Borrell'in hazırladığı Türkiye raporu AB Zirvesi'nde liderlerine sunulacak

Avrupa Birliği'nin üst düzey yetkililerinden Josep Borrell'in 25-26 Mart'ta yapılacak AB Zirvesi'nde liderlere sunacağı Türkiye raporu ortaya çıktı. AB yetkilisi raporda, Türkiye hakkında daha çok pozitif gündeme odaklandı. Borrell raporunda AB'ye, Türkiye'nin gerginliği düşürücü tutumunu sürdürmesi halinde olumlu adımlar atması önerisinde bulundu. Raporun olumsuz tarafları da var.

ABONE OL
GİRİŞ 23.03.2021 10:50 GÜNCELLEME 24.03.2021 08:46 DÜNYA
Borrell'in hazırladığı Türkiye raporu AB Zirvesi'nde liderlerine sunulacak
Borrell'in hazırladığı Türkiye raporu AB Zirvesi'nde liderlerine sunulacak

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in 16 sayfalık raporu AB-Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin fotoğrafını çeken bir içeriğe sahip. Dün Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları tarafından da ele alınan raporda ikili bir yaklaşım benimsendi.

OLUMLU VURGULAR

Türkiye'nin aralık ayından bu yana daha sakin ve yapıcı tavır sergilediğinin belirtildiği raporda, "Bunlar olumlu ve memnuniyetle karşılanan ileriye doğru adımlar. KovId-19 salgını, işbirliğine dayalı ilişkinin karşılıklı yararlarını daha da belirginleştirdi" denildi. Bununla birlikte gerilimi düşürme sürecinin halen kırılgan olduğu, sürecin sürdürülebilir ve inanılır olduğunu görebilmek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğu da raporun vurguları arasında yer aldı.

Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında kırmızı hat anlaşması

POZİTİF TAVSİYELER

Türkiye'nin olumlu yaklaşımı sürdürmesi halinde AB'nin atabileceği adımlar şu şekilde sıralanıyor:

  • Mülteci odaklı 18 Mart mutabakatının, özellikle göç idaresi alanında, etkili şekilde uygulanması. Bu çerçevede Türkiye, Yunan adalarından tekrar mülteci kabulüne başlamalı. AB de Türkiye’den Suriyeli mülteci alımını hızlandırmalı.
  • Ekonomik bağların güçlendirilmesi her iki taraf için de kazan-kazan sonucu doğurur. Gümrük Birliğinin güncellenmesi bunun odağında yer alıyor.
  • Daha önce askıya alınan yüksek seviyeli diyalog tekrar başlamalı.
  • AB Komisyonu, vize muafiyeti için kalan kriterler konusunda Türkiye'ye tavsiyede bulunmaya hazır.
  • AB Komisyonu, Türkiye'deki mültecilere mali destek için yeni opsiyonları hızlı şekilde hazırlayacak.

AB'den Türkiye açıklaması: Türkiye kilit öneme sahip

OLUMSUZ TAVSİYELER

Türkiye'nin gerginliği tırmandırması halinde ise şu adımlar öneriliyor:

  • Sondaj çalışmaları odaklı yaptırım listesi genişletilebilir. Tüzel kişiler içinde kısıtlama uygulanabilir.
  • AB-Türkiye ekonomik işbirliğine yönelik daha fazla kısıtlamaya gidilebilir.
  • Önemli ekonomik sektörler önlemlerle hedef alınabilir. Enerji ve bağlantılı sektörlere yönelik ek tedbirler devreye sokulabilir.
  • Öte yandan belgede, bölgesel ve uluslararası konularda Türkiye'nin yaklaşımı ve ülkede insan hakları ile hukuk devleti kapsamında yaşanan gelişmeler de yer buldu. Borrell, bu alanlarda olumsuz tespitlere yer verdi.

"EN İYİ İLİŞKİYİ İSTİYORUZ"

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dünkü toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Türkiye'yle, bir aday ülke, bir komşu, önemli bir ülke olarak üye ülkelerin çıkarlarını ve AB'nin değerlerini koruyarak en iyi ilişkiye sahip olmayı istiyoruz" dedi. Bakanların raporu olumlu ve dengeli bulduğunu söyleyen Borrell, "Türkiye'nin tavrını yakından izlemeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. Borrell, izlenecek başlıca konuları ise Kıbrıs müzakereleri, Türk-Yunan görüşmeleri, Libya'daki durum ve Türkiye'deki iç siyasi gelişmeler olarak sıraladı. Olumlu gelişmeleri destekleme konusunda bakanlarla mutabık kaldıklarının altını çizen Borrell, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme, siyasi parti kapatma davası gibi olumlu olarak değerlendiremeyeceğimiz gelişmeler de oldu" diye konuştu. Borrell, toplantı sonrası, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Brüksel’de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

ATİNA RAPORDAN MEMNUN

Brüksel'deki toplantı öncesi değerlendirmelerde bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da, Borrell'in Türkiye raporunu, eksikleri olmakla birlikte, prensipte olumlu bulduklarını açıkladı. Dendias, raporun yaptırım olasılığını içerdiğine vurgu yaptı.

KAYNAK : Hürriyet Gazetesi / Güven Özalp
YORUMLAR 28 TÜMÜ
  • Trakyali amica 3 yıl önce Şikayet Et
    Aslında bizimde aynı polıtıkayı yapmamız gerekiyor konuştugunla yaptığın aynı olmıyacak ab ye ya. ya. dıyeceksın aynı zamanda kapıları mültecilere acacaksın bunlar baska dılden anlamaz
    Cevapla
  • Gürbüz 3 yıl önce Şikayet Et
    Gerginliğin sebebi sizsiniz. Türkiye'nin hiç dahli yoktur. Siz yan gelip yatansınız. Türkiye çalışıyor, kendi hakları için. Siz hazır olsanız, bazı imkanları Türkiye'nin elinden almaya bakarsınız. Şimdi mızıkçılığınızdan, hak hukuk çiğneyerek, bir takım söz ve davranışlara girip, Ülkemize zarar vermeye çalışıyorsunuz. OLMAZ.
    Cevapla
  • Korkmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa rahat etsin diye 10 milyon multeciye bakıyoruz. 5 sene sonra sayıları 20 milyon mülteci olacak. Karşılığında bize 5 kuruş bile vermiyorlar. Akdeniz'e sondaja çıkmak da yasak. Bize verdikleri sıfır. Artık sınırları açalım. Yunan baksın 10 milyon mülteciye. Ne dersiniz?
    Cevapla
  • Ozcan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kac senedir kapida bekliyoruz o zaman doganlar 50 yasinda birakin bu isleri artik bizi kullaniyorlar su multeciler var diye biraz esnek oluyorlar gercekleri gorun uyanin artik bugun refarandum yapilsa yuzde 80 hayir cikar biz cekiliyoruz desek inanin panik olurlar
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Atina memnunsa zaten biz memnun değiliz demektir. Yunanı AB ye almalarının bir çook sebebi var . Bize karşı sırtı sıvazlanacak bir enayi lazımdı onu da Haçlılar 20. yüzyılda buldular : YUNAN
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR