaştırıp sağlamlaştıramayacağını ve Rusya'nın bölgedeki rakibi haline gelip gelemeyeceğini belirleyecek."

KAYNAK : Milliyet
YORUMLAR 31 TÜMÜ
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Silahın kadar santranç bilirsin..
    Cevapla
  • levrok 3 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar akil oyunlarini sever persler arkadan vurmayi. Guney Azerbaycani kurtarirsak dunya gucu olabiliriz
    Cevapla
  • Capla hama 3 yıl önce Şikayet Et
    Putin çok akıllı..satranççı
    Cevapla
  • Selçuk 3 yıl önce Şikayet Et
    Reis dünya lideri olan bir başkan, siyasi deha olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu necip milletin karakterini yansıtan hakiki bir satranç oyuncusudur gerisi fısss
    Cevapla
  • Bahattin 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusya en büyük ve en yakın tehlikedir bizim için,onun için çok uyanık ve dikkatli olmak gerek.Zira suriyede bize atmadığı kazık kalmadı.Hatta arkadan bile vurdu.Yani bir savaşta bizim yanımızda Allah'tan başka kimse de bulunmaz.Allah yardımcımız olsun.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Yükselen Çin tehdidine karşı, Avrupa yı korumak için en güzel önlem, İslâm birliğinin güçlenmesine katkı yapmaktır. Avrupa Türkiyenin önünü kendi çıkarlarını korumak için açmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR