Aşılamaya geç başlayan ama hızlı yol alan Türkiye zirveye çıktı! Almanya'dan korkutan açıklama

Yeni tip koronavirüse karşı aşılama dünyada 13 Aralık'ta, Türkiye'de 14 Ocak'ta başladı. Türkiye bu süreçte dünyada en çok aşı uygulayan 7. ülke olarak AB ülkelerini geride bıraktı. Öte yandan Alman sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) sağlık uzmanı ve Federal Milletvekili Prof. Dr. Karl Lauterbach, salgının üçüncü dalgası ile ilgili uyarıda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 23.02.2021 14:01 GÜNCELLEME 23.02.2021 14:17 DÜNYA
Aşılamaya geç başlayan ama hızlı yol alan Türkiye zirveye çıktı! Almanya'dan korkutan açıklama
Aşılamaya geç başlayan ama hızlı yol alan Türkiye zirveye çıktı! Almanya'dan korkutan açıklama

Yeni tip koronavirüse ilişkin istatistik verileri bir araya getiren Oxford Üniversitesi'ne bağlı "Our World in Data (Verilerle Dünyamız)", aşılamada ülkelerdeki son durumu açıkladı.

Açıklanan verilere göre, aşılama sürecinde son durum şu şekilde:

- Kovid-19 salgınına karşı dünyada aşılamaya ilk olarak 13 Aralık 2020'de İngiltere'de başlandı. Bu süreçte, dünyada yaklaşık 208 milyon kişi aşı oldu. Dünya genelinde her 100 kişiden 2.63'ü koronavirüse karşı aşılandı.

- Türkiye toplu aşılamaya başladığı 14 Ocak'tan bugüne kadar yaklaşık 6.5 milyon kişiye aşı uygulayarak vatandaşlarının yüzde 7.75'ini aşılamış oldu.

- NTV'nin haberine göre, Türkiye dünyada en çok aşı uygulayan 7. ülke olurken, 27 AB ülkesi aşılamaya Türkiye'den önce 18 gün önce başlamasına rağmen Türkiye miktar olarak hepsini geride bıraktı.

- Nüfusa oranla aşılamalarda ise her 100 kişi başına 7.75 kişiye aşı uygulayan Türkiye'yi, 27 AB ülkesinden sadece yüzde 12.3 ile 500 bin nüfuslu Malta ve yüzde 7.9 ile 5.9 milyon nüfuslu Danimarka geride bıraktı.

"ÜÇÜNCÜ DALGANIN BAŞINDAYIZ"

Alman Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) sağlık uzmanı ve Federal Milletvekili Prof. Dr. Karl Lauterbach, ülkede üçüncü koronavirüs dalgasının henüz başında olunduğunu söyledi. Almanya'da gevşeme tartışmalarını aceleci bulduğunu ifade eden Harvard Tıp mezunu siyasetçi, tedbirlere daha sıkı uyulması gerektiğine dikkat çekti. Okulların açılmaya başlamasını da eleştiren Lauterbach, "Bu risk. Öğrencilere hızlı test yapılmalı. FFP2 maskesi halk içinde yaygınlaşmalı" dedi.

ALMANYA SINIFTA KALDI

27 AB üyesi ülkeden 500 bin nüfuslu Malta uyguladığı 60 bin aşıyla vatandaşlarının yüzde 12.3'üne aşı uyguladı. 27 AB üyesi ülkeden yüzdesel olarak en başarılı ikincisi 5.9 milyon nüfuslu Danimarka oldu. Danimarka 459 bin kişiye aşı uyguladı. Avrupa'nın en büyük ekonomisi ve Türkiye'ye nüfusu en yakın AB ülkesi olan Almanya ise 27 Aralık günü başladığı aşılama sürecinde bugüne kadar 4.7 milyon kişiye aşı uygulayarak vatandaşlarının yüzde 5.7'sini aşıladı.

"SAĞLIK SİSTEMİMİZİN GÜCÜ"

Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi ve Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, "Farkımız, hızdan çok etkili ve organize bir aşılama programı yürütmemiz. Önce sağlık çalışanlarımızı, ardından yaşlımızı huzurevinde ya da evine giderek aşılamayı sürdürdük. Randevu sistemine göre kim nerde, saat kaçta aşılanacağını biliyor. Çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. 'Yaşlımız gelsin sırada beklesin, aşısını yapalım 15 dakika gözetim altında tutalım, gitsin' demedik. Onları sırada bekleten değil, bekleyen olduk. İlerleyen günlerde aşılamanın hızı katlanarak artacak. Sağlık sistemimizin gücünü aşılamada da gördük" dedi.

YORUMLAR 22 TÜMÜ
  • Ergün 3 yıl önce Şikayet Et
    Yalandaroğlu kemale sorsan sondayız!... ama kendisinin ssk 'yı zarara uğrattığını kimse stendleri kimse sormaz!...
    Cevapla
  • Kaya 3 yıl önce Şikayet Et
    Chp duymaz görmez ancak marjinal gurupların sesi olur eyleme davet eder.
    Cevapla
  • Seçmen 3 yıl önce Şikayet Et
    CHP'liler Türkiye'nin zirveye yerleşmesine de karşılar
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanyada halk idtemiyor asiyi sen kendini ovdur çin aşi sini millete zorla vuramassiniz halk istemesse mecbur degil.gelgorki milleti fislemisler HES koduyla .bu bir zalimliktir asi vurunmaya mecbur birakacaklar inaanlari
    Cevapla
  • Fatih Başpınar 3 yıl önce Şikayet Et
    HES kodu karantinadamısın yoksa değilmisin onu belirtir. Aşı olup olmadığını değil. Aşı olmak zorundada değilsin. Bu arada kullandığın her ürünün %75 i Çin veya çin menşeli malzemeden yapılıdır. Kaldı ki Çin aşısı vurulduğumuz diğer grip, kbb gibi geleneksel aşılar gibidir. Koruyuculuğu çok yüksek olduğu gibi yan etkisi diğer batı aşılarına göre daha azdır.
    Cevapla
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Ahlaksız chdp + ip yardakçıları hiç utanmadan Türkiye yi bu konuda bile eleştirebiliyorlar. Ama yazık beyni dumura uğratılmış ,duyguları alt üst edilmiş insanları aldatabiliyorlar .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR