Kuş gözlemlerken servete kondu, hazine buldu

Sürülmüş bir tarlada kuşları izlerken gördüğü 2000 yıllık hazine bir sandıkta gizliydi. Kapağı açtığında içinden 9 milyon TL değerindeki hazine çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.12.2020 11:31 GÜNCELLEME 27.12.2020 11:31 DÜNYA
Kuş gözlemlerken servete kondu, hazine buldu
Kuş gözlemlerken servete kondu, hazine buldu

Britanya'da bir kuş gözlemcisi, antik Kelt dönemine ait hazine buldu.

 

Treasure Hunting (Hazine Avclığı) isimli dergiye söyleşi veren ve adının gizli kalmasını isteyen kişi, hazineyi kuş gözlemlerken bulduğunu söyledi: "Akşam tarlada kuşları gözlemliyordum. Bir şahinle bir çift saksağanın dalaşını izledikten sonra zemine baktığımda sürülmüş toprağın içinde sıradışı bir şey gördüm.

Adam ilk başta altınları metal makine parçaları zannettiğini belirtti. Daha sonra eline alıp madeni parçaların kalınlık ve dokusunun farklı olduğunu hissettiğini aktardı: "Madeni parçaların parladığını fark ettim. Sonra da çok güzel bir Kelt altını bulduğumu anladım. Şaşkınlık içinde kalakaldım. Kısa süre sonra yaklaşık bir metre yakında başka bir altın daha gördüm. Bunun üzerine eve gidip metal detektörümü aldım."

 

KUŞ GÖZLEMİNDE HAZİNE KEŞFETTİ

Adam detektörüyle bölgede arama yapınca çok güçlü sinyaller aldığını ve toprağın altında çok daha fazlasının bulunduğunu fark ettiğini anlattı.

Yaklaşık 45 santimetre kazdıktan sonra toprağın altında bulduğu sandığın kapağını yavaşça açtığını ve içinde bir sürü altın bulduğunu söyledi.

"O anın hayatının sonuna kadar zihninden silinmeyeceğini" belirten adam, "Oturup soluklandım. Sadece yürüyüşe çıkıp, kuş izlemeye gelmiştim. Kelt hazinesi buldum" dedi.

İki alışveriş torbasına, tanesi yaklaşık 880 dolar (yaklaşık 6 bin 700 TL) eden bin 300 adet altın madeni para doldurup eve giden adam, daha sonra da yetkililere haber verdi. Hazinenin toplam değerinin 1 milyon 144 bin dolar (Yaklaşık 8 milyon 700 bin TL) olduğu düşünülüyor.

Treasure Hunting editörü Julian Evans-Hart şunları söyledi: "Madeni paralar, numizmatik alanındaki akademik bilgimize önemli bir katkı sağlayacak. Altınların bulunduğu kutunun, Boudica'nın doğudaki seferlerinden kalma bir ‘ganimet sandığı' olması muhtemel."

M.S. 30-M.S. 60 yılları arasında yaşadığı düşünülen Boudica, yaklaşık 2000 yıl önce Romalıların işgalci güçlerine karşı isyan başlatan Kelt-Britanya kraliçesiydi. Hazinenin bu seferlerde toplanan ganimetlerden oluştuğu düşünülüyor.

YORUMLAR 28 TÜMÜ
  • Muharrem SALTAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Arsa sana ait değilse arsa sahibinden izin alman lazım devlete ait araziden bulup bulupta teslim edersen ellisi senin başka kişiye aitse yüzde kırk senin yüzde onu arazi sahibin saygılarımla
    Cevapla
  • Ademoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizimkiler heyecandan İngiltere de bulunduğunu fark edememiş galiba.
    Cevapla
  • katibb 3 yıl önce Şikayet Et
    altınlar tarla sahibine falan ait değil.. toprak üstü satın alınır ama toprağın altı devletin izni olmadan kullanılamaz bile.. çıkan ne ise devlete aittir. tarihi-kültürel-maddi tüm değerleri ülkeye ait olup 80 milyonun hakkı vardır.
    Cevapla
  • Muharrem SALTAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış yorum resmi kazı izni alınmasa bile devlete teslim edilen hazinelere 1984 anayasasının 2863 sayılı yasasına göre teslim eden kişi veya kişilere yüzde elli hak veriliyor .
    Cevapla
  • Said 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletin bulana pay vermesi lazım. Arsa seninse veriyor diye biliyorum. Bu mantıkla millet altını eritiyor. Elindekinden de oluyorsun.
    Cevapla
  • Dost 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş İngiltere diyor..
    Cevapla
  • Yersen 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl olsa adının açıklanmasını istemiyor yersen
    Cevapla
  • Ohal Obası 3 yıl önce Şikayet Et
    Yaw he he
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR