Chang'e-5'in yörünge-dönüş modülleri yükselme aracından ayrıldı

Çin Ulusal Uzay İdaresi'ne (China National Space Administration - CNSA) göre, Çin'in Chang'e-5 sondasının yörünge ve dönüş araçlarından oluşan modülleri, Pazar günü Beijing saatiyle 12:35'te, yükselme aracından başarıyla ayrıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.12.2020 16:32 GÜNCELLEME 06.12.2020 16:32 DÜNYA
Chang'e-5'in yörünge-dönüş modülleri yükselme aracından ayrıldı
Chang'e-5'in yörünge-dönüş modülleri yükselme aracından ayrıldı

Yörünge ve dönüş modülleri Ay yörüngesinde dolanmaya devam edecek ve topladığı örneklerle Dünya'ya dönmek için doğru zamanı bekleyecek.

 

ÖRNEKLER TOPLANIYOR

Sondanın yükselme aracı Pazar günü erken saatlerde, yörünge ve dönüş modülleriyle Ay yörüngesinde başarıyla buluşup kenetlendi. Böylece Çin'e ait bir uzay aracı ilk kez Ay yörüngesinde buluşma ve kenetlenme gerçekleştirdi.

 

CNSA Ay'dan toplanan örneklerin yükselme aracından dönüş aracına aktarıldığını bildirdi.

ÇİN'İN İLK AY TOPLAMA GÖREVİ

Chang'e-5, Çin'in uzay çalışmaları tarihindeki en karmaşık ve zorlu görevlerden biri. Bu aynı zamanda dünyada 40 yıldan fazla bir süredir gerçekleştirilen ilk Ay örneği toplama görevi.

Yörünge, iniş, yükselme ve dönüş araçlarından oluşan Chang'e-5 sondası 24 Kasım'da uzaya fırlatıldıktan sonra iniş ve yükselme araçlarından oluşan kombinasyon 1 Aralık'ta Ay'ın ön yüzünde yer alan ve "Fırtınalar Okyanusu" olarak da bilinen Oceanus Procellarum'daki Mons Rümker volkanik bölgesinin kuzeyine indi.

Sonda'nın dönüş aracının Aralık ayı ortasında Çin'in kuzeyinde, İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki Siziwang'a inmesi bekleniyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR