Erdoğan'ın çağrısı sonrası Cihat Yaycı'dan bomba açıklama: Türkiye gerekeni yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Doğu Akdeniz'e kıyıdaş tüm ülkeleri konferansa davet etmesini değerlendiren Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Türkiye'nin bütün taraflarla diyaloğa açık olduğunu gösterdiğini söyledi. Yaycı ayrıca, "Bu çağrı sonrası artık kimse Türkiye'nin bazı devletlere tavır koyduğunu, onları dışladığını ve onlarla işbirliği yapmaktan kaçındığını söyleyemez" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.12.2020 15:40 GÜNCELLEME 11.12.2020 15:41 DÜNYA
Erdoğan'ın çağrısı sonrası Cihat Yaycı'dan bomba açıklama: Türkiye gerekeni yaptı
Erdoğan'ın çağrısı sonrası Cihat Yaycı'dan bomba açıklama: Türkiye gerekeni yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 7 Aralık'ta düzenlenen Doğu Akdeniz Çalıştayı'na gönderdiği video mesaj, uzmanlara göre, Türkiye'nin bölge ülkeleri ile ilişkileri açısından önemli mesajlar taşıyor. Erdoğan mesajında, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'e kıyıdaş tüm bölge ülkelerinin ve Kıbrıs Türklerinin yer alacağı bir konferans düzenlenmesi önerilerinin hala masada durduğunu belirterek, "Muhataplarımızdan Türkiye'nin uzattığı bu eli havada bırakmamalarını bekliyoruz" demişti.

 

"TÜRKİYE, BÜTÜN TARAFLARLA DİYALOĞA AÇIK OLDUĞUNU GÖSTERDİ"

Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (BAUDEGS) Başkanı Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı'ya göre Erdoğan'ın bu ifadeleri, Türkiye'nin "yapıcı ve önyargısız" yaklaşımını ortaya koyuyor.

 

"Artık kimsenin Türkiye'nin bazı devletlere tavır koyduğunu, onları dışladığını ve onlarla işbirliği yapmaktan kaçındığını söylememesi gerektiğini" belirten Yaycı, Erdoğan'ın açıklamalarını Sputnik'e şöyle değerlendirdi:

"Sayın Cumhurbaşkanı bu çağrıyı defalarca yaptı. Hakkaniyetli bir çözüm bulunması, durumun gerginleşmemesi için ilgili kıyıdaşlarla anlaşmaya hazır olduğumuzu ifade ediyor. Bu söylem ile şimdi, karşılıklı kıyılarımızın olduğu İsrail, Lübnan, Mısır, Suriye ve Filistin'i de muhatap aldığımızı, çağrı yaptığımızı anlıyorum. Karşılıklı kıyılarımızın; Mısır, Libya, Filistin, İsrail, Lübnan ve Suriye ile olduğunun açık bir şekilde ifade edilmesi, Türkiye'nin elini rahatlatacak, alternatiflerini artıracak, oyun kurdurabilecektir."

"KKTC VE FİLİSTİN GERÇEĞİ ORTADADIR"

Yaycı, Türkiye'nin çağrısına rağmen bu devletlerin masaya gelmemesinin onların "art niyetli" olduğunu göstereceği görüşünde. Yaycı'nın, tanınmayan Kuzey Kıbrıs'ın böyle bir konferansta yer alması mümkün mü, şeklindeki soruya yanıtı ise şöyle:

"Devletler hukukuna göre; devlet olabilmek için asli üç şart gereklidir. Sınırları belli bir toprak, halk niteliği kazanmış insan topluluğu ve onun üzerindeki otorite. KKTC'nin tanınması arzu ettiğimiz bir durumdur ama tanınmadığında devlet olmaz diye bir olgu söz konusu değildir. Dolayısıyla KKTC ve Filistin Devleti gerçeği ortadadır. Bu gerçeğin fiiliyata dökülmesi anlamında bu konferans çağrısının ayrı bir önemi var."

YORUMLAR 25 TÜMÜ
  • Doğan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hiç olurmu? Türkiye çıban başı, bütün sorunların kaynağı, despot, gaspçı, uzlaşmak nedir bilmeyen bir ülke değil mi? Bizim muhalefet öyle diyor.
    Cevapla
  • Türkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    DOLARın canı cehenneme bu dolar vebasından kurtulmanın tek yolu dırenmektır...ama asla biat etmeyecez..herkes dirayetli ve dik dursun bağrımıza taş basarız ama o taş vatan toprağı olsun
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    ORUÇ REİSİ hemen akdenize göndermenizi bekliyoruz
    Cevapla
  • Adil 3 yıl önce Şikayet Et
    Kktc ve rum kesimi birleştirecek bir anlaşma yapılırsa dolar 2 lira düşer.
    Cevapla
  • Evrene86 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolar düşsün diye vatanımı satak
    Cevapla
  • Muhteşem 3 yıl önce Şikayet Et
    Akdeniz bariş gölü olmali.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR