ABD'den Rusya'ya mesaj: Ukrayna'nın yanındayız

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya-Ukrayna sınırındaki askeri hareketlilikle ilgili yaşanan gerilimde Ukrayna’nın yanında olduklarını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.04.2021 23:39 GÜNCELLEME 05.04.2021 23:39 DÜNYA
ABD'den Rusya'ya mesaj: Ukrayna'nın yanındayız
ABD'den Rusya'ya mesaj: Ukrayna'nın yanındayız

Günlük basın toplantısında Rusya’nın son zamanlarda Ukrayna’nın doğu sınırında gerçekleştirdiği askeri hareketliliğe değinen Price, "Rusya’nın, Ukrayna sınırına doğru ve işgal altındaki Kırım’da birliklerini hareket ettirdiğine dair güvenilir raporlar dahil doğu Ukrayna’da son zamanlarda artan gerilim konusunda kaygılıyız." ifadelerini kullandı.

Yaşanan olayların, Temmuz 2020'de ve 26 Mart’ta ateşkeslerin Rus destekli güçlerce ihlal edilmesinin devamı olduğunu belirten Price, bölgede yaşanan kaygılar konusunda ABD yönetimin hem Ukraynalı yetkililerle hem de NATO müttefikleriyle görüştüğünü söyledi.

Price, ABD’nin aynı zamanda Ukrayna’ya güvenlik konusunda güvence verdiğini belirterek, “Bu taciz ve saldırganlığa karşı Ukraynalı ortaklarımızın yanındayız.” açıklamasında bulundu.

Rusya savaşa hazırlanıyor! Ukrayna sınırına görülmemiş askeri yığınak

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de ABD Başkanı Joe Biden’ın yakın zamanda bu konuda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yapmasını beklemediğini ancak diğer yetkililerin, geçen hafta Ukraynalı mevkidaşları ile konuyu ele aldığını belirtti.

Psaki, "Rusya’nın Doğu Ukrayna’da gerilimi tırmandıran saldırganlığından ve provokatif faaliyetlerinden kaygılıyız. Bu konu yakından takip ettiğimiz bir şey. Ukrayna ordusunun raporlarına göre, Ukrayna sınırında devam eden Rus askeri hareketliliğinin farkındayız ancak şu anda Dışişleri ve Savunma Bakanları seviyesinde irtibat halindeyiz. Bu da yeterince üst düzey bir seviye.” diye konuştu.

Donbas'ta 1 Ukrayna askeri mayına basması sonucu öldü

- UKRAYNA-RUSYA SINIRINDA GERGİNLİK

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta mecliste yaptığı konuşmada, Rus Silahlı Kuvvetlerinin askeri tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına birlik sevkiyatı yaptığını açıklamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya'nın kendi toprakları içinde silahlı kuvvetlerini kendi takdirine bağlı olarak hareket ettirdiğini ve bunun hiç kimse için tehdit içermediğini ifade etmişti.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde, sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana çatışmalar devam ediyor. Çatışmalarda 13 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 3
  • bülent 2 yıl önce Şikayet Et
    bence amerikaya fazla güvenme, kendi tedbirini al, mümkünse savaşa girme
    Cevapla
  • 01adana 2 yıl önce Şikayet Et
    putin zımbalar ha coni kolpa yapmaya benzemez
    Cevapla
  • Anadolu Selçuklu 2 yıl önce Şikayet Et
    sen PKK'nın da yanındasın biliyozda ukraynanın ancak sözde kalır yanındalığın
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR