İngiltere suikasta yardım etti iddiası

Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ölüm yıl dönümü öncesinde İran’dan yeni iddia geldi. Suikastta İngiliz-ABD işbirliği olduğunu ifade eden Tahran Başsavcısı’na göre, Bağdat Havalimanı’nda uçuş güvenliğinden sorumlu İngiliz güvenlik şirketi G4S, Süleymani’nin bilgilerini ABD ile paylaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.01.2021 07:53 GÜNCELLEME 01.01.2021 07:53 DÜNYA
İngiltere suikasta yardım etti iddiası
İngiltere suikasta yardım etti iddiası

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin suikast sonucu öldürülmesinin yıl dönümü yaklaşırken, Tahran’dan dikkat çeken açıklama geldi. Kasım Süleymani suikastının hukuki sürecine ilişkin bilgi veren Tahran Başsavcısı, ABD’ye İranlı komutanın Bağdat Havalimanı’na girişiyle ilgiliyi bilgiyi İngiliz özel güvenlik şirketi G4S’nin verdiğini, suikastı gerçekleştiren SİHA’nın Ramstein’dan yönetildiğini açıkladı. Kasım Süleymani 3 Ocak 2020’de Irak’taki Bağdat Uluslararası Havaalanı’ndan çıktıktan hemen sonra ABD Başkanı Donald Trump’ın emrini verdiği suikast sonucu Haşdi Şabi Komutanı Ebu Mehdi el Mühendis’le birlikte öldürülmüştü. Süleymani’nin ölümünün ardından İran ve Irak’taki Şii milis gruplardan intikam tehditleri savrulmuştu.

 

HAVALİMANINDAN İSTİHBARAT İLETTİ

Süleymani suikastının hukuki sürecine ilişkin bilgi veren Tahran Başsavcısı Ali Elkasimihr, Bağdat Havalimanı’nın uçuş güvenliğinden sorumlu Britanyalı güvenlik şirketi G4S’nin suikasttaki rolüne dair, “Bu dosyadaki önemli ve dikkati çekici konulardan biri de Bağdat Havalimanı’nın uçuş güvenliğinden sorumlu Britanyalı güvenlik şirketi G4S’nin Kudüs Gücü komutanına suikasttaki rolüdür. Bu şirketin ajanları, komutan Süleymani ile arkadaşları havalimanına giriş yaptığı an bu istihbaratı teröristlere (ABD güçleri) iletmiştir.” ifadelerini kullandı.

 

RAMSTEIN’DAN KONTROL EDİLDİ

Tahran Başsavcısı, Süleymani suikastında Almanya’da ABD’nin kullandığı Ramstein hava üssünün de rolü olduğunu, ABD güçlerine bilgi ve uçuş verileri sağlanan bu üsten İranlı komutanı hedef alan silahlı insansız hava aracının (SİHA) yönetildiğinin tespit edildiğini de aktardı. Elkasimihr, tüm bu kişilerin kimlik tespiti için gerekli işlemlerin sürdürüldüğünü, suçun faillerine yönelik şikayetleri uluslararası mahkemelere sunacaklarını belirtti.

SUÇLAMAYI REDDETTİ

Öte yandan İngiliz The Sun gazetesine göre suçlamaları ‘tümüyle temelsiz’ diye reddeden bir G4S sözcüsü, ‘Süleymani ile beraberindeki Haşdi Şabi Komutanı Ebu Mehdi el Mühendis’e yönelik 3 Ocak 2020 saldırısına kesinlikle hiçbir şekilde müdahil olmadıklarını’ savundu.

B-52’lerle nükleer gözdağı

ABD, muhtemel bir İran tehdidine karşı 2 ‘B-52H’ tipi nükleer kapasiteli bombardıman uçağını Ortadoğu’ya gönderdiğini açıkladı. Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nca (CENTCOM) yapılan açıklamada, “5. Bombardıman Filosunun ana üssü Minor Hava Üssünden B-52H Stratofortress mürettebatı, ABD’nin bölge güvenliğine olan bağlılığını ortaya koymak ve kısa sürede devasa bir savaş gücünü hızlıca konuşlandırma kabiliyetini göstermek üzere bugün, Ortadoğu’da bulundu” ifadesi kullanıldı. ABD, daha önce de 2 kez Orta Doğu bölgesi üzerinden “B-52H” tipi uçaklarla uçuş yapmıştı.

Vurulan uçağa 150’şer bin dolar tazminat

İran, geçen Ocak ayında Devrim Muhafızları’nın düşürdüğü yolcu uçağında ölen 176 kişinin ailelerinin her birine 150’şer bin dolar tazminat ödeyecek. Ukraine International Havayolları’na ait Boeing 737 yolcu uçağı, Tahran’dan havalanmasından kısa süre sonra iki füzeyle düşürülmüştü. İran başta sorumluluğu reddetmiş, ancak sonra yolcu uçağının “kasıt olmadan” düşürüldüğünü kabul etmişti. Tahran yönetimi, olayı Devrim Muhafızları’nın “feci bir hatası” diye tanımlamıştı. Kurbanlar arasında, 82 İran, 63 Kanada, aralarında mürettebatın da bulunduğu 11 Ukrayna, dört Afganistan, dört İngiltere ve Üç Almanya vatandaşı vardı.

YORUMLAR 33 TÜMÜ
  • osmanli 3 yıl önce Şikayet Et
    ne varsa yabanci görevkileri hepsini geri yollayin
    Cevapla
  • S o 3 yıl önce Şikayet Et
    Şaka yapmayın ne kırizi İran dümenden bu intikam yemini eder döner müslüman öldürmeye devam eder
    Cevapla
  • aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    Her iran haberinde papuan gibi aynı şeyleri tekrarlayıp duruyorlar.İran olmasa,israil ortadoğuyu ele geçirmişti.Ayrıca israil devamlı iran müttefiği esadı vuruyor.Bazıları hala komik komik yorumlar yapıyorlar.
    Cevapla
  • Tarafsız35 3 yıl önce Şikayet Et
    İran ne zaman israil ya da amerikaya karşı bir icraatta bulundu ki ingiltereye karşı da bir şey yapsın İran ancak savunmasız MÜSLÜMAN sivilleri vurur ya da Türkiye 'ye karşı olacak her türlü noktada yer alır. Eğer aynı suikast bir müslüman ülke tarafından yapılsaydı o zaman yapardı yapacağını ermeni sevici din düşmanı ateşe tapan mecusi kalıntısı persler.. İnşallah sonunuz gelir de müslümanlar sizin yokluğunuz ile bir nefes alır..
    Cevapla
  • okan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bulundu evet.2006 yılı lübnan hizbullahı ile israil savaşında
    Cevapla
  • Neoturk 3 yıl önce Şikayet Et
    Sagol agiza saglik kardesim, sana gani gani katiliyorum, tiplerinden bile biktim, sadece dünyada bir elgel yaratiyorlar, Isidi destekleyen 10 nolu bir düsman
    Cevapla
  • İyiniyetli 3 yıl önce Şikayet Et
    amin
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Kudüs komutanıymış katil şeytan işi bitince fişi çektiler canın cehenneme bu iranlıkarın tarih boyunca yahudi ve hırıstiyanlarla savaşını ben duymadın o meşhur hasan sebbah anadolu selçuklu devletinin fitne başı iranlı şia ajanı türklerin gizli düşmanı torunları da aynı yolda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR