Almanya 2020 listesini açıkladı: 151 ülke arasında İsrail birinci!

İsrail, Küresel Silahlanma Endeksi’nde en çok silahlanan ülke olmayı sürdürdü. 13 yıldır dünyanın en çok silahlanan ülkesi olan İsrail, askeri harcamalara geçen yıl 20 milyar dolar ayırırken, bu harcamaların GSYH'daki oranı yüzde 5,3 oldu. 151 ülkenin askeri harcamalarının diğer alanlardaki harcamalara ve GSYH oranı baz alınarak hazırlanan endekste ikinci sırada ise Ermenistan bulunuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 04.12.2020 21:19 GÜNCELLEME 04.12.2020 21:24 DÜNYA
Almanya 2020 listesini açıkladı: 151 ülke arasında İsrail birinci!
Almanya 2020 listesini açıkladı: 151 ülke arasında İsrail birinci!

Almanya'da Barış Araştırmaları Enstitüsü (BICC) tarafından yayımlanan Küresel Silahlanma Endeksi (GMI) raporunda,  "Gayrı safi yurtiçi hasılasında (GSYH) yüzde 5,3'lük oran ve 20 milyar dolarlık askeri harcamalarıyla İsrail 2007'den bu yana  dünyanın en güçlü silahlanan ülkesi oldu" ifadesine yer verildi.

 

2020 Küresel Silahlanma Endeksi (GMI) raporu

İsrail’in 169 bin 500 askere sahip olduğu belirtilen raporda, İsrail’de orduya yapılan bu yüksek yatırımların, İsrail’in halen gergin güvenlik durumunun bir sonucu olarak devam ettiği ve Orta Doğu’daki genel olarak yüksek düzeyde kalan silahlanma oranıyla uyumlu olduğu kaydedildi. 

 

151 ülkenin askeri harcamalarının diğer alanlardaki harcamalara ve GSYH oranı baz alınarak hazırlanan endekste ikinci sırada ise  Ermenistan bulunuyor.

2020 Küresel Silahlanma Endeksi (GMI) raporu

Ermenistan’ı sırasıyla Umman, Bahreyn, Singapur, Suudi Arabistan, Brunei, Rusya, Kuveyt ve Ürdün izledi.

EN ÇOK SİLAHLANAN 10 ÜLKEDEN 6'SI ORTA DOĞU BÖLGESİNDE

BICC’nin raporunda, özellikle Orta Doğu'da uzun süredir gözlemlenen silahlanma eğiliminin sürdüğüne, en çok silahlanan 10 ülkeden 6'sının Orta Doğu bölgesinde bulunduğuna vurgu yapıldı. 

- TÜRKİYE’DE ASKERİ HARCAMALARIN GSYH’YA ORANI YÜZDE 1,8

BICC’nin raporuna göre, Türkiye, askeri harcamaların GSYH'ya oranı yüzde 1,8 ile endekste 20'nci sırada yer aldı.  

Yunanistan ise endekste askeri harcamaların GSYH'ya oranı yüzde 1,6 ile 12'nci sırada yer alırken, raporda Yunanistan’ın Akdeniz’de Türkiye ile yaşadığı gerginliklerden dolayı son zamanlarda yüksek oranda silahlandığı belirtildi.   

Söz konusu endekste askeri harcamaların GSYH'ya oranı yüzde 1,3 olan Almanya 106'ncı sırada yer aldı.

Raporda, Almanya’nın geçen yıl askeri harcamalarını bir önceki yıla göre yüzde 10 artırarak  51 milyar 200 milyon dolara yükselttiği belirtilerek, AB’nin en büyük ekonomisine sahip olan ülkenin AB içinde askeri harcamalarını en hızlı artıran ülke olduğu vurgulandı. 

Raporda, Doğu Avrupa ülkelerinin Rusya tehdidine karşı silahlanmaya gittiği aktarılarak, Çin başta olmak üzere Asya-Pasifik ülkelerinin silahlanma eğiliminde olduğuna işaret edildi. 

KAYNAK : AA
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • vahitt 3 yıl önce Şikayet Et
    gayri safi milli hasıla üzerinden yapılan araştırma bu. bu durumda en küçük ülkeler en başta yer alır.
    Cevapla
  • Keles 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim bir sihamıza bakar .
    Cevapla
  • neyse o 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanya çok fena sallamış en iyi silahlanan ikinci ülke ermenistanı gördük bu adi kafirler hakikaten kendilerini bir şey zannediyorlar
    Cevapla
  • Naci bayram çelik 3 yıl önce Şikayet Et
    Haberi iyi oku arkadaş ülkelerin ekonomilerine göre silahlanmadan bahsediyor Mesela israil ekonomisinin yüzde 5 i 20 milyar dolarken Almanya 1.3 51 milyar dolarlik silahlanmiş umarim anladin
    Cevapla
  • Kılıç 3 yıl önce Şikayet Et
    Birinci sırada İsrail, İkinci sırada Ermenistan demek:) Keyfim geldi vallahi. Çok silahlanmak çok güçlenmek değildir. Ermenistan, Azerbaycan karşısında 44 günde dize geldi. Merhaba israil :)
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Seni yaradana kurban osmanli
    Cevapla
  • osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    O kadar sürmezdi sivillere zarar vermemek için yoksa iki günlük işi var.
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Birilerine gözdağı vermek için uydurulmuş. Bir çok ülke elindeki silah teknolojisini ve sayısını vermek istemez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR