Dışişleri'nden Türk gemisine Alman baskınına sert tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy: "AB’nin ne meşru Libya Hükümetiyle, ne ülkemizle, ne de NATO’yla istişare etmeden başlattığı Irini Harekâtının tarafsızlığı halihazırda tartışmalıdır. Hal böyleyken, ülkemizden Libya'ya taşımacılık yapan gemilere uygulanan bu çifte standartlı ve hukuk dışı muamele asla kabul edilemez."

ABONE OL
GİRİŞ 23.11.2020 15:24 GÜNCELLEME 23.11.2020 17:00 DÜNYA
Dışişleri'nden Türk gemisine Alman baskınına sert tepki
Dışişleri'nden Türk gemisine Alman baskınına sert tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türk bayraklı bir ticari geminin Irini Harekatı kapsamında Türkiye'nin rızası olmadan denetime tabi tutulmasına sert tepki gösterdi.

 

Dışişlerinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi;

"Irini Harekâtı, AB tarafından yürütülen; ancak amacı ve faydası tartışmaya açık bir harekâttır. Bu harekât çerçevesinde dün (22 Kasım) "Hamburg" isimli Alman savaş gemisi, Ambarlı Limanından Misurata’ya boya, boya malzemesi ve insani yardım malzemesi taşımakta olan "MV Roseline A" adlı Türk bayraklı ticaret gemisini sabah saatlerinde ayrıntılı şekilde sorgulamıştır. Kaptan işbirliği göstererek geminin yükü ve seferi hakkında ayrıntılı bilgi paylaşmıştır. Buna rağmen saat 17:45’te Irini Harekâtı silahlı unsurları tarafından gemiye çıkılarak uzun saatler süren bir "denetleme" yapılmıştır. Tüm personelin, Kaptan dâhil, zorla üstleri aranmış, bütün personel bir yerde toplanarak alıkonulmuş, Kaptanın başına silahlı asker dikilerek, zor kullanmak suretiyle konteynerler aranmıştır.

 

Söz konusu müdahale, ne bayrak devleti olarak ülkemizin, ne de gemi kaptanının rızası alınarak gerçekleştirilmiştir. Kaptanın taşınan kargonun niteliğine dair beyanlarına rağmen, muğlak bir şüphe üzerine başlatılan ve gece yarısı sonrasına kadar devam eden bu müdahale, ancak ülkemizin ısrarlı itirazları üzerine sonlandırılmıştır. Silahlı personel sabaha kadar ticaret gemisinde beklemiş, sabah saat 09:38’de gemiyi terketmiştir.

Silah ambargosunu ihlal etmediği görülen gemimizin ağır hava şartları altında saatlerce güzergâhından alıkonulmasını, ayrıca denetleme sırasında personele adeta suçlu muamelesi yapılmış olmasını esefle karşılıyoruz. Yetkisiz ve güç kullanılarak yapılan bu eylemi protesto ediyoruz. Bundan doğabilecek zarar ve kayıplara karşı ilgili gerçek ve tüzel kişilerin her türlü tazminat hakkı tabiatıyla saklı olacaktır.

Uluslararası sularda ticari gemilere müdahale edilebilmesi için bayrak devletinin rızasının alınması esastır. Libya silah ambargosuna dair BMGK kararları bu yükümlülüğü ortadan kaldırmamaktadır.

AB’nin ne meşru Libya Hükümetiyle, ne ülkemizle, ne de NATO’yla istişare etmeden başlattığı Irini Harekâtının tarafsızlığı hâlihazırda tartışmalıdır. Hal böyleyken, ülkemizden Libya’ya taşımacılık yapan gemilere uygulanan bu çifte standartlı ve hukuk dışı muamele asla kabul edilemez.

Daha önce de birçok kez belirttiğimiz gibi İrini operasyonu taraflı bir operasyondur. Darbeci Hafter'e gelen silah desteklerini denetlemeyen, keyfi uygulamalarda bulunulan, meşru Libya hükümetini cezalandırmaya yönelik bir harekattır."

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 53 TÜMÜ
  • Diyarbakır 3 yıl önce Şikayet Et
    Alman gemileri boğazdan geçerken ufak bı bekletme yapılsın bak nasil hizaya gelecekler daha onun farkında değiller
    Cevapla
  • BURSA 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ne yapacak siz onu söyleyin? kınamak mınamak bunlar boş laflar bunlar laftan anlamaz icraatten anlar aynen karşılık verilmeli yoksa aynı olay tekrarlanır
    Cevapla
  • Orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kıssas lazım ve şarttır
    Cevapla
  • arif çetin 3 yıl önce Şikayet Et
    en az üçkere misliyle karşılık verilmeli acil olarak ozaman anlarlar birdahada yapmazlar yoksa birdaha yaparlar yine birdaha yaparlar sonu gelmez
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu Avrupa arabalarını almayalım. Paramızla bize düşmanlık yapıyorlar. Gidip Kore, Japon arabaları alalım.
    Cevapla
  • Sakaryadanbirokur 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle
    Cevapla
  • Ali aydı 3 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın. Yalnız türkiye de. Üretin. Bir cok. Faprika var başka ülkelerin mecbur. Alınıyor reno Fransız alınıyor yakıt az diye. Buna benzer ülkemiz. İçin dua. Etmek. Gerek
    Cevapla
  • Sedat 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok haklısın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR