Moderna'dan koronavirüs aşısı müjdesi: Yüzde 94,5 etkili

Bill Gates'in fonladığı Moderna, geliştirdiği MRNA-1273 adlı Kovid-19 aşısının yüzde 94,5 etkili olduğunu açıkladı. 30 bin kişide denenen aşı adayının en ciddi Kovid-19 enfeksiyonlarını engellediği kaydedilirken, bazı yan etkileri olduğu belirtildi. Aşı adayı buzdolabı koşullarında 2 ila 8 derecede 30 gün boyunca bozulmadan kalabilirken, tıpkı BioNTech-Pfizer aşısında olduğu gibi yeni teknoloji olan "mRNA" içeriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 16.11.2020 15:05 GÜNCELLEME 17.11.2020 09:47 DÜNYA
Moderna'dan koronavirüs aşısı müjdesi: Yüzde 94,5 etkili
Moderna'dan koronavirüs aşısı müjdesi: Yüzde 94,5 etkili

ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna, geliştirdiği MRNA-1273 adlı Kovid-19 aşısının yüzde 94,5 etkili olduğunu açıkladı. Şirketin Kovid-19 aşı çalışması, Bill Gates tarafından da destekleniyor.

 

YIL SONUNA KADAR 20 MİLYON, 2021 YILINDA İSE 1 MİLYAR DOZ HEDEFİ KONULDU

Yapılan açıklamada, "Geliştirilen Kovid-19 aşısı adayı buzdolabı sıcaklığında daha uzun raf ömrüne sahip. Kovid-19 aşı adayının 2-8 derece aralığındaki standard buzdolabı sıcaklığında 30 gün istikrarını korumaya devam etmesi bekleniyor. Kovid-19 aşı adayı MRNA-1273 için değer regülatörlere de inceleme başvurusu yapacağız. Faz 3 analizlere göre MRNA-1273'ün etkinlik oranı yüzde 94,5. ABD'de aşının acil kullanımı için önümüzdeki haftalarda izin başvurusu yapmayı planlıyoruz. ABD'de yıl sonuna kadar 20 milyon doz aşının gönderilmeye hazır olmasını bekliyoruz. Hali hazırda milyonlarca doz aşı gönderilmek için FDA onayını bekliyor. 2021 yılında 500 milyon-1 milyar doz aralığında global üretim yolundayız" denildi.

 

EN CİDDİ KOVİD-19 SEMPTOMLARINI ENGELLEDİ AMA BAZI YAN ETKİLERE SEBEP OLDU

30 bin kişi üzerinde gerçekleştirdiği aşı adayı, en ciddi Kovid-19 enfeksiyonlarını engelledi. Geliştirilen aşının genel olarak güvenli ve iyi tolere edildiği belirtilirken, kas ve baş ağrısı ile yorgunluk gibi yan etkileri olduğu kaydedildi.

MODERNA: BU SORUNU TEK BAŞIMIZA ÇÖZEMEYİZ, BAŞKA AŞILARA DA İHTİYAÇ VAR

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stephen Hoge, açıklanan başarı oranını "gerçekten önemli bir dönüm noktası" olarak nitelendirirken, "Bu bize doğrusu bir aşının, salgını durdurabileceği ve umarım eski hayatlarımıza döneceğimiz yönünde ümit vermeli. Bu sorunu tek başına Moderna çözemez. Küresel talebi karşılamak için birçok aşıya ihtiyaç olacak" diye konuştu.

İKİ TÜRK BİLİM İNSANI DA AŞI BULMUŞTU

Daha önce iki Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci'nin sahibi olduğu BioNTech ile Amerikan Pfizer'in ortak geliştirdiği aşı adayı BNT162b1'in yüzde 90 etkili olduğu açıklanmıştı.

Rusya ise, geliştirdiği ve kullanıma soktuğu "Sputnik V" aşısının yüzde 92 oranında etkili olduğunu duyurmuştu.

MODERNA VE BIONTECH-PFIZER'IN GELİŞTİRDİĞİ AŞILAR YENİ BİR TEKNOLOJİYE DAYANIYOR

İngiliz haber ajansı Reuters, hem BioNTech-Pfizer hem de Moderna'nın yüzde 90-95 bandında etkili aşı adaylarının yeni bir teknolojiye dayandığını duyurdu. Reuters bu iki aşının, hücrelere genetik talimatlar göndermek için çok yönlü bir haberci madde olan mRNA'ya dayandığına dikkat çekti.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 143 TÜMÜ
  • DELİBEY 3 yıl önce Şikayet Et
    Bill Gates varsa, Bil ki bi hinlik var...
    Cevapla
  • Hacivat 3 yıl önce Şikayet Et
    Haydi insan ogluna hayirli olur Insallah
    Cevapla
  • behcet 3 yıl önce Şikayet Et
    8 milyar insana dagitan babayigit yok bu dünyada
    Cevapla
  • bizim 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye asıyı bulup hiç acıklamadan yurdun her yerine dagıtmalı birkac gün içinde. aşılama yapılmaya başlandığı gün açıklama yapılmalı.
    Cevapla
  • VELHASIL 3 yıl önce Şikayet Et
    Bi dakka Bi dakka ... Aşı Bill Gates tarafından destekleniyor ? Bu adamın olduğu yerde Hayr olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR