Kovid aşısında zengin ülke adaletsizliği: İhtiyaçlarından fazla alıyorlar

Yüksek gelirli ülkelerin ihtiyaçlarından fazla Kovid-19 aşısı sipariş ettiği, bu nedenle yoksul ülkelerin "yıllarca" yeterli miktarda aşıya ulaşamayabileceği bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.12.2020 11:59 GÜNCELLEME 10.12.2020 11:59 DÜNYA
Kovid aşısında zengin ülke adaletsizliği: İhtiyaçlarından fazla alıyorlar
Kovid aşısında zengin ülke adaletsizliği: İhtiyaçlarından fazla alıyorlar

"Uluslararası Af Örgütü", "Küresel Adalet Şimdi" ve Oxfam gibi uluslararası sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu "Halkın Aşı İttifakı" adlı kuruluş, düşük gelirli ülkelerin aşıya erişimine ilişkin uyarıda bulundu.

 

Önde gelen 8 aşı üreticisinin ülkelerle yaptığı anlaşmaya ilişkin verileri analiz eden kuruluşun açıklamasına göre, varlıklı ülkeler 2021'in sonuna kadar nüfuslarının üç katı kadar insan için aşı satın almak üzere üreticilerle anlaştı.

ZENGİN ÜLKELER İHTİYACINDAN FAZLASINI SİPARİŞ EDİYOR

 

Yüksek gelirli ülkelerin nüfusu, dünya nüfusunun yüzde 14'ünü oluştursa da üretilecek umut vadeden aşıların şimdiden yüzde 53'ünü satın aldı.

Fazladan aşı alan ülkelerin başında Kanada bulunuyor. Kanada'nın, nüfusunu 5 kez aşılayacak miktarda aşı satın aldığı belirtildi. Avrupa Birliği (AB) de yaklaşık 450 milyon nüfuslu AB ülkeleri için şimdiden 2 milyar doz aşı anlaşması yaptı.

Bunlara karşılık dar gelirli yaklaşık 70 ülkede gelecek yıl sadece 10 kişiden 1'i aşılanabilecek.

Aşıya erişimin adil olması için yürütülen çalışmalar kapsamında kurulan Covax programında ise 92 ülke için henüz 700 milyon doz aşı elde edilebildi.

Koronavirüs aşısı olan kişiler taşıyıcı olabilir mi?İlk kez İngiltere'de kullanılan Pfizer ve BioNTech'in yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı için önemli alerjik reaksiyon geçmişi olan kişilere yapılmaması tavsiyesinde bulunuldu

İNSAN HAKLARINI İHLAL EDİYORLAR

Oxfam Sağlık Politikaları Müdürü Anna Marriott, "Kimse doğduğu ülke veya cebindeki paraya göre hayat kurtaran bir aşıdan mahrum bırakılmamalı. Bir şeyler değişmediği sürece dünya genelinde milyarlarca kişi yıllarca güvenli ve etkili bir aşı alamayacak." dedi.

Af Örgütü ekonomik ve sosyal adalet bölümünün direktörü Steve Cockburn ise "Zengin ülkelerin dünyanın her yerinde aşıya erişimi engelleyecek eylemlerden kaçınmak gibi çok açık insan hakları yükümlülükleri bulunuyor. Bu ülkeler aynı zamanda aşıya ihtiyaç duyan ülkelere yardım etmeli. Zengin ülkeler dünyadaki aşı arzının büyük çoğunluğunu alarak insan hakları yükümlülüklerini ihlal ediyor." değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • vurucu 3 yıl önce Şikayet Et
    batı dünyasına medeni demek cahillkitir bunlar hiç bir zaman medeni olmadılar batılılar vahşi soykırımcılardır zülümcülerdir bunlar medeniyet değil zenginlik oluşturmuşlar fakat hırsızlıkla zorbalıkla soy kırım ve saşalralra başkalarının mallarına el koyup harmdan zengin olmuşlar o kadar bunlar dunyanın alçaklarıdırlar
    Cevapla
  • Yerli ve Milli 3 yıl önce Şikayet Et
    Kahroksun medeni geçinen deni yani alçaklar ve tam birvyamyam ve vampir olan insanlıktan nasipsiz tam bir hayvan vahşi kapitalizm !..
    Cevapla
  • Davut 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl zengin olmuşlar buna şaşıyorum. Sen açgözlük yapıp tüm aşıları kaparsan doğal olarak fakir ülkelere aşı kalmayacak sonuçta salgın önlenemeyecek bu kez Çin'den değil fakir ülkelerden yayılacak. Bu zengin ülkeler bunu düşünemeyecek kadar ahmak mı gerçekten. Yoksa amaç salgını durdurmak değilde aşı bahanesiyle birde insanların cebini bu şekilde mi soymak.
    Cevapla
  • Demir Ersoy 3 yıl önce Şikayet Et
    Yoksul ülkeler aşıya ulaşamaz sa virüs yayılmaya devam eder bu işi BM üstlenmeli dünya sağlık örgütü tüm yoksul ülkelerin aşıya ucuza ulaşmasını sağlamalı
    Cevapla
  • memo can 3 yıl önce Şikayet Et
    dünyaya korku(korku seytandandir) salan zaten bu mücrim DSÖ basindaki insanliktan nasibini almayan kisi. sen ne konustugunu biliyormusun. DSÖ insanliga nasil zarar veririrm diye ugrasiyor.
    Cevapla
  • serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    bir Amerikanın 27 kişilik yer kapladığı dünyada ne olmasını bekliyordunuz ki.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR