Türkiye ile Lesoto Krallığı arasında FETÖ anlaşması

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) önceki gün kabul edilen yasayla, Türkiye ile Lesoto Krallığı arasında iş birliği anlaşması onaylandı. Lesoto, bu anlaşmaya kadar çoğu milletvekilince bile adı duyulmamış bir ülkeydi. Ancak Afrika'da üslenen FETÖ'cüler bu küçük ülkede de yayılmak istiyordu.

ABONE OL
GİRİŞ 27.02.2021 13:16 GÜNCELLEME 27.02.2021 19:42 DÜNYA
Türkiye ile Lesoto Krallığı arasında FETÖ anlaşması
Türkiye ile Lesoto Krallığı arasında FETÖ anlaşması

Afrika kıtasındaki küçük ölçekli devletlerden olan Lesoto'nun tamamı Güney Afrika ile çevrelenmiş durumda. Lesoto Krallığı; San Marino ve Vatikan gibi toprakları tek ülkeyle çevrelenmiş üç dünya devletinden biri. 1966'da bağımsızlığını kazanan ülke, Konya'dan küçük yüzölçümü, 2 milyon civarındaki nüfusu ve sınırlı ekonomisiyle diğer iki ülke kadar tanınmıyor.

Lesoto 57 yaşındaki Kral III. Letsie tarafından yönetiliyor.

Türkiye ile Lesoto arasında 2016’da 387 bin dolarlık ticaret yapıldı. Bu ticaret hacmi, 2018'de 2 milyon 900 bin dolar ile İstanbul'da bir yalı dairesi fiyatına yükseldi. Afrika'daki krallıkla Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması yapılmasının, hükümetin 2003'te başlattığı "Afrika Stratejisine" dayandığı belirtildi. Ancak anlaşmaya hız verilmesinin perde arkasında yeni bilgiler çıktı.

Kabile hayatının hâkim olduğu, ağırlıklı olarak geleneksel yaşamın sürdüğü Lesoto’ya turistler büyük ilgi gösteriyor.

Dışişleri kaynakları, milletvekillerine verdikleri bilgide, terör örgütü FETÖ'nün Afrika'da en rahat örgütlendiği ülkelerin Güney Afrika ve Nijerya olduğunu, ancak bu ülkelerde baskılanan örgüt üyelerinin güvenli alternatifler oluşturmaya çalıştığını vurguladı.

Komisyon raporunda, "anlaşmanın, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde kuvvetli varlık gösteren FETÖ unsurlarının bu ülkeye yayılmasını önlemek bakımından fayda sağlayacağı" vurgulandı. İkili anlaşma da, 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminden hemen sonra 3 Kasım 2016'da imzalanmıştı. Lesoto Krallığı'ndan son yıllarda bakan düzeyinde ziyaretler gerçekleşti.

Lesoto Dışişleri Bakanı, özellikle altyapı ve tekstil alanlarında Türk yatırımcıları beklediklerini açıkladı. Türkiye Lesoto'nun başkenti Maseru'da, Lesoto da Ankara'da büyükelçilik açma kararı aldı. Türkiye, su kaynaklarınca zengin olan Lesoto'da hidroelektrik santralleri kurmayı planlıyor. Anlaşmanın Lesoto'daki onay süreci devam ediyor.

YORUMLAR 26 TÜMÜ
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Adam çıkarına bakar bugün sana yarın fetö dediğiniz kişiye gider afrikalı kim daha çok verirse ona gider
    Cevapla
  • Levrok 3 yıl önce Şikayet Et
    Yav hayret yani. Sanki iki Türkiye var. Biri Ankara dan digeri Pensilvanyadan yönetiliyor. Ne bu rezalet ?
    Cevapla
  • sakaryalı 3 yıl önce Şikayet Et
    büyük devlet olmak istiyorsak küçük büyük dost düşman ayırmadan konsoloslukta açmalıyız ticaret de yapmalıyız
    Cevapla
  • Naci 3 yıl önce Şikayet Et
    Lesoto incelediğim kadar el değmemiş doğası, dünyanın en iyi elmaslarina sahip olmasi,şelalesi, nehri dağ gezintisi için müthiş bir doğaya sahip olmasi ,çok güzel, ekonomik işbirliği yapılmasi iyi bir düşünce, turizm ve yatırımcılar yönünden dikkat çekecektir
    Cevapla
  • Afrikalı 3 yıl önce Şikayet Et
    İnsan yiyen kabile yok o ulkeri tek tek gezdim ben devlet bişey yapıyorsa sendne fazlasını bildiği için yapıyor sen işine bak fazladevlet işleri senin beynin yorar kafan almaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR