Doğu Akdeniz'deki yeni proje çökertildi! Türkiye İsrail ve Yunanistan'ı tuş etti

Haber7 yazarı Taha Dağlı, Yunanistan, İsrail ve Rum Kesiminin Avrupa'ya elektrik kablosu döşemeyi düşündükleri "EuroAsia Interconnector" adlı projeyi ve Türkiye'nin bu konuda verdiği NOTA'yı kaleme aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 17.03.2021 10:33 GÜNCELLEME 17.03.2021 10:33 DÜNYA
Doğu Akdeniz'deki yeni proje çökertildi! Türkiye İsrail ve Yunanistan'ı tuş etti
Doğu Akdeniz'deki yeni proje çökertildi! Türkiye İsrail ve Yunanistan'ı tuş etti

İşte Taha Dağlı'nın "Türkiye'den izinsiz elektrik kablosu bile döşeyemeyecekler" adlı köşe yazısının tamamı;

"İsrail ile Yunanistan, Doğu Akdeniz'de elektrik kablosu hattı döşerken bile Türkiye'ye danışmak zorundalar. İşte bu durum İsrail'i bir hayli tedirgin etti, İsrail medyası denize kablo döşeyemezken nasıl olur da doğalgaz boru hattı kurulacak, bunu sorgulamaya başladı.

Türkiye'nin son verdiği bir NOTA vardı.
İsrail-Yunanistan ve AB üçlüsüne verildi bu NOTA.
Tabi onlarla birlikte bir de küçük ortakları Rumlar var.

Türkiye Yunanistan, İsrail ve AB'ye nota verdi

NOTA'nın içeriğine bakalım.
Temeli Türkiye'nin 27 Kasım 2019'da Libya ile yaptığı deniz yetki alanları mutabakatına dayanıyor.

Bu mutabakatla, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz üzerinde Girit adası üzerinden hak iddia ettiği alanların, hiçbir hükmü kalmamış oldu.
Başka bir deyişle Girit'in çevresi Türkiye ile Libya'nın deniz alanları olarak tescil edildi.

İsrail, Yunanistan ve Rumlar, Doğu Akdeniz'de suyun dibinden döşeyecekleri elektrik kablolarını Avrupa'ya ulaştıracaklardı.
Projenin adı ise EuroAsia Interconnector'du.

Dünyanın en uzun denizaltı güç kablo hattı, Yunanistan'ın hak iddia ettiği Girit açıklarından geçip, Avrupa'ya gidiyor.
İşte bu noktada Türkiye devreye girdi.
Verdiği NOTA ile "benden izin almadan bu alanda kablo döşemek ya da başka bir faaliyette bulunamazsınız" dedi.

NOTA en çok İsrail'i tedirgin etti.
İsrail gazetelerinin internet sayfalarında gün boyu, "Türkiye İsrail'le Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini engelliyor" şeklinde manşetler vardı.

İsrail medyası şunu sorguladı, "denize elektrik kablosu döşerken bile Türkiye'den izin alacaksak o halde biz doğalgaz boru hattını nasıl döşeyeceğiz."

Çünkü elektrik kablosunun güzergahında bir proje daha var.
Yine aynı aktörler.
İsrail, Yunanistan ve Rumlar.
2 Ocak 2020'de imzalanan anlaşmayla EastMed adı verilen proje çerçevesinde İsrail’in çıkardığı doğalgazı denizin altına boru döşemek suretiyle Avrupa'ya ulaştırma planı yapıyorlardı.

İşte Türkiye'nin verdiği son NOTA tam da bu EastMed hayaline darbe oldu.
İsrail’e de Yunanistan'a da, "elektrik kablosu döşerken bile benden izin almalısınız" uyarısıyla yarın öbür gün doğalgaz boru hattı konusundaki ikaz şimdiden verilmiş oldu.

İsrail mesajı hemen aldı. Bu elektrik kablosu için geçerliyse yarın doğalgaz için de böyle olacak.

Kısacası imzalandığı andan itibaren İsraillilerin "bu anlaşma Türkiye'nin engeline takılır" diye tedirgin oldukları EastMed projesinin akıbeti, Türkiye'nin hukuki tasarrufuna kalıyor.
Ankara'nın daha önce de söylediği gibi Libya mutabakatı öylesine önemli ve hayati ki, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin içinde olmadığı neredeyse hiçbir denklemin yaşama şansı yok.

İsrail'le bir türlü anlaşma yapılabilir. Onlar neticede olaya rasyonel yaklaşıyorlar. Çıkardıkları doğalgazı en az maliyetli, en az riskli ve en sorunsuz şekilde Türkiye ile anlaşarak transfer edebileceklerini çok iyi biliyorlar. O nedenle eninde sonunda Türkiye'nin kapısını çalacaklar. Bunu kendileri istemese bile hukuki olarak zorunlular.

Yunanistan'ın durumu ise daha kötü. Akılları sıra Türkiye'yi Akdeniz kıyılarına mahkum edip, balıkçılık yaptırmakla sınırlandırmaya çalışırlarken, Türkiye'nin izni olmadan elektrik kablosu bile geçiremez haldeler.

Türkiye'nin Libya ve Doğu Akdeniz hamlelerinin doğurduğu sonuçların daha çok başındayız. Türkiye Libya mutabakatı ve o konudaki ısrarlı tutumu, iradesiyle koca bir haritayı kendi lehine değiştirdi. Bunun Türkiye adına önümüzdeki yıllarda çok ama çok daha güzel sonuçları olacak."

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 40 TÜMÜ
  • Sınır 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim bunlar neden elektrik kablosu döşüyorlar.çünkü elektrik kablosunu döşemek daha az maliyetli.vede bu elektrik nerden elde edilecek.tabiki.önce kablolar döşenecek sonra israilde doğal gazla çalışan elektriksantralleri kuracaklar.yani türkiye uyanmadan elektrik kablolarını döşeyecekler.önce santraller yapılırsa türkiye uyanacak.bizde doğu akdenizde rumların çıkarıp elektriğe dönüştürdüğü gelirden kktc hakkını almalıyız.vede geçiş ücreti alınmalıdır.
    Cevapla
  • tabi 3 yıl önce Şikayet Et
    "unu kendileri istemese bile hukuki olarak zorunlular." israil hangi hukuka uymuş ki buna uyacağını düşünelim? türkiye güçlü olmasa yine hukuk filan dinlemez bu haydutlar.
    Cevapla
  • Emre19 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye haksız hiçbir eylemde bulunmuyor.israil diye bir devlet yok koca Akdeniz'de haksahibi olmaya kalkıyor. Eğer onların dediği gibi,Rusya,Amerka gibi yayılmacı politika gutse ne İsrail nede Yunanistan bu gücün önünde inan bak15 günde eriyip gider. Kime guvenirse guvensinler sonuç bu olur. Zor işi bozar...
    Cevapla
  • A.hadi 3 yıl önce Şikayet Et
    inkarin en kötüsü küfri inadi dir inadına her şeyi inkar demek kendini milletini memleketini vatanini benliğini insanlığını gerçekleri hakikatleri olguları inkar demektir bu yapan kişi haindir satılmıştır ihanet içindedir manen kör olmuş hiç bireyi görmüyor hiç bir haiki sözü duymak istemiyor aklini beynini satmış veya başkalarına kiraya vermiştir allah ıslah etsin diyecem ama bu tip insanlari allahta ıslah etmez yeri ebediyen cehennemdir.
    Cevapla
  • A.had 3 yıl önce Şikayet Et
    Ama açiz olmayan torununa süt alamiyoruz IBB E.I .oğluda vadinin yerine getimiyor insanlari kandırdı bedava sütü vermiyor dağitmiyor esnaf iflasa çiftçi perişan turkiye batıyor İzmir belediye başkaninin yandaşın biraz yardım etmesini engelleniyor siz dünya çapındaki olaylardan başarılardan bahsediyorsunuz süper lige çıkmak mi önemli toruna süt bulmaktır önemli bir vatandaş olarak aklim karışıyor bir karar verinde bizde haratliyalim yahu küle olupta sadece söyleneni yapmak varken patron olmak süper güç olmak dünya sorunları ile uğraşmaya ne gerek var neden başınızı ağritiyorsunuz bilmiyorsanız süper zeka sahibi adamımız olan K.K Ye sorun hemen çözümü anında bulur ev allah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR