Macron bu sefer haddini çok aştı: Türkiye, Fransa seçimlerine müdahale edecek

Her fırsatta Türkiye karşıtı açıklamalar yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ankara'nın Fransa seçimlerine "müdahale edebileceği" saçmalığını ortaya attı. Türkiye'den ise Macron'un iddialarına cevap geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.03.2021 10:06 GÜNCELLEME 25.03.2021 10:28 DÜNYA
Macron bu sefer haddini çok aştı: Türkiye, Fransa seçimlerine müdahale edecek
Macron bu sefer haddini çok aştı: Türkiye, Fransa seçimlerine müdahale edecek

Sarı Yelekliler protestoları, koronavirüste yeterince alınamayan önlemler, Libya başta olmak üzere Afrika'daki nüfuzun kaybedilmesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u zora sokmuş durumda.

MACRON'UN ÖNÜNDE İKİ ZORLU SEÇİM VAR

Yürüttüğü politikalarla içerde de sorgulanan Macron'u, yaklaşan 2 seçimde de zorlu bir süreç bekliyor.

Fransa'da 2021 Haziran'ın da yerel, 2022'de ise cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. 

Anketlere göre Macron önde olsa da rakibi Le Pen ile arasında çok küçük fark var.

'Türbanı yasaklayacağım' diyen lider seçimi kazanabilir

TÜRKİYE KARŞITI BELGESELDE KONUŞTU

Fransa devlet televizyonu France 5'te "Erdoğan Özel" programı düzenlendi. Türkiye-Fransa ilişkilerinin mercek altına alınacağı programda, "Erdoğan: Avrupa'ya kafa tutan Sultan" adlı belgesel gösterildi.

Fransa'da 'Erdoğan Özel' programı! 'Avrupa'ya kafa tutan Sultan'

"TÜRKİYE, FRANSA SEÇİMLERİNE MÜDAHALE EDECEK"

Türkiye karşıtlığı üzerinden bir yol tutturmaya çalışan Fransız lider, France 5 kanalındaki belgesele demeç verdi.

Yaklaşan seçimlere Türkiye'nin müdahale edeceğini iddia eden Macron, "bu durumdan endişe duyuyorum" diyerek komik bir açıklama yaptı.

France 5 televizyonunda gösterilen belgeselden bir kare

"ÇAMUR AT İZİ KALSIN" SİYASETİ

Macron, Ankara'nın hangi seçime nasıl müdahale edeceğini açıklayamazken, iddialarına dair hiçbir delil de gösteremedi.

SÖZ KONUSU MÜLTECİLER OLUNCA "ANKARA ÖNEMLİ MÜTTEFİK"

Türkiye'nin kapılarını açması ve olası mülteci akınından korktuğu her sözünden belli olan Fransa Cumhurbaşkanı, "Bir gecede 'Artık sizinle çalışamayız, müzakere yok' derseniz, kapıları açarlar ve Avrupa'ya gelen 3 milyon mülteciniz olur. Türkiye ile birlikte çalışmalıyız" dedi.

Bununla birlikte Macron, Türkiye ile diyaloğun hala gerekli olduğuna vurgu yaparak, NATO üyesi Türkiye'nin önemli bir ticaret ortağı, göç sorunu konusunda önemli bir müttefik olduğuna dikkat çekti.

Macron, "Türkiye'ye karşı hiçbir düşmanlığım yok. Çok açık olarak ve saygı duyarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile derin anlaşmazlıklar var" şeklinde konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bir Fransız televizyon kanalına verdiği mülakattaki ifadeleriyle ilgili, "Macron'un, programda yöneltilen kasıtlı sorulara verdiği yanıtlarda, ülkelerimiz arasındaki dostluk ve müttefiklik ilişkisi hilafına kullandığı ifadeleri kabul edilemez buluyoruz" ifadelerini kullandı.

Aksoy, Macron'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'ye yönelik ifadeleriyle ilgili soruya yazılı yanıt verdi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz, Suriye ve Libya konularında uluslararası hukuktan kaynaklanan meşruiyete dayanan politikalar izlediğini vurgulayan Aksoy, "Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, programda yöneltilen kasıtlı sorulara verdiği yanıtlarda, ülkelerimiz arasındaki dostluk ve müttefiklik ilişkisi hilafına kullandığı ifadeleri kabul edilemez buluyoruz" ifadelerine yer verdi.

Avrupa Birliği (AB) Zirvesi öncesi kasıtlı hazırlanan ve Avrupalı Türkiye gerçeğini aşındırmaya yönelik yayının ve bu tutarsız iddiaların amacına ulaşmayacağının açık olduğunu belirten Aksoy, Türkiye'nin gerek izlediği bölgesel politikalarla gerek üye ülkelerle oluşturduğu yakın ikili ilişkilerle Avrupa kıtası, NATO ve transatlantik ilişkilerinde etkin olmaya ve en büyük katkıları sunmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Aksoy, Macron'un, Türkiye'nin Fransa'nın iç siyasetine gelecek seçimler üzerinden müdahale edeceği hususunda kesin hükümlerle ileri sürdüğü iddiayı da ülkede yaşayan yabancı kökenli toplumları yabancılaştırıcı ve bu yönüyle tehlikeli bulduklarını kaydetti.

Türkiye'nin ülkede yaşayan yaklaşık 800 bin nüfuslu Türk toplumunun refahı, huzuru ve uyumu dışında Fransa'nın iç siyasetine ilişkin bir gündemi bulunmadığına işaret eden Aksoy, buna mukabil Fransa'nın da Türkiye konusunu özellikle seçim dönemleri öncesinde bir iç politika tartışması haline getirmemesinin Türkiye'nin en haklı beklentisi olduğuna dikkati çekti.

Aksoy, şunları kaydetti:

"İki ülke ilişkilerinde yaşanan gerilimlerin yerini sükunete ve dostluğa bırakması için adımlar attığımız bu dönemde, Sayın Macron'un bu açıklamalarının talihsiz ve tutarsız olduğunu düşünüyoruz. Fransa ile son dönemde yaşanan sorunların temelinde de bu samimiyetsizlik ve tutarsızlık yatmaktadır. Fransa'nın bu dönemde sergileyeceği müspet ve menfi tutum ve söylemlerin Türkiye tarafından aynı şekilde mukabele göreceğini yeniden hatırlatıyoruz."

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 123 TÜMÜ
  • Mesut 3 yıl önce Şikayet Et
    Filmdeki gibi gözünü kim şişirdi osman büyükbulut gibi. Rüyasında da Reis'ten kurtulamıyor herhalde. Afrika'da eskisi gibi cirit atamıyor esas sıkıntısı bu
    Cevapla
  • Neyse o 3 yıl önce Şikayet Et
    Zavallı adam çıldırmak üzere devreler her an yanabilir
    Cevapla
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    abd'ye Manyak demiştik, Buna kelime kalmadı.
    Cevapla
  • Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Saplantılı biri.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Mazhar Osman hayatta olsa çok iyi bir durum olurdu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR