Azerbaycan ve Ermenistan ABD'nin teklifini kabul etti!

Son Dakika haberi; Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları cuma günü Washington'da görüşecek, Diğer taraftan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'a Dağlık Karabağ'daki çatışmanın tarafı olmadığını açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 21 köy ve 1 kasabayı işgalden kurtarıldığı duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 21.10.2020 19:36 GÜNCELLEME 21.10.2020 21:20 DÜNYA
Azerbaycan ve Ermenistan ABD'nin teklifini kabul etti!
Azerbaycan ve Ermenistan ABD'nin teklifini kabul etti!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun iki ülkenin Dışişleri Bakanlarını ABD'ye davet etmesine taraflardan olumlu cevap geldi. Buna göre Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Mnatsakanyan ABD'de görüşecekler.

 

POMPEO: DIŞ MÜDAHALELERİ DURDURUN

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ'daki çatışmalara ilişkin dış müdahalelerin durdurulması çağrısında bulundu.

 

Bakanlıkta uluslararası gelişmelere ilişkin basın brifingi düzenleyen Pompeo, Cuma günü Washington'da Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarıyla gerçekleştireceği görüşmeyle ilgili sorulara yanıt verdi.

Karabağ'daki çatışmaların durdurulmasına dair ateşkes girişimlerinin başarısız olduğunu belirten Pompeo, Avrupa ülkelerinin ABD'den Karabağ'daki çatışmaları durdurmasını ve tarafları ateşkesin sağlanması noktasında uyarmasını istediğini kaydetti.

Pompeo, "Diplomatik olarak oldukça karmaşık bir durum. Diğer ülkeler çatışmanın dışında kalmalı, bu çatışmaya yakıt sağlamamalı, silah sistemi ya da destek olmamalıdır. Herkese uyan potansiyel diplomatik çözüm bu şekilde sağlanabilir." ifadelerini kullandı.

Azerbaycanlı ve Ermeni mevkidaşlarıyla yapacağı görüşmede de bunlara vurgu yapacağını dile getiren Pompeo, "Görüşme sırasında alandaki durumu onlardan dinleyerek ne yapabileceğimizi anlamaya çalışacağız. Burada sadece ABD'nin çıkarlarını değil, her iki tarafın çıkarlarını da düşünüyoruz." dedi.

NATO: DAĞLIK KARABAĞ'DA TARAF DEĞİLİZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Dağlık Karabağ'daki çatışmanın tarafı olmadığını Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'a hatırlattığını bildirdi. 

Stoltenberg ve Sarkisyan, Brüksel'deki NATO karargahında görüşmelerinden sonra basına açıklama yaptı.

"AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN NATO'NUN DEĞERLİ ORTAKLARI"

Stoltenberg, Dağlık Karabağ'daki durumu görüştüklerini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanına NATO'nun bu çatışmanın parçası olmadığını hatırlattım. Azerbaycan da Ermenistan da 25 yıldan fazla süredir NATO'nun değerli ortaklarıdır." dedi.

NATO'nun ateşkesin ihlal edilmesi nedeniyle endişeli olduğunu vurgulayan Stoltenberg, anlaşmazlıkların bitmesi, acıların dinmesi ve barışçıl bir çözümün bulunmasının önemine vurgu yaptı. Stoltenberg, taraflara itidal ve ateşkese uyulması çağrısında bulunarak gerginliğin bir an önce düşürülmesini istediklerini aktardı.

"MÜZAKERELER DEVAM ETMELİ"

Stoltenberg, "Sivillerin hedef alınması kabul edilemez ve derhal durmalı. Herkes kalıcı bir siyasi çözüm için çalışmalı. Ermenistan ve Azerbaycan müzakerelere devam etmeli." diye konuştu.

Stoltenberg ayrıca Ermenistan'a Afganistan'da olduğu gibi NATO'nun misyonlarına ve operasyonlarına yaptığı katkıdan dolayı teşekkür etti.

Sarkisyan ise "sivillerin hedef alınmasını kabul edilemez bulduğunu" söyledi. Türkiye'nin Azerbaycan'ı desteklediğini söyleyen Sarkisyan, Türkiye'nin desteğini kesmesi halinde sorunun çözüleceğini ileri sürdü. 

ALİYEV'DEN YENİ ZAFER DUYURUSU

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 21 köy ve 1 kasabanın Ermenistan'ın işgalinden kurtarıldığını duyurdu.

Aliyev, Twitter hesabından, "Kahraman Azərbaycan ordusu Fuzuli ilinin Gecegözlü, Aşağı Seyitahmetli ve Zerger, Cebrail ilinin Belend, Papı, Tulus, Hacılı ve Tinli köylerini işgalden kurtardı. Yaşasın Azerbaycan ordusu. Karabağ Azerbaycan'dır" paylaşımında bulundu. 

İlham Aliyev, bir başka paylaşımında Zengilan ilinin Mincivan kasabası ile Hurama, Humarlı, Sarıl, Babaylı, Üçüncü Ağalı, Hacallı, Gırah Müşlan, Üdgün, Turabad, İçeri Müşlan, Melikli, Cahangirbeyli ve Baharlı köylerinin kurtarıldığını bildirdi. 

ERMENİSTAN İKİ KEZ ATEŞKESİ İHLAL ETTİ

Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları, Rusya'nın önderliğinde gerçekleşen yüz yüze ve telefon görüşmelerinde iki kez ateşkes konusunda anlaşma sağlamıştı. Ancak iki ateşkes de Ermenistan'ın sivilleri hedef alan saldırılarının ardından sona ermişti.

ABD ERMENİSTAN'IN YANINDA YER ALDIKLARINI AÇIKLAMIŞTI!

Birkaç gün önce Dağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili olarak açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı kendini savunabilmesini umduklarını" açıklamıştı. ABD'nin Atlanta kentinde WBS radyosuna konuşan Pompeo, tarafların ateşkese varıp masaya oturmalarını ve bu tarihi, karışık sorunu çözmelerine dair umutlu olduğunu söylemişti. Türkiye'nin Azerbaycan'a verdiği desteği de eleştiren Pompeo, Türkiye'nin devreye girip Azerbaycan'a kaynak sağlayarak mevcut riski ve Dağlık Karabağ'daki savaşın ateş gücünü yükselttiğini iddia etmişti.

YORUMLAR 111 TÜMÜ
  • Zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Merap etme Pompa dış yardım bu gün itibariyle durdu. Can Azerbaycan askeri Karabağın İran sınırını kapattı eski topraklarını oradan geri aldı. Artık daha İran Rus silahlarını, PKK lı teröristleri ve yabancı haydutları sınırdan geçiremeyecek. Gürcistan zaten Türkiyenin yanında asla Ermeniye ve Rusyaya izin vermez . Senin anlayacağın Ermenistan ve Peşinyananı sap gibi ortada kaldı.
    Cevapla
  • Burak 3 yıl önce Şikayet Et
    Eger dağ ermenistan toprağı olsaydı acaba ne derdi
    Cevapla
  • Nail 3 yıl önce Şikayet Et
    pompeo türkiye karışmasın silah da vermesin diyor böyle bir şey kabul edilemez oysa ermeni gavuruna tüm dünya yardım ediyor. Pompeo bir numaralı ermeni dostru savaşı ermenistan ın kazanmasını isterim dedi şimdi neden gidelim onun ayağına karabağ tamamen alınana kadar devam etmeli operasyon
    Cevapla
  • birileri 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar oyalama taktiğidir, sakın oyuna gelmeyin. Kimse müdahale etmesin deyip kendileri ermenistana yardımları yapacak ve kazanılan yerleri tekrar geri aldıracaklar.
    Cevapla
  • Azeri 3 yıl önce Şikayet Et
    Aliyev ateskesi kabul edecek once. Disisleri bakani amerikadan ayrilinca ateskes falan olmayacak. Aliyevin maksadi ateskesi kabul edip pratikde uygulamamak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR