Çin Devlet Başkanı: Starbucks, ABD ile ilişkiler için destek verebilir

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Starbucks'ın sahibi ve eski Üst Yöneticisi Howard Schultz'dan, ABD ile ilişkilerinin geliştirilmesi için destek istedi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.01.2021 12:04 GÜNCELLEME 15.01.2021 15:19 DÜNYA
Çin Devlet Başkanı: Starbucks, ABD ile ilişkiler için destek verebilir
Çin Devlet Başkanı: Starbucks, ABD ile ilişkiler için destek verebilir

Çin resmi haber ajansı Şinhua'da yer alan habere göre, Devlet Başkanı Şi, Shultz'un kendisine yazdığı bir mektuba yanıt verdi.

 

 

Şi, mektubunda, Çin'in "her yönden ortalama refaha sahip bir toplum yaratmak hedefiyle uzun vadeli ve kararlı adımlar attığını" söyledi.

STARBUCKS'TAN YARDIM

 

 

Devlet Başkanı, bu adımların, Starbucks ve diğer Amerikan şirketleri için yatırıma elverişli ortam sağladığını vurguladı.

Starbucks'ın, Çin'de yaklaşık 4 bin mağazası bulunuyor. 

Şi, Çin ile ABD arasında ticari ve ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi ve ülkeler arasında iyi ilişkilerin tesis edilmesi için Shultz ve şirketinin çalışacağını umuyor.

Mektubun, Joe Biden'ın göreve başlamasının arifesinde, son dönemde gerilimlerin yaşandığı ABD ile ilişkilerin iyileştirilmesi için iş dünyası figürlerinin desteğini istediği bir girişimin parçası olup olmayacağı ise bilinmiyor.

TRUMP DÖNEMİNDE İLİŞKİLER BOZULDU

Çin ile ABD ilişkileri, Başkan Donald Trump döneminde, gümrük tarifelerinin karşılıklı yükseltilmesiyle tetiklenen ticaret savaşı ve Washington yönetiminin Çin şirketlerine getirdiği yaptırımlar nedeniyle bozulmuştu.

Ticaret savaşı 245 bin istihdam kaybına yol açtı.

ABD-Çin İş Konseyinin (USCBC), Oxford Economics ile hazırladığı rapora göre, 2 ülke arasındaki ticaret savaşı 245 bin kişinin işine mal oldu.

Raporda, ticaret savaşının tırmanması halinde ABD ekonomisinde GSYH'nin gelecek 5 yıl içinde 1,6 trilyon dolar azalabileceği, 2022'de 732 bin ve 2025'te 320 bin kişilik iş kaybının yaşanabileceği açıklandı.

XİAOMİ ORDU BAĞLANTILI ŞİRKETLER LİSTESİNE ALINDI

ABD Savunma Bakanlığı, aralarında Çin'in en büyük akıllı telefon üreticilerinden Xiaomi ve uçak üreticisi Çin Ticari Uçak Şirketini (Comac) "ordu bağlantılı şirketler" listesine aldı.

Liste, ABD vatandaşlarının söz konusu şirketlere yatırım yapmasını engelliyor.

Daha önce New York Borsası, söz konusu tanımlama nedeniyle China Telecom, China Mobile ve China Unicom Hong Kong şirketlerinin hisselerini 11 Ocak'tan itibaren liste dışı bırakmıştı.

Öte yandan Ticaret Bakanlığı, ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle Çin Ulusal Açık Deniz Petrol Şirketini (CNOOC) "kara listeye" aldı.

Kara listeler, ABD'li şirketlerin söz konusu şirketlere hükümetin onayı olmadan ihracat yapmasını ve teknoloji transfer etmesini yasaklıyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 1
  • Alamancı 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu durum ABD denilen terör ülkesinin Dünyada Lider Ülke olduğunu gösteriyor, Maalesef!!!
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR