New York Times, Dağlık Karabağ'a girdi: Gördüklerim korkunçtu

28 yıl boyunca Ermenistan işgali altında harabeye dönen Dağlık Karabağ'ı ziyaret eden New York Times gazetesi muhabirleri, Ermenistan'ın Karabağ'da nasıl bir yıkık miras bıraktığına değindi. Azerbaycan'ın SİHA gücüne vurgu yapan gazeteciler, bazı Ermeni askerlerle görüştüklerini ve onların kendilerine, "SİHA saldırıları o kadar yoğundu ki, sığınaklara kaçmak zorunda kaldık. Yaşadıklarımız cehennem gibiydi" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.12.2020 13:17 GÜNCELLEME 13.12.2020 13:22 DÜNYA
New York Times, Dağlık Karabağ'a girdi: Gördüklerim korkunçtu
New York Times, Dağlık Karabağ'a girdi: Gördüklerim korkunçtu

New York Times (NYT) gazetesinin İstanbul bürosu sorumlusu Carlotta Gall ve Anton Troianovski tarafından "Dağlık Karabağ Savaşı sonrası, travma, trajedi ve yıkım" başlıklı bir makale yayımladı. NYT fotoğrafçıları Mauricio Lima ve Ivor Prickett'in Dağlık Karabağ'ın içinden çektiği karelerle zenginleştirilen haberde, Ermeni işgalinden kurtarılan bölgeleri ziyaret edilerek, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı 30 yıldır süren saldırısında yaşanan korkunç durumla tanışıldı. Goll, "Karabağ'da gördüklerim korkunçtu" dedi.

 

New York Times yazarları, bölgeye yakın zamanda Azerbaycan Ordusu tarafından Ermeni işgalinden kurtulan herkesin I. Dünya Savaşı'nın savaş alanını anımsatan bir manzara ile karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

 

"AZERBAYCAN SİHA'LARININ YIKICI GÜCÜ HER YERDE GÖRÜNÜYORDU"

"Yol boyunca birkaç kilometre boyunca boş hendekler ve sığınaklar, yıkılmış köyler var ve geri kalan evlerin çatısı, kapısı veya penceresi yok. Ermeniler tarafından tepelere fırlatılan tanklar ve zırhlı araçlar, Azerbaycan Ordusu'na ait insansız hava araçlarının yıkıcı gücünün kanıtıdır. Altı hafta süren savaşta Ermeni askerlerinin korku içinde geri çekildiği açıktır. Fuzuli şehri bir zamanlar müreffeh bir yerleşim yeriydi. Bölgenin merkezinde yaklaşık 30.000 nüfuslu, ağırlıklı olarak tarımla uğraşan kamu binaları yıkıldı. Fuzuli'nin biraz kuzeyinde bulunan Ağdam şehrinin kaderi daha da trajikti."

Dağlık Karabağ'ın içinden görüntüler

ERMENİSTAN'IN İŞGALİNE DE DEĞİNDİ

"1994 yılında bir ateşkes anlaşmasına varıldığında, Ermenistan sadece Dağlık Karabağ'ı değil, komşu bölgeleri de işgal ederek orada yaşayan 800.000'den fazla Azerbaycanlıyı sınır dışı etti. Altı hafta süren ağır askeri operasyonların ardından Azerbaycan Ordusu, Fuzuli ve Ağdam bölgelerinin kontrolünü geri aldı ve Rusya'nın arabuluculuğuyla ateşkes ilan edilmesiyle askeri operasyonlar sona erdi."

Dağlık Karabağ'ın içinden görüntüler

AZERBAYCAN ORDUSUYLA KARŞILAŞAN ERMENİ ASKERLERİ: YAŞADIKLARIMIZ CEHENNEM GİBİYDİ

"Ölümcül insansız hava araçlarından bahsedilince Ermeni askerleri dehşete kapıldı. Onlara göre insansız hava araçlarının saldırıları o kadar yoğundu ki, sığınaklara kaçmak zorunda kaldılar. Ermeni komutan Aleksanyan ise, 'Yaşadıklarımız cehennem gibiydi' dedi."

Dağlık Karabağ'ın içinden görüntüler

"ERMENİLER BÖLGEYİ TAMAMEN YOK ETMİŞ"

"Ağdam bölgesinin yürütme gücünün başı Vagif Hasanov, kentin 19. yüzyıldan kalma merkez camisinin bölgede hayatta kalan tek bina olduğunu söyledi. Ermeniler bu binayı ahır olarak kullanmış ve kirletmiştir. Fuzuli'deki matbaa, sinema ve kültür merkezi yıkılırken, kentteki ana cami yıkıldı." Yazar, bu bölgedeki bağların tamamen yok edildiğini yazıyor.

Dağlık Karabağ'ın içinden görüntüler

AZERBAYCANLI YETKİLİLER: ERMENİ HALKI İLE AZERBAYCANLILAR EŞİT HAKLARA SAHİP OALCAK

"Azeri yetkililer kurtarılan topraklarda yaşayan Ermenilerle barış ilan edileceğini ve onlara diğer vatandaşlarla aynı statü verileceğini vaat ediyor. Arabulucular, Azerbaycanlı mültecilerin Ağdam ve Fuzuli gibi bazı bölgelere dönmeleri için şartlar oluşturmaya çalıştılar, ancak Ermenistan bunu yıllarca engelledi ve Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını tanımaya veya Azerbaycan'dan ayırmaya çalıştı. Azerbaycan liderliği bu şartları kabul etmedi. Diğer bir ağırlaştırıcı faktör de, dünyanın dört bir yanındaki Ermeni siyasetçilerin ve aktivistlerin, eski Dağlık Karabağ'a komşu olanlar da dahil olmak üzere işgal altındaki bölgelerin Ermenistan'a ait olduğunu iddia etmeye başlamalarıdır. Ağustos 2019'da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'ı ziyaret ederek "Arsakh Ermenistan'dır" dedi. Buna ek olarak, Ermeni diasporası üyeleri tarafından finanse edilen vakıflar, bu bölgelerin aynı zamanda "Ermenistan'ın meşru toprakları" olduğunu söyleyerek, Ermenileri eski Dağlık Karabağ dışındaki işgal altındaki Azerbaycan bölgelerine yeniden yerleştirmek için uzun yıllardır ısrar ediyorlar."

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 4
  • Türk Vatandaşı 3 yıl önce Şikayet Et
    İçinizde ermeni barındırırsanız hainliğe devam edecek her fırsatta size kan kusturacaklar. Biz hata yaptık, siz tekrar etmeyin kardeşlerim.
    Cevapla
  • Hanefi 3 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycan durmayacakti.Tum Karabağ'ı alacaktı ruslarmi bosverin onları o topraklarda bir tane Ermeni gavuru birakmayacakti. Şimdi bile Ermeni bırakmamalı çünkü Türk'ün en büyük zaafı vicdanı.
    Cevapla
  • Avşar 3 yıl önce Şikayet Et
    ermenilere vatandaşlık ve eşit haklar vermek vermek kendi elinizle kendi akrebini yetiştirmek gibi birşey !!!
    Cevapla
  • nimet 3 yıl önce Şikayet Et
    Kafire bak kafire.. Sanki yıkımı Azarbaycan siha ları yapmış gibi araya sokuşturuyor.. 30 yıldır Ermenistan ın işgal ettiği ve taş taş üstünde bırakmadığını YAZSANA...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR