Rusya-Ukrayna savaşın eşiğine geldi

Ukrayna ordusunun sınır hatlarına yoğun sevkiyatlar gerçekleştirmesine, Rusya da binlerce asker ve silah sevk ederek cevap verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.04.2021 06:47 GÜNCELLEME 02.04.2021 09:09 DÜNYA
Rusya-Ukrayna savaşın eşiğine geldi
Rusya-Ukrayna savaşın eşiğine geldi

Rusya-Ukrayna arasında son dönem Donbass bölgesinde yaşanan olaylar, iki ülkeyi çatışmanın eşiğine getirdi. Kırım’ın işgali ile aynı dönem Rus yanlıları tarafından özerk bölge ilan edilen ve Lugansk Halk Cumhuriyeti adı verilen Donbass’ta dokuz ay önce ilan edilen ateşkesin bittiği açıklandı. Ukrayna hükûmeti, Rus yanlısı medya kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarını kapattı. Bununla birlikte bir diğer karar Kırım’ın işgalden kurtarılması kapsamında savaşa hazırlık anlamına gelen askerî güvenlik stratejisi kabul edildi.
 

Ukrayna'dan Rusya'yla gerginlikte 'diplomasi' çağrısı


Ukrayna ordusu sınır hatlarına yoğun sevkiyatlar gerçekleştirdi. Kremlin yönetimi de bu sürece benzer yöntemlerle cevap verdi ve Donbass başta olmak üzere Ukrayna sınır hattına silah, cephane ve asker gönderdi. Türkiye gazetesine konuşan Kırımlı gazeteci İsmet Yüksel, Rusya’nın "tatbikat" dediği askerî hareketliliğin savaş hazırlığı olduğunu belirtirken Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Çelik, Putin yönetiminin Kırım sonrası bölge haritasını yeniden değiştirmek istediğini söyledi.

HAYATİ ÖNEME SAHİP

Ukrayna’da yaşayan Kırımlı gazeteci Yüksel, Doneks’te çok büyük çapta demir, kömür madenleri bulunduğunu, Ukrayna’nın en büyük tahıl üretim potansiyelinin olduğunu ve ağır sanayi tesislerinin faaliyet gösterdiğini söyledi. Yüksel ayrıca Donbass’ın dünyanın sayılı kaya gazı rezervine sahip olduğunu ve ticaret, ekonomi, üretim niteliği açısından Ukrayna’nın kalbi olduğuna vurgu yaptı.

AYRILIKÇILAR RUS KONTROLÜNDE

Rusya’nın bir korsan cumhuriyet kurdurduğunu belirten Yüksel “2014 öncesi Donetsk ve Donbass illerinden oluşan Donbass bölgesinde 8 milyon kişi yaşıyordu. Rusya Kafkasya’nın farklı bölgeleri ve Kırım’da uyguladığı stratejiyi Donbass’ta da aynı şekliyle tatbik etti. Burada yaşayan Rusları kışkırtarak Kiev’e karşı silahlandırdı ve savaş başlattı. Daha sonra da Moskova dâhil dünya da hiçbir ülkenin tanımadığı Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni kurdurdu. Bu dönemi takip eden yıllarda bölgeyi dolaylı olarak kontrol etmeye başladı. Donbass’ta ayrılıkçı vesair söylemi doğru değil. Bu durum tamamen Rusya’nın Kiev’e karşı yürüttüğü savaşın bir parçası ve Kırım’la başlayan sürecin devamı’’ diye konuştu.

RUS PASAPORTU DAĞITIYOR

Senaryonun Dağıstan, Gürcistan ve Kırım örneği ile tam olarak benzerliğine dikkat çeken gazeteci Yüksel “Donbass’ta zaten savaş var ve devam ediyor. Ruslar yedi yıldır orada yaşayan insanlara Rus pasaportu dağıtıyor. Donbass’ı kendi toprakları olarak görüyorlar ve varolan gerginliğe vatandaşlarını koruma bahanesi ile müdahale edecekler. Uzun zamandır buna hazırlanıyorlar. Donbass’ın bir başka önemli boyutu Avrupa ile Ruslar arasında tampon nokta olması. Avrupalılar Rusların bu kadar yakınlarına sokulmasına izin vermek istemeyeceklerini düşünüyorum” dedi.

TÜRKİYE ANAHTAR ÜLKE

Pentagon’dan gelen “endişe duyuyoruz” açıklamalarını değerlendiren Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik “Son olaylar ABD-Rus çekişmesinin bir tür sahaya yansıması. Rusya bir yandan NATO diğer yandan AB’yi çevrelemek istiyor. Bu çekişme ve mücadele stratejisi içerisinde Türkiye anahtar ülke durumunda. Bir yandan Ukrayna ve Rusya ile iyi ilişkilere sahip olan Türkiye diğer yandan NATO üyesi olma niteliği taşıyor. Bu çok boyutlu pozisyon sebebiyle arabulucu bir misyon da üstlenebilir” ifadelerini kullandı.

SIRADA ODESSA VAR

Rusya Federasyonunun Kırım’ın işgali sonrası yeni bir harita dizaynı için hazırlık yaptığına dikkat çeken Profesör Özçelik “Ruslar, Donbass’ta askerî ve siyasi varlığını sağlamlaştırdıktan sonra Odessa’ya inmek istiyorlar. Rusya’nın yeni dönem harita perspektifi bununla yetinmiyor. Moldova-Kişinev hattından Donbass benzeri bir özerklik ilan eden Transdinyester’i de ele geçirmeyi hedefliyorlar. Rusya’nın donmuş çatışma alanları doktrini bu süreçte etkili olacak. Kırım sonrası dondurduğu yeni bölgeleri sınırlarına dâhil etme projesini tatbik edecek. Donbass bu yeni dönemin ilk noktası ve devamı gelecek” şeklinde görüş belirtti.

SAVAŞLARI TETİKLEYEBİLİR

Prof. Dr. Özçelik şöyle konuştu: Rusya’nın bu girişimi büyük çaplı savaşları tetikleme potansiyeline sahip. Kremlin, Donbass üzerinden ABD ile Avrupa’ya meydan okuyor. Ayrıca birçok fay hattında ciddi anlamda birikmiş enerji var ve Rusya’nın Ukrayna hamlesi ile işlerin hangi noktaya varacağının kestirmek zor. Montrö anlaşması ile Rusya, NATO ve Batılı güçleri Karadeniz’den uzak tuttu. Ancak önümüzdeki dönem bu denklem farklı boyutta değişebilir.

ABD: UKRAYNA'NIN YANINDAYIZ

Ukrayna’nın doğusunda yaşanan çatışmalarla ile yoğun bir telefon diplomasisi yaşandı. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, önce Ukraynalı mevkidaşı Ruslan Khomchak ardından da Rus mevkidaşı Valeriy Gerasimov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Genelkurmay başkanları arasında yapılan görüşmelerin detayları açıklanmazken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price “Bakan Blinken, Rusya'nın Donbas ve Kırım’da devam eden agresifliği karşısında Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etti” ifadesine yer verildi.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • Qwerty 2 yıl önce Şikayet Et
    Onu bunu boş verin ABD ve ingilizler fransızlar her taraftan türkiyeyi sarmış suriye ırak ermenistan yunanistan ak deniz devlet büyüklerine sesleniyorum hava savunma sistemi acil acil acil acil yapın karadan kimse türkiyeyi deviremez abd bile ama hava kuvveti ayrı natoyada fazla bağlanmayın nato bizi rusyaya yem etmeye çalışacak
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    HER iki devlet de BAŞKAN ERDOĞAN ın arabuluculuğunu kabul eder. Önce çatışma bölgesine yaptıkları yığınağı çözsünler. Sonra ihtilaflı bölge silahsızlandırılsın. En son bu bölgeler SERBEST TİCARET BÖLGESİ olsun. Üç adımlı bir plan. Sizleri dinleyelim. Ne düşünürsünüz... Herkesin bir fikri vardır; fikri olmayan ölü veya delidir.
    Cevapla
  • NET 2 yıl önce Şikayet Et
    her ikiside inşaallah bölünür parçalanır. kendi dertlerine düşerler .
    Cevapla
  • yorumsuz 2 yıl önce Şikayet Et
    "ABD: UKRAYNA'NIN YANINDAYIZ"
    Cevapla
  • Burhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna'nın aklı varsa bizden daha çok SİHA alır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR