İsrail ABD'yi takmadı! İlk Çinli kadın haham

İsrail ile Çin arasındaki ilişkilere dini boyut da eklendi. İsrail medyasında ABD vatandaşı Jacqueline Mates-Muchin, "İlk Çin kökenli Amerikalı kadın haham" olarak tanıtıldı. Mates-Muchin, Asyalı-Yahudi adlı bir belgesel için verdiği röportajda, kendisini her iki kimliğe de ait hissettiğini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 13.02.2021 06:22 GÜNCELLEME 13.02.2021 10:28 DÜNYA
İsrail ABD'yi takmadı! İlk Çinli kadın haham
İsrail ABD'yi takmadı! İlk Çinli kadın haham

İsrail ile Çin arasında, ABD'nin tepkisine rağmen siyasi ve ekonomik ilişkiler gelişmeye devam ediyor. Şimdi bu ilişkilere sosyal ve dini boyutun da eklenmeye başladığı görülmekte.

İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesi "İlk Çin kökenli Amerikalı kadın haham" başlığıyla verilen haber, bu bağların kurulmaya başlandığını gösterdi. Çin-Yahudi kimliğine sahip bir ABD vatandaşı olan haham Jacqueline Mates-Muchin'e ilişkin haberde Yahudiler için kutsal sayılan Ağlama (Burak) Duvarı’nda Yahudi Çin vatandaşlarının çekilmiş bir fotoğrafına da yer verildi.

Haberde, Mates-Muchin'in hem Çin hem de Yahudi okullarında eğitim gördüğü vurgulandı. İki köklü geleneği temsil etmekten memnuniyet duyduğunu belirten haham Mates-Muchin, Asyalı-Yahudi adlı bir belgesel projesine verdiği röportajda kendisini her iki kimliğe de ait hissettiğini belirtti. İlk Çin-Amerikalı Yahudi haham, kendisi gibi farklı kültürlerle yetişen Yahudilerin hikayelerinin paylaşmasının önemli olduğunu vurgulaması da dikkat çekti. Yahudilerin 8. yüzyıldan itibaren İpek Yolu üzerinden Çin’e yerleştiği tarihi kayıtlarda geçiyor. Çin'de "Kaifeng Yahudileri" adı verilen küçük bir azınlığın bulunduğu biliniyor.

YORUMLAR 4
  • Akil 3 yıl önce Şikayet Et
    Üstad Kadir hocanın sohbetlerinde değindiği husus. Israilin yeni süper oyuncağı Çin olacak.
    Cevapla
  • İsmail 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD zaten bunların köpeği ne tepkisi olacak.
    Cevapla
  • Yörükoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    yüzde yüz ajandır.
    Cevapla
  • hakkı 3 yıl önce Şikayet Et
    para kendini bilmeye n insanı bukalemun yapar
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR