ABD ve AB'den Rusya'ya 'Navalny' yaptırımı kararı

ABD ve Avrupa Birliği (AB), Rus muhalif lider Aleksey Navalny vakası nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımları duyurdu. ABD, 7 "üst düzey" Rus vatandaşını "kara listeye" alırken AB, 4 Rus vatandaşına yaptırım getirdi. Yaptırım kararının yayınlandığı gün yürürlüğe girdiği belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.03.2021 17:12 GÜNCELLEME 02.03.2021 17:25 DÜNYA
ABD ve AB'den Rusya'ya 'Navalny' yaptırımı kararı
ABD ve AB'den Rusya'ya 'Navalny' yaptırımı kararı

ABD ve Avrupa Birliği (AB), Rus muhalif lider Aleksey Navalny vakası nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımları duyurdu. ABD, 7 "üst düzey" Rus vatandaşını "kara listeye" alırken AB, 4 Rus vatandaşına yaptırım getirdi.

AB'nin yayımladığı yaptırım listesine, Başsavcı İgor Krasnov, Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin, Rusya Federal Cezaevi Servisi (FSIN) Başkanı Aleksandr Kalaşnikov ve Rusya Ulusal Muhafızlar Birliği (Rosgvardiya) Başkanı Viktor Zolotov dahil edildi.

AB'den yapılan açıklamada, "Kabul edilen yaptırım kararı, AB'ye seyahat yasağını ve bireylerin varlıklarının dondurulmasını içeriyor. Ayrıca AB'deki birey ve şirketlerin listedeki kişilere fon sağlaması yasaklanıyor" ifadesine yer verildi.

Yaptırım kararının yayınlandığı gün yürürlüğe girdiği belirtildi.

RUSYA'DAN MİSİLLEME AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün yaptığı açıklamada, "Rusya, ABD'nin olası yeni yaptırımlarına misilleme yapacak" demişti. Kremlin ise, bu yaptırımların ilişkileri kötü etkileyeceğini ifade etmişti.

Rusya'dan ABD'ye misilleme yanıtı

3,5 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

Rusya'da zehirlendikten sonra Almanya'da tedavi gören ve daha sonra ülkesine dönen muhalif lider Aleksey Navalny, havalimanında tutuklanmıştı. Navalny'nin serbest bırakılmasını isteyen destekçileri sokakları karıştırırken, Rus isim 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

BATI'DAN TEPKİLER GELMİŞTİ

Son olarak ağustos ayında zehirlenmesinin ardından Batı ülkelerinin Moskova'ya tepkisi artmıştı. Almanya'daki tedavisinin ardından ülkesine dönen Navalny'nin yine tutuklanması, binlerce kişinin meydanlara çıkmasına neden olmuştu.

NAVALNY NASIL ZEHİRLENDİ?

Rusya'nın Omsk kentinden 20 Ağustos'ta Moskova'ya dönerken uçakta fenalaşan ve zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan muhalif lider Alexsey Navalny, 22 Ağustos'ta tedavisi için Almanya'nın başkenti Berlin'e getirilmişti. Berlin'deki Charite Hastanesi 24 Ağustos'ta Navalny'nin zehirlendiğine dair bulgulara rastlandığını açıklamıştı. Açıklamanın ardından Rusya İçişleri Bakanlığının Sibirya Federal Bölgesi’ne bağlı Ulaştırma Servisi 27 Ağustos'ta olayla ilgili ön soruşturma başlatmış, ilk incelemede zehirlenmeye dair bir kanıt bulunmadığı ifade edilmişti. 2 Eylül'de ise Navalny'nin kan örneklerinde Novichok ile zehirlendiğine dair "kesin kanıtlar" bulunduğu belirtilmişti. Navalny'nin ailesi ise Rus muhalifin zehirlenmesinden Rusya'nın sorumlu olduğunu savunmuş ancak Kremlin Sarayı iddiaları yalanlamıştı.

KAYNAK : Haber7, Sputnik
YORUMLAR 3
  • temel 3 yıl önce Şikayet Et
    rusya ve cin korkak ulke usa ne yaparsan yapsin sesi cikmaz ancak gucleri musliman katliami yeter
    Cevapla
  • orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    amerikanın sahip çıktığı insanlar kendi ülkesinin alçağı, hainidir...
    Cevapla
  • net 3 yıl önce Şikayet Et
    rus çin abd imparatorlukları yıkılmalı
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR