Azerbaycan-Türkiye hattı birleşiyor: Ermeni topraklarından geçen 'Türk koridoru'

Azerbaycan'ın sahada elde ettiği zafer, masada anlaşmaya da yansıdı. Azerbaycan ile Nahçivan'ı ve Türkiye ile Türk dünyasını birbirinden ayıran Ermenistan, Nahçivan hattındaki topraklarından feragat edecek ve bölgeler birbirine bağlanmış olacak. Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar konuya ilişkin değerlendirmelerini Haber7.com'a yaptı. Ağar bölgeleri birbirine bağlayacak olan hattın önemine dikkat çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 12.11.2020 15:04 GÜNCELLEME 12.11.2020 15:04 DÜNYA
Azerbaycan-Türkiye hattı birleşiyor: Ermeni topraklarından geçen 'Türk koridoru'
Azerbaycan-Türkiye hattı birleşiyor: Ermeni topraklarından geçen 'Türk koridoru'

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan anlaşma, işgal altındaki toprakların kurtarılmasıyla birlikte önemli bir kazanım da sağladı: Yıllardır Ermeni işgali ve jeopolitik nedenlerle birbirine bağlanamayan Nahçivan-Azerbaycan toprakları artık resmi olarak birleşecek. Hem de Ermenistan'ın sahip olduğu topraklar üzerinden geçen yol ile.

 

 

Anlaşmanın en büyük kazanımlarından biri olan bu madde, Azerbaycan ile Türkiye'yi birbirine bağlarken, Türkiye'nin de Azerbaycan üzerinden Türk dünyasına bağlanmasını sağladı. Bu sayede kurulacak olan "Türk koridoru" stratejik açıdan oldukça önemli bir adım oldu. Haber7.com'a konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, hattın önemini anlattı.

"SON DERECE ÖNEMLİ"

 

 

"Nahçivan'dan Azerbaycan'a Karabağ toprakları üzerinden açılacak yol bölge jeopolitiği açısından son derece önemli. Çünkü bu bağ yalnızca Nahçivan ile Karabağ arasında veya Azerbaycan arasında kurulmayacak. Aynı zamanda Türkiye ile Karabağ, Azerbaycan  arasında ve Türkiye ile Azerbaycan'ın bütün Türk dünyasına olan bağını son derece güçlendirecek. Bir diğer tarafıyla burada Ermenistan topraklarının kullanılıyor olunması son derece önemli."

"DEĞİŞİKLİKLERE SEBEBİYET VEREBİLİR"

"Çünkü gelecek dönemlerde Azerbaycan'ın yükselişinin devam etmesiyle birlikte, buradaki karayolunun demiryoluna dönüşmesi, hatta ve hatta bağın güçlendirilecek şekilde petrol ve doğalgaz boru hatları döşenerek Azerbaycan'ın öz kaynaklarının çok daha kısa bir yoldan Nahçivan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması söz konusu olabilecektir. Yani hem maliyetlerin azalmasına, hem de yolun kısalmasına sebep olacak. Böyle bir özelliği var. Siyasi statüsüyle ilgili buranın gelecek dönemlerde oluşabilecek son derece önemli değişikliklere sebebiyet verebilir."

"ZAFERİN EN ÖNEMLİ KAZANIMLARINDAN BİRİ"

"Burası geçmiş dönemde yine Türk toprağıydı. Azerbaycanlı kardeşlerimizin topraklarıydı. Nahçivan ve Azerbaycan arasına buradaki koridoru bir hançer gibi soktular, Ermenistan'a devrettiler. Bununla ilgili gelecek dönemlerde orta ve uzun vadede önemli gelişmelerin oluşmasına sebebiyet vereceğini değerlendiriyorum. Bir diğer tarafıyla da açıkçası Azerbaycan'ın yapmış olduğu savaşın, ortaya koymuş olduğu zaferin en önemli kazanımlarından bir tanesi bu. Savaş Karabağ'da yapılmış olmasına rağmen burada bir kazanım elde edildi. Mücadele ettiğiniz zaman, mücadele edilen alanların yanı sıra hak ettiğiniz alanlarda da çok önemli sonuçları olduğunun ispatını barındırıyor bu durum içerisinde. "

DİREKT TRANSİT YOL

"Yapılan anlaşma ve ateşkesle birlikte Nahçivan ile Dağlık Karabağ arasında Ermenistan toprakları, Zengezor koridoru üzerinde açılacak yol ya da yollar var. Baktığımız zaman daha önceden Azerbaycan ile Nahçicvan arasındaki bağlantı kara yolu üzerinden Tovuz istikametinden Kuzey Batı'ya, Gürcistan'a geçiliyor, oradan bir şekilde Nahçivan'a ulaşılıyordu. Ya da hava yolu kullanılıyordu. Bağlantı ancak mecburi istikametler üzerinden sağlanıyordu. Şimdi ise Ermenistan toprakları üzerinden bir kara yolu bağlantısı sağlanacak. Bu sadece iki bölge arasını bağlayacak bir yol değildir. Bunun jeopolitik sonuçları olacağına dair çok önemli bir değerlendirmem var"

PROVOKASYONLARA KARŞI UYARI

Güvenlik Uzmanı Ağar, ayrıca Dağlık Karabağ ile ilgili kritik bir uyarıda bulundu.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Rus barış gücünün Dağlık Karabağ'daki görevine başladığını bildirmişti. Konu ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Ağar, "Bence Karabağ’da görev yapmaya başlayacak Rus Barış Gücünün ilk işi, boşaltacakları Ağdam, Laçin, Kelbecer rayonlarında ve Kazak’ın 7 köyünde Ermenilerin 'olası' yıkım, yağma, gasp, kirletme, yakma, yıkma, bozma gibi işlerine engel olmak, önleyici tedbirler almaktır." ifadelerini kullandı.

Ağar, tweetinin devamında, "Yoksa bu travma, husumet ve düşmanlık geride sağlam bir dam dahi bırakmayabilir." değerlendirmesinde bulundu

KAYNAK : HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 68 TÜMÜ
  • MiSaFiR 3 yıl önce Şikayet Et
    Koridorun FİZİKİ VE COĞRAFİ özellikleri kesinleşti mi ??? Koridorun sahibi KİM ??? Koridorun İDARESİ ile ilgili şartlar belli mi ???
    Cevapla
  • Yüksel Ünal 3 yıl önce Şikayet Et
    Nahçıvan-Azerbaycan arasında kurulacak karayolu hattının genişliği, Laçin koridoru genişliğinde olacak şekilde belirtseydi çok güzel olurdu ama buna da şükür, çok önemli bir kazanım. İnşallah Nahçıvan koridoru ilerde daha da genişletilir.
    Cevapla
  • Tespit 3 yıl önce Şikayet Et
    Burda rus turk ittifakı olduğu görüşündeyim galiba bolgede artık abd ve nato ittifakı yapanlar diskalifiye edilecek bana gore burda ukranyaya ya büyük bir kazık yada bir iş birligi ile natoya truva atı
    Cevapla
  • İhsan 3 yıl önce Şikayet Et
    Acaba Rusya nın bölgeye gelmesi hemde ağır silahlarla birlikte ne kadarda doğru doğru bir antlaşma mı yaptık diye sorguluyor insan....
    Cevapla
  • huga 3 yıl önce Şikayet Et
    rusyanın ağır silahlarının bir halta yaramadığı ortaya çıktı sıkıntı yok fakat tek sıkıntı bölgesel büyük bir savaşa sebebiyet verebilir bizim kaldıramayacağımız çok cepheli bir savaşa bu seninde benimde tek korkumuz tek cephede çok güzel başarılar elde edebiliyoruz ama aynı anda çoklu cephede sıcak savaş tecrübemiz yok oyüzden sıkıntı olabilir
    Cevapla
  • Kasımpaşalı.. 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusyaya güvenmek büyük hata,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR