ABD harekete geçti! Prens bin Selman'a yaptırım tasarısı

ABD Temsilciler Meclisi üyesi 3 vekil, Cemal Kaşıkçı cinayetinin sorumlusu olduğu gerekçesiyle Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a da (MBS) yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarı sundu.

ABONE OL
GİRİŞ 02.03.2021 09:10 GÜNCELLEME 02.03.2021 10:25 DÜNYA
ABD harekete geçti! Prens bin Selman'a yaptırım tasarısı
ABD harekete geçti! Prens bin Selman'a yaptırım tasarısı

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Tom Malinowski, James McGovern ve Andy Kim, Meclis Genel Kuruluna "Suudi Arabistan Ağır İnsan Hakları İhlalleri Sorumluluk Yasası" başlıklı bir tasarı sunduklarını açıkladı.

Tasarıda, Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün (DNI) açıkladığı raporda gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden açık bir şekilde MBS'nin sorumlu olduğunun belirtildiği, dolayısıyla onun da yaptırım listesine alınması gerektiği vurgulandı.

YAPTIRIM ÖNERİSİ

Vekillerin tasarısında, Kaşıkçı cinayetine karıştığı belirtilen ve DNI raporunda adı geçen MBS dahil herkesin aynı yaptırımlara tabi olması gerektiği, bu bağlamda Veliaht Prensin de ABD vizesi almasının engellenmesi gerektiği kaydedildi.

Tasarıda ayrıca, ABD'nin Suudi Arabistan'a sattığı silahların kullanımının ABD yasalarına uygun olup olmadığı konusunda düzenli olarak Kongrenin bilgilendirilmesi gerektiği maddesi de yer aldı.

Tasarının yasalaşması için önünde uzun bir yol olsa da Joe Biden yönetiminin MBS'ye yaptırım uygulamama kararının hemen arkasından Kongrede aksi yönde adımların ortaya çıkmasının önemine dikkat çekiliyor.

Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için önce Temsilciler Meclisinde oylanarak kabul edilmesi, ardından aynı şekilde Senatoda onaylanması ve Başkan Biden'ın imzalaması gerekiyor.

KARAR ALINMAMIŞTI

DNI'ın cuma günü açıkladığı ve Kaşıkçı'nın öldürülmesine MBS'nin onay verdiği yönündeki raporu büyük ses getirmiş, ancak Biden yönetimi MBS'ye yönelik herhangi bir yaptırım kararı almamıştı.

Amerikan kamuoyunda ve medyasında MBS'ye yönelik herhangi bir adım atmadığı için tepki toplayan Biden yönetimi, aralarında cinayete karıştıkları belirtilen kişilerin de olduğu toplam 76 Suudi vatandaşına yaptırım getirmişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkmamıştı. Kaşıkçı'nın daha sonra konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı.

BEYAZ SARAY YOK DEMİŞTİ

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenlediği günlük basın toplantısında, Kaşıkçı cinayetinin "korkunç bir suç" olduğunu ve ABD Başkanı Joe Biden'ın söz konusu istihbarat raporunu yayımlamayı "yasal bir zorunluluk" olarak gördüğünü belirtti.

Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayına karışan kişilere yönelik sert adımlar attıklarını savunan Psaki, bu konuda üst düzey birçok isim de dahil Suudi Arabistanlı 76 kişiye yaptırım getirdiklerini anımsattı.

Psaki, atılan bu adımların, bu tarz bir cinayetin bir daha işlenmesini engelleyeceğine inandıklarını kaydetti.

ULUSAL ÇIKAR SAVUNMASI

Psaki, "Suudi Arabistan ile istihbarat paylaşımları, füze saldırıları ve tehditlere karşı savunma gibi önemli ilişkilerimiz var. Biliyorsunuz, küresel diplomasi, gerektiğinde ülkelerden yaptıklarının hesabını sormayı olduğu kadar, ABD'nin ulusal çıkarları doğrultusunda hareket edilmesini de gerektiriyor." ifadelerini kullandı.

Biden'ın bu konuda kendisine yönelik gelecek eleştirileri beklediğini belirten Psaki, "Biden, ulusal güvenlik ekibinin tavsiyesine göre hareket ediyor ve bunun uzun vadeli çıkarlarımız için doğru yaklaşım olduğunu düşünüyor." şeklinde konuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Okur32 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne şiş yansın ne kebap! Klasik ABD taktiği. Bunu fakir bir ülke yapsaydı. Elli defa darbe yaptieirlardi. Ama ABD de bir trilyon dolar parası olunca herşey değişir. Prens sevgisi değil, para sevgisi
    Cevapla
  • Şükrü 3 yıl önce Şikayet Et
    On ların derdi Selmanı istediği gibi sıkıştırıp her istediklerini yaptırmak. Dizginler şu anda onların elinde.
    Cevapla
  • milliyteci 3 yıl önce Şikayet Et
    abd yine seytanlik pesinde hic bir ülke nin derdi degil suud iti ne ceza verilme konusu abd nin degil ama ABD baski yapip suclu sensin baskisi ile SUUD dan milyar dolar koparma pesinde biraz rüsvet koparacak lar sonra bu kadar silah alicaksin deyip suud a milyar dolar kazik sokma derdinde abd
    Cevapla
  • Bakıcı 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunun kullanma tarihi çabuk bitti nedense, tazesini bulmuşlardır.
    Cevapla
  • Byd 3 yıl önce Şikayet Et
    Zalim zalimin ensesinde boza pişiriyor uyan Müslüman uyan uyan İran ve s. Arabistan devletleri zalimdir
    Cevapla
  • Bünyamin 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd nin parası bitmiştir katili tehdit ediyorki hayali silah satıp para almak ekonomiyi düzeltmek lazim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR