Çin ile Türkiye arasındaki görüşmede kritik açıklamalar

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, yaptığı açıklamada, Çin ile Türkiye'nin diplomatik ilişkilerinin 50. yılını ciddiyetle anması, karşılıklı siyasi güven ve işbirliğini derinleştirmesi ve ilişkilerini daha yüksek bir seviyeye taşıması gerektiğini söyledi. Wang, bu açıklamaları Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde dile getirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.12.2020 23:42 GÜNCELLEME 15.12.2020 23:42 DÜNYA
Çin ile Türkiye arasındaki görüşmede kritik açıklamalar
Çin ile Türkiye arasındaki görüşmede kritik açıklamalar

Görüşmede, Çavuşoğlu da Kovid-19 salgınını başarılı şekilde kontrol altına alan Çin'i tebrik etti ve Çin'in aşı araştırmaları ile geliştirmelerindeki başarılarını övdü.

 

Çin'in geliştirdiği aşıların güvenli ve etkili olduğuna inanan Türkiye'nin bu aşıların hızlı şekilde temin edileceğini kaydeden Çavuşoğlu, ülkesinin bu bağlamda Çin'le işbirliğini güçlendirme amacında olduğunu söyledi.

Türk Dışişleri Bakanı, Türk tarafının Türkiye ile Çin arasında diplomatik ilişki kurulmasının 50. yıl dönümü olan önümüzdeki seneyi, Çin'le işbirliğini derinleştirmek ve ikili ilişkileri geliştirmek için bir fırsat olarak gördüğünü ifade etti.

 

Wang da, Çin ile Türkiye'nin bu yıl başından bu yana virüsle mücadele konusunda deneyimlerini paylaşarak tıbbi malzemelerin tedariki ve Kovid-19 aşısının üçüncü faz klinik denemeleri konularında yakın şekilde çalıştıklarını kaydetti.

Wang, salgının ikinci dalgasının tüm dünyaya yayıldığı bu dönemde, Çin'in Türkiye salgını yenene kadar Türkiye halkının yanında durmaya devam etme niyetinde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Çin aşısını satın alma kararının Çin'e olan güvenini yansıttığını ifade eden Wang, Çin'in lazım olan her an Türkiye'ye yardım etmeye hazır olduğunu belirtti.

Wang, "Karşılıklı siyasi güven, iki ülke arasındaki stratejik işbirliği ilişkisinin temelidir" dedi.

Dışişleri Bakanı, iki ülkenin liderlerinin de bu konuda daha önce defalarca görüş alışverişinde bulunduğunu ve birbirlerinin temel çıkarları ile önemli konular üzerinde karşılıklı anlayış ve destek üzerinde mutabık kaldıklarını sözlerine ekledi.

Çin ve Türkiye'nin terörle mücadele ve ulusal güvenlik ile istikrarı sürdürme başlıklarında ortak endişeleri paylaştığını söyleyen Wang, terörle mücadele konusunda iki tarafın da bariz "çifte standartlara" karşı çıkması gerektiğini ifade etti.

Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edildiğinin altını çizen Wang, bu grupla mücadelenin tüm ülkelerin sorumluluğu olduğunu ve Çin'in terörle mücadele konusunda Türkiye'yle daha derin işbirliği geliştirmek istediğini söyledi.

Türkiye'nin de terör mağduru olduğunu ve terörün tüm biçimleri ile terörle mücadelenin siyasallaştırılmasına karşı çıktığını belirten Çavuşoğlu da, ülkesinin ilgili uluslararası terör örgütlerini belirleyen BM Güvenlik Konseyi kararlarına sıkı sıkıya bağlı kalacağını kaydetti.

Türk Dışişleri Bakanı, Türk tarafının hiç kimsenin Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atmasına izin vermeyeceğini söyledi.

KAYNAK : Xinhua Haber Ajansı
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • murtaza 3 yıl önce Şikayet Et
    çin doğu türkistanlıların özgürlüğünü geri versin ,oradan bol keseden atmasın, insan kılıklı mahluklar.
    Cevapla
  • murtaza 3 yıl önce Şikayet Et
    çin doğu türkistanlıların özgürlüğünü geri versin ,oradan bol keseden atmasın.
    Cevapla
  • Hacı Şaban 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğu Türkistanı doğru anlamalıyız Çinle Türkiye yakınlaşmasının önündeki en büyük engel şu da bir gerçek Doğu Türkistan davasını güttüğünü iddea edenler yıllardır amerikada yaşıyor ve ordan besleniyor acı gerçek bu Osman Baturlar yok bu davaya sahip çıkacak
    Cevapla
  • islam davam 3 yıl önce Şikayet Et
    uygur Türklüğunun umud bağladığı Türkiye bumu olmalı
    Cevapla
  • Velid 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet Uygur kardeşlerimizin çıkarına rağmen, Onların aleyhine olabilecek her türlü anlaşmadan çıkar gözetmeksizin uzak durmak gerekiyor bu doğru. Ancak bunu ABD ve diğer çıkar gruplarının istediği zamanda, çıkar gruplarının işine geldiği kadar ve onların işine gelecek şekilde değil. Türkiye bu konuda reel politikalar geliştirmeli. gerçekte Uygur halkının çıkarına faydasına olabilecek adımlar atmalı. Bu emperyalist Çin'le ekonomi, siyaset gibi alanlarda diyalog kurmak şeklinde de olabilir. Önemli olan kayda değer sonuçlar alabilmek. Zulüm ve esaret altındaki kardeşlerimize reel faydalar sağlayabilmek, görünür koruma sağlayabilmek. dışardaki tuzu kuruların karnının şişini indirmek değil.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    eliboş olmayacağız pazar elde edeceklerse uygur türklerini rahat bırakacaklar karşılıklı herşey
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Eyy Çinlilerrr yedek kulubesinde sizi çok beklettik ama ısınmaya başlayın. Bu emperyalizme karşı "karşılıklı dayanışma içinde" olacağımız günler iyice yakınlaştı..
    Cevapla
  • nnn 2 yıl önce Şikayet Et
    doğu türkistanı hatırla öyle konuş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR