Mali halkı Fransa'yı protesto için sokağa çıktı

Mali halkı, ülkedeki Fransız askeri varlığını protesto etmek için başkent Bamako'da sokaklara döküldü.

ABONE OL
GİRİŞ 21.01.2021 13:43 GÜNCELLEME 21.01.2021 13:43 DÜNYA
Mali halkı Fransa'yı protesto için sokağa çıktı
Mali halkı Fransa'yı protesto için sokağa çıktı

Afrika'da Fransız sömürgelerine yönelik tepkiler devam ediyor. Mali'de halk, sokağa çıkarak Fransız askeri varlığını protesto etti.

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, dün başkent genelinde düzenlenen gösterilere çok sayıda kişi katılırken, sürüyor. Güvenlik güçlerinin müdahale ettiği eylemlerde halk Fransa'ya tepki gösteriyor.

"FRANSA ÇEKİLMENİN YOLLARINI ARIYOR"

8'inci yılında giren savaşta aldığı başarısız sonucun ardından Fransa'nın, Mali'den çekilmenin yollarını aradığı ifade ediliyor.

Fransa, 2013 yılında Mali'nin büyük bir kısmını kontrol altına alan gruplara müdahale etme amacıyla Mali'ye askeri müdahalede bulundu.

Geçen süreç içerisinde elle tutulur bir kazanım elde edemeyen Fransa, radikal grupların yayılmasına da engel olamadı.

"ÜLKEDE SONSUZA KADAR KALAMAYACAĞIZ"

AFP'nin aktardığı habere göre Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, savaşın Afganistan gibi uzun süreli bir bataklığa dönüşmesinden endişe ederek, ülkeden çekilmenin yollarını arıyor. Muhalif partiler de Fransa'nın ülkedeki varlığının anlamsız olduğunu savunarak, Mali'den çekilmenin gerektiğini savunuyor. Savunma Bakanı Florence Parly de bu hafta verdiği bir röportajda, "ülkede sonsuza kadar kalamayacaklarının" altını çizdi.

Fransa şimdiye kadar Mali'de resmi rakamlara göre 50 asker kaybetti. Bunun yanı sıra büyük çapta maddi ve askeri kayıp da verildi.

FRANSA'NIN MALİ'DEKİ GEÇMİŞİ

Mali, 19'uncu yüzyıldaki sömürge yarışında, birçok diğer Batı Afrika ülkesi gibi Fransa tarafından sömürgeleştirildi.

20'nci yüzyılın ortasına kadar Fransız sömürgesi olarak kalan ülke, 1960 yılında bağımsızlığını ilan etse de, ilerleyen yıllarda bölgedeki diğer ülkelerin kaderini paylaştı.

Eski sömürgeci devletler, genç Afrika ülkeleri üzerindeki etkinliklerine bağımsızlık ilanlarının ardından da devam etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR