Son dakika: Georgia eyaletinde oy sayımı yeniden yapılacak

Son dakika: ABD'deki seçimde belirsizlik devam ediyor... Trump ve ekibi oy sayımının durdurulması için üst üste davalar açıyor. 16 delegeli Georgia'da Demokrat aday Joe Biden geriden gelip Trump'ın oylarını geçti. Biden ayrıca 20 delegeli Pensilvanya'da 5 bin oy farkla öne geçti. Biden'ın önde gittiği Georgia eyaletinde oy sayımının yeniden yapılacağı duyuruldu.

ABONE OL
GİRİŞ 06.11.2020 18:59 GÜNCELLEME 06.11.2020 20:35 DÜNYA
Son dakika: Georgia eyaletinde oy sayımı yeniden yapılacak
Son dakika: Georgia eyaletinde oy sayımı yeniden yapılacak

Dünyanın kilitlendiği ABD seçimleri ile ilgili tüm son dakika gelişmeleri canlı haberimizde...

20:35: ABD’deki başkanlık seçimlerinde 264 delegeye sahip Demokratların adayı Joe Biden Nevada, Georgia ve Pennsylvania’da, 214 delegeye sahip Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ise sadece Kuzey Carolina’da seçim yarışını önde götürüyor

19:00: Trump'ın seçim ekibi: Seçimler henüz bitmedi

ABD'deki başkanlık seçimlerinde kritik eyaletlerde Demokrat aday Joe Biden'ın öne geçmesinin ardından, Donald Trump'ın seçim ekibi, "Seçimler henüz bitmedi." açıklamasında bulundu. 

Ülkede 3 Kasım Salı günü düzenlenen ve sonuçları henüz netleşmeyen başkanlık seçimlerinde, kritik eyaletlerden Georgia ve Pennsylvania'da sayım işlemleri devam ederken Joe Biden'ın öne geçmesinin ardından Trump'ın ekibinden açıklama geldi. 

Ekibin açıklamasında, "Seçimler henüz bitmedi. Joe Biden'ın seçimleri kazandığına dair yapılan tahminler, henüz oy sayım işlemi bitmeyen 4 eyalete dayanıyor." ifadesine yer verildi. 

18: 50: Georgia eyaletinde oy sayımı yeniden yapılacak.

Demokrat Başkan Adayı Joe Biden’ın öne geçtiği Georgia eyaletinde oy sayımının yeniden yapılacağı duyuruldu. Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger, “Georgia’da tekrar sayım olacak” dedi. Demokrat aday Joe Biden, Georgia eyaletinde son açıklanan verilere göre 1579 oyla seçimi Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın önünde götürüyor.

Georgia eyaletindeson durum

16:57: Biden 20 delegeli Pensilvanya'da 5 bin oy farkla öne geçti.

16.30: ABD’de Başkanlık seçimlerinde kullanılan oyların sayımının devam ettiği kritik eyaletlerden Pennsylvania’da, seçim başa baş gidiyor. Oy sayımı devam ederken Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden destekçileri arasındaki tansiyonun yükselmesine neden oldu.

ABD'de ibre tersine döndü!

12:52: 16 delegeli Georgia'da Demokrat aday Joe Biden geriden gelip Trump'ın oylarını geçti.ABD Başkanı Donald Trump'ın küçük bir farkla önde olduğu Georgia'da geriye kalan oyların on binlerle ifade edildiği belirtiliyor. Eyalette sonuçlar çok kısa bir süre içerisinde belli olabilir.

11.55 : Arizona, Pennsylvania, Georgia ve Nevada eyaletlerinde devam eden oy sayımları, ABD seçiminde ipi hangi adayın göğüsleyeceğini belirleyecek.

Arizona'da ve Nevada'da Joe Biden yarışı önde götürüyor. Her iki eyalette de Donald Trump ekibinin yoğun hukuki çabaları var.

Pennsylvania ve Georgia'da ise Trump mevcut sonuçlarda önde görünüyor. Öte yandan iki eyalette de Biden'ın aradaki farkı kapatmakta olduğu bildiriliyor.

Georgia'da fark 463 oy civarında ve Biden aradaki farkı kapatmaya devam ediyor.

Pennsylvania'da da fark 18 bine indi. Eyalette postayla gönderilen oylarda Biden'ın büyük üstünlüğü olduğu bildiriliyor. Oy sayımları gün boyunca devam edecek.

FACEBOOK ETİKET EKLEYECEK

11.25 : Bazı eyaletlerde oy sayımları devam ederken, sosyal medya platformu Facebook, seçimin sonuçlarına ilişkin tahminleri ABC, CBS, Fox, NBC, CNN ve AP gibi basın kuruluşlarını kaynak göstererek duyuracağını açıkladı.

Sosyal medya platformu sahibi olduğu Instagram'da da aynı uygulamayı hayata geçirecek.

Aynı zamanda Facebook, seçimde galip gelen adayların gönderilerini de etiketleneceğini duyurdu.

10.50 : ABD'de oy sayımının sürdüğü kritik eyaletlerden Pennsylvania'nın Philadelphia kentinde polis, oy sayım merkezine saldırı hazırlığı yapıldığı iddiasıyla ilgili olarak soruşturma başlattı.Amerikan ABC News televizyonu bir grup kişinin, muhtemelen bir ailenin, Virginia'dan Hummer SUV tipi bir ciple oy sayım merkezine gidip saldırı düzenlemeyi planladığı iddiasının soruşturulduğunu bildirdi.ABC News'in haberine göre bir kişi gözaltına alındı, polis araca el koydu. Seçici Kurul'a 20 delege gönderecek Pennsylvania'da şu ana kadar oyların yüzde 95'i sayıldı.

Donald Trump eyalette önde. Ancak Trump ile Biden arasındaki oy farkı 19 binin altına indi.

10.20 : Donald Trump, Twitter hesabından paylaştığı yeni mesajında Demokrat Partililerin Senato'da kontrolü ele geçirmek için çalıştıklarını belirtip başkanlığın hiç olmadığı kadar önemli bir hale geldiğini yazdı. "Biz kazanacağız" diyen Trump, seçim itirazlarına Anayasa Mahkemesi'nin karar vermesi gerektiğini savundu.

ABD Başkanı, seçimlere günler kala Anayasa Mahkemesi'ne kendi seçtiği yeni üye Amy Coney Barrett'ı atamıştı.  

09.35 : Washington Post gazetesi, kıyasıya yarış sürerken gizli servisin Beyaz Saray'a daha yakın olan Joe Biden'a ek güvenlik gönderdiğini duyurdu. Washington Post, konuyla ilgili bilgisi olan iki kişiye dayanarak, gizli servisin eski başkan yardımcısı Joe Biden'ı korumak için bugünden itibaren Deleware’deki Wilmington kentine takviye gönderme kararı aldığını bildirdi.

Gizli servise yakın kaynaklara göre, Biden'ın kampanya ekibinin, Demokrat adayın Wilmington Kongre Merkezi’ni en az bir gün daha kullanmaya devam edeceği ve Cuma günü büyük bir konuşma yapabileceği uyarısında bulunmaları üzerine bu karar alındı.

Gizli servisi sözcüsü Catherine Milhoan, ajansın koruduğu başkan veya adaylar için güvenlik planlamasını kamuya açık bir şekilde tartışmadığını vurgulayarak yorum yapmayı reddetti

09.20 : ABD'de tüm gözler dört eyalete çevrildi, peki bu eyaletlerde kaç oyun daha sayılması gerekiyor?

Georgia: TSİ 08.00 itibarıyla 15.000 açılmamış oy bulunuyor.
Nevada: Nevada’da sayılması gereken 190.000 oy daha bulunuyor
Pennsylvania: Eyalette sayılacak 220.000 oy daha var
Arizona: Eyaleti kazananın belli olması için 220.000 oyun daha sayılması gerekiyor

08.15 : Demokrat aday Biden'ın yarışı önde götürdüğü Arizona'da oy sayımı ilerledikçe, eyaletin en büyük şehri Phoenix'teki seçim merkezinin önünde toplanan Trump destekçilerinin sayısı artıyor.

ABD basını Maricopa Seçim Merkezi'nin önünde 200-300 Trump destekçisinin toplandığını bildirdi.

Seçim merkezinin önünden geçilen fotoğraflardan bazı protestocuların yarı-otomatik tüfek taşıdıkları görülüyor. ABD basınında çıkan haberler de bunu doğruluyor

Bazı eyaletlerde Trump destekçileri oy sayımının durdurulmasını talep ederken burada aksine oy sayımının devam etmesi çağrıları yapıyor.

Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü'nden Gönül Tol, Twitter üzerinden bunun nedenini şöyle açıkladı:

"Arizona’da postayla kullanılan oylar açıldıkça diğer yerlerdekinin aksi bir durum ortaya çıkıyor, Trump arayı kapatıyor. Çünkü Arizona’nın postayla oy kullanma geleneği var, Cumhuriyetçiler de postayla oy kullanıyor."

Pennsylvania ve Georgia'da ise posta yoluyla kullanılan oylar sayıldıkça Demokratların oyu artma eğilimi gösteriyor.

Biden Arizona'da 46.667 oy farkıyla yarışı önde götürüyor.

07.35 : Donald Trump liderliğinin hızla azaldığı birkaç kilit eyalette oy sayımını durdurmak için yasal işlem başlattı. Pennsylvania'da bir federal yargıç, Trump kampanyasının sayımın durdurulması talebini reddetti.

Yargıç Paul Diamond ayrıca, Trump kampanyasının gözlemcilerine oy sayım merkezine eşit erişim hakkı verilmediğine dair şikayetleri de ele aldı.

Diamond, hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların sayımı izlemek için 60 temsilci göndermesine izin verildiğini söyledi.

Diamond, "Yargı müdahalesi olmadan bunun neden bunun üzerinde uzlaşılamadığını tam olarak anlamıyorum" dedi.

Eyalet yetkilileri, Cumhuriyetçilerin sayımı gözlemlemelerinin engellenmediğini, ancak bir Cumhuriyetçi temsilcinin daha önce sosyal mesafe kurallarına bağlı kalmayı reddettiğini söyledi.


04.20 : Trump ekibinin Pensilvanya'da oy sayımına ilişkin yaptığı başvuru sonuçlandı. Mahkeme, hem Demokrat hem Cumhuriyetçi gözlemcilerin oy sayma işlemlerine eşit erişime sahip olmalarına hükmetti. Trump, Cumhuriyetçi gözlemcilerin oy sayma işlemine alınmadıklarını iddia ediyordu.

03.00 : ABD Başkanı Donald Trump, ülkede düzenlenen seçimlerde çok fazla hukuki süreç yönetecekleri ve belki de Yüksek Mahkemeye gidebileceklerini söyledi.

 

 

01.20 : Pensilvanya Eyalet Sekreteri Kathy Boockvar, hala sayılacak birkaç yüz bin oy olduğunu ve başkanın kim olacağının netleşmesinin bir miktar daha süreceğini söyledi.

00.35 : Demokrat aday Joe Biden, Başkan Trump’ı yeneceğinden şüphesi olmadığını söyleyerek oyların sayılma süresince sakin olması çağrısında bulundu.

00.18 :  Trump ekibi Philadelphia seçim kurulunu, Cumhuriyetçi gözlemciler olmadan sayım yapılmasının yasaklanması talebiyle mahkemeye verdi.

00.14 : Trump ekibi Philadelphia’daki oy sayımının gözlemlenmesine ilişkin  Federal Mahkeme’ye başvuruda bulundu.

23:24 : Pensilvanya Eyalet Sekreteri Kathy Boockvar, dava konusu olan geç gelen posta oylarının sonuca etki edecek kadar çok olmasını beklemediğini söyledi.

23.15 : Georgia eyaleti sayım görevlisi, oy sayımının seçimden 10 gün sonra bitmesini beklediğini söyledi.

22.40 : Mahkeme, son oy pusulası alım tarihi uzatılmış eyaletlere gönderim yapan merkezlere günlük oy taraması yapma şartı getirdi.

22.01 : Asılsız çalıntı oy iddiaları ortaya atan ve protesto gösterileri düzenleyen, bir gün içinde 365 bin takipçi çeken Facebook grubu Facebook tarafından kaldırıldı.

21.48 : Pensilvanya Eyalet Sekreteri Kathy Boockvar, kilit öneme sahip eyalette oy sayımının gün içinde biteceğini söyledi.

MAHKEMEDEN TRUMP'A RET

21.30 : Başkan Trump'ın ekibinin Michigan'da oy sayımının durdurulması için yaptığı başvuru mahkemece reddedildi.

20.50 : Georgia'da mahkeme Cumhuriyetçiler'in seçim bittikten sonra merkeze ulaşan oyların sayılmaması için yaptığı başvuruyu reddetti.

20.30 : CNN, Trump'ın Pensilvanya'daki üstünlüğünün azaldığını ve son 48 saatte farkın eridiğini yazdı. Habere göre bir ara 600 binlere ulaşan fark 115 bine düştü.

20.20 : Trump'ın seçim ekibi "usulsüzlük" gerekçesiyle Nevada'da oy sayımlarının durması için dava açtı

20.10 : Biden'ın Nevada'da oy farkı 7 bin 647'den 11 binin üstüne çıktı. An itibariyle Biden'ın oy oranı yüzde 49.5, Trump'ın ise yüzde 48.5.

YORUMLAR 125 TÜMÜ
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd'de Trump'a yakın kaynaklar:Seçimden önce Trump ve danışmanları posta oylarda hırsızlık yapılacağını tahmin ettiler ve oy pusulalarına gözle görülemeyecek küçüklükte filigranlar yerleştirdiler.Bu filigranlar oy pusularının farklı yerlerine belli bir algoritma ile dağıtıldı ve 10x kuyumcu büyüteci ve 640 nanometre ışık kaynağı altında görülebilecek şekilde.Demokratlar oy pusulaları degiştirdikten sonra konudan haberdar olmuşlar.Yani tam zokayı yemişler.Sahte oy sayısını 7 milyon civarında olduğu söyleniyor.Trump gümbür gümbür geliyor.
    Cevapla
  • Mehmedim 3 yıl önce Şikayet Et
    Nedense 3 Kasım’dan günler önce Posta ile kullanılan bütün oylar Biden’a gidiyor. Sandıkta bizzat kullanılan oylar Trump’a gidiyor. Trump’ın ekibi Posta ile giden oylarda Sshtekarlık tespit ettirirlerse Seçimi alır. Çünkü bir yerde adam vefat etmiş görünüyor, ama posta ile gönderilen oy ile seçmen görünüyor. Çok saçma bir iş. Posta ile oy olur mu? ABD gibi bir ülkede çağdışı bir sistem. Biden ekibi de bunu fırsata çevirmişler. Çünkü Biden eyaletlere gidip seçmene kampanya bile yapmadı, evinde oturdu. Trump bu uyanıkları önceden keşfedemedi. İbretlik olay.
    Cevapla
  • Rize... 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz kendi işimize bakalim...bunlarla bir cacik olmaz ..hepsi ayni ..albirini vur rotesine ..
    Cevapla
  • Türkiyem 3 yıl önce Şikayet Et
    pkk'lı biden kaybedecek.
    Cevapla
  • Türkiyem 3 yıl önce Şikayet Et
    Darbeci aşağılık fetöcü biden kazanmaz inşaallah.
    Cevapla
  • Hamza 3 yıl önce Şikayet Et
    Korkunun ecele faydası yok!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR