İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi, UAEA denetimlerini azaltan yasayı onayladı

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi (İYGK), ülkeye yönelik ambargolar iki ay içinde kaldırılmazsa İran'ın nükleer programı üzerindeki uluslararası denetimi azaltmayı amaçlayan ve parlamentodan geçen "Ambargoları Kaldırmaya Yönelik Stratejik Eylem" yasasını Cumartesi günü onayladı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.12.2020 17:34 GÜNCELLEME 06.12.2020 17:34 DÜNYA
İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi, UAEA denetimlerini azaltan yasayı onayladı
İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi, UAEA denetimlerini azaltan yasayı onayladı

Tasnim haber ajansının aktardığı İYGK'nin yazılı açıklamasında "Bahsi geçen yasa ulusal çıkarlara zarar veren bir durum yaratmıyor" denildi.

 

Ulusal çıkarlara aykırı ve endişe verici olan şey "ülkenin yasal kurumlarının itibarını ve statüsünü baltalayan, ulusal birliğe ve uyuma zarar veren" tartışmalar diye tarif edildi.

MÜNAKAŞALARI SONA ERDİRME ÇAĞRISI

 

Bu sebeple İYGK, İran içindeki tüm tarafları "anlamsız münakaşaları" sona erdirmeye çağırdı ve ulusal çıkarların "siyasi oyunlar" uğruna tehlikeye atılmasına izin vermeyeceği konusunda uyardı.

Konsey, açıklamasında, kendi sekreterliğinin bu yasanın yapımına dahil olmadığını hatırlattı ve tüm prosedürlerin parlamento tüzüğüne ve teamüllere uygun olarak gerçekleştirildiğini belirtti.

İran parlamentosu Salı günü, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yönetimini ülkedeki sivil nükleer faaliyetleri arttırabilecek adımlar atmaya teşvik eden ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) bu faaliyetler üzerindeki denetimlerini azaltabileceğini öngören yasayı onaylamıştı.

Yasa, 2015'te imzalanan dönüm noktası niteliğindeki nükleer anlaşmanın imzacı devletler "bankacılık ilişkilerini normalleştirmez ve İran petrolünün ihracı önündeki engelleri tamamen kaldırmazsa", hükümete gönüllü olarak uyguladığı Ek Protokol'ü iki ay içinde durdurma yetkisi veriyor

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR