Türkiye'ye gelip kavga çıkardı! Çavuşoğlu ile ilgili skandal manşet

Yunan basını, Nikos Dendias'ın provokatif söylemlerine diplomatik bir dille cevap veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu hedef gösterdi: "Öfke patlaması!"

ABONE OL
GİRİŞ 16.04.2021 13:31 GÜNCELLEME 16.04.2021 14:00 DÜNYA
Türkiye'ye gelip kavga çıkardı! Çavuşoğlu ile ilgili skandal manşet
Türkiye'ye gelip kavga çıkardı! Çavuşoğlu ile ilgili skandal manşet

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, dün Ankara'yı ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile birlikte, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda düzenlediği ortak basın toplantısı gündeme bomba gibi düştü.

YUNAN BAKAN CANLI YAYINDA TARTIŞMA ÇIKARDI

Dostane bir havada başlayan ve iki bakanın da birbirlerine isimleriyle ve "dostum" diyerek hitap ettiği basın toplantısı, Çavuşoğlu'nun "pozitif gündemle ilerlemeliyiz" diyerek söz hakkını Dendias'a vermesinden sonra yön değiştirdi.

Dendias'ın Türkiye'yi Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal etmekle suçlamasının ardından, Çavuşoğlu bir kez daha söz aldı ve Yunan Bakan'a sert sözlerle tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dendias ile Beştepe'de görüştü.

ÇAVUŞOĞLU CEVABINI VERDİ

Dendias'ın "Yunanistan'ın Akdeniz'deki görüşleri malum. Siz bunları ilk defa duymuyorsunuz. Doğu Akdeniz'de bir şey olmuyormuş gibi davranamam. Türkiye uluslararası hukuka aykırı davranıyor" ithamlarının ardından Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Maalesef ülkeme yönelik kabul edilemez ithamlarda bulundu. Öncelikle Türkiye'nin Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye Cumhuriyeti, kendi haklarını özellikle Doğu Akdeniz ve Kıbrıs Türk haklarını korumaya muktedirdir. Attığımız adımlar da haklarımızı korumaya yöneliktir. Bu konuları kendi aramızda konuşma konusunda mutabık kaldığımız halde buraya gelip Türkiye'yi suçlarsanız, ben de bunların cevabını vermek durumundayım."

YUNAN BASINI KONUYU MANŞETTEN VERDİ

Basın toplantısında yaşanan gerginlik, Yunan medyasında geniş yer buldu. Pek çok gazete, iki bakanın görüşmesini sayfalarına taşıyarak manşetten verdi. Yunan basını provokatif söylemlerde bulunmayı da ihmal etmedi.

TARTIŞMA ÇIKARMA EMRİNİ MİÇOTAKİS'TEN ALMIŞ

Yunanistan'da yayın yapan Ethnos gazetesi diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde, Dendias'ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile istişare halinde olduğunu yazdı. Gazete, Dendias'ın dün ve bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeden önce Miçokakis ile kapsamlı bir fikir alışverişinde bulunduğunu aktardı. Ethnos gazetesi ayrıca, Dendias'ın provoke edilmesi halinde, buna uygun şekilde karşılık vermesi konusunda açık talimat aldığını duyurdu.

Çavuşoğlu ve Dendias, heyetleriyle birlikte görüşme gerçekleştirdi.

"ÜLKEMİ SUÇLARSANIZ BUNA CEVAP VERİRİM"

Yunan Kathimerini gazetesi, "canlı" ibaresiyle yayınladığı haberde "Yunanistan ve Türkiye Dışişleri Bakanları Nikos Dendias ve Mevlüt Çavuşoğlu birebir görüşmeleri, iki heyetin uzun süren görüşmelerinin ardından gerçekleşti. Ardından da ortak açıklama yapıldı" ifadelerini kullandı. İki tarafın da gerginliğin hafifletilmesi çağrısında bulunduğunu yazan Kathimerini gazetesi, Çavuşoğlu'nun Dendias'a sert çıktığını yazdı ve "Ülkemi ve halkımı basın önünde ağır bir şekilde suçlarsanız, buna cevap verebilecek durumda olmalıyım" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu ve Dendias, ortak basın toplantısı düzenledi.

"ÇAVUŞOĞLU'NUN ÖFKE PATLAMASI"

Yunan Protothema gazetesi ise, gecenin ilerleyen saatlerinde "Çavuşoğlu'nun patlamasının arka planı" başlıklı bir haber yayınlayarak manşetten verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Dendias'a dersini vermesini sindiremeyen Yunan medyası provokatif ifadelerle dolu bir habere imza attı.

Protothema'nın haberinde, "Çavuşoğlu'nun öfke patlamasının Türk saldırganlığının ve Ankara'nın Yunan egemenlik haklarını gasp etme girişiminin bir örneği olduğu" gibi skandal ifadelere yer verildi.

Türkiye'den cevabını alan Dendias soluğu Twitter'da aldı

KENDİLERİNİ YALANLADILAR 

Yunan tarafının Dendias-Çavuşoğlu görüşmesine "yoğun bir şekilde hazırlandığını" yazan Protothema, bir diğer Yunan gazetesi Ethnos'un duyurduğu ve Türk basınında da yer verilen haberi de yalanladı.

Kendi medyasının haberini bile yalanlayan Protothema, Dendias'ın provoke edilmesi halinde, buna uygun şekilde karşılık vermesi konusunda açık talimat aldığına dair haberi, sanki Türk medyası duyurmuş gibi lanse etti.

Yunan medyası Dendias'ın skandal açıklamaları sonrasında Türkiye'den gelen tepkileri de haberleştirdi. AK Parti'nin ilk resmi tepkisinin Ömer Çelik'ten geldiğini yazan Athens Voice haber sitesi, Çelik'in Nikos Dendias'ın saygısızlığından dem vurduğunu sayfalarına taşıdı.

TÜRKİYE TAHRİK ETMİŞ GİBİ GÖSTERMEYE KALKTILAR

To Vima internet sayfasının manşetinde, "Türk tahriklerine karşı Dendias'tan sert sözler. Dendias Yunanistan'ın bütün şikayetlerini doğrudan dile getirdi" dedi ve "Etrafta her şey değişiyor ama buralarda her şey aynı yerde kalıyor" şarkısından bir bölüme yer verdi. Gazete, "Yunanistan'ın bundan böyle Ankara ile kanallarını açık tutması; kırmızı çizgilerini anımsatması ve caydırıcı gücünü kullanmaya devam etmesi gerektiği" görüşüne yer verdi.

Ta Nea gazetesi "Görülmemiş olay, Çavuşoğlu basın toplantısını havaya uçuracak sözler sarf etti" ifadesini manşet üzerinden yayımladı ve "Dendias: Ankara'ya, Doğu Akdeniz'de hiçbir şey olmamış gibi geleceğimi beklemiyordunuz herhalde" alt başlığına yer verdi.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Çavuşoğlu-Dendias ortak basın toplantısında gerginliği değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Görüşmemizde gayet sıcak bir hava içinde görüşme yaptık. Fakat Dışişleri Bakanımızla yaptığımız görüşmede iş farklı zemine kaydı. Dışişleri Bakanımız haddini bildirdi, daha yumuşak olamazdı. Bize yakışmazdı. Bunu doğru bulmuyoruz. Uyum süreci olsun, biz sıcak ilişkileri olan iki ülkeyiz. 150 bin soydaşımız batı Trakya'da yaşıyor. Sizin bizimle bağlantımız devam ediyor. Siz bizim 150 bin soydaşımıza gerekli vatandaşlık ilgisini göstermiyorsunuz. Baş müftülük olayında hala siz baş müftüyü siz atıyorsunuz. Lozan'a göre sizin hakkınız yok. Biz patriği atamıyoruz. Yunanistan'da baş müftümüzü oradaki müftülerimiz, imamlarımız seçmesi lazım. Yunanistan buna tahammül edemiyor. Kendi memuruymuş gibi bunu atama yoluna gidiyor. Aramızdaki hukuka da aykırı, ilişkilerin zedelenmesine zemin teşkil ediyor. Bunları konuşmamıza rağmen netice alamadık" ifadelerini kullandı.

KAYNAK : Milliyet
YORUMLAR 70 TÜMÜ
  • Eninde Sonunda 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu şımarık çocukları. Başlarını okşaya okşaya doğru hizaya getireceğiz... Çünkü hem kendileri için hemde bizim için olması gereken iki komşunun ekonomik alanda beraber yürüyebilme kabiliyetini kazanmasıdır...
    Cevapla
  • Ertuğrul 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizans oyunları bitmez kıvırma da mahirler. Tıpkı içimizdeki Rum kırmaları gibi. Dendias denen çakalı yarın haklı çıkarırlarsa hiç şaşırmam.
    Cevapla
  • Beta 3 yıl önce Şikayet Et
    Mevlüt Çavuşoğlu çok beğendiğim siyasetçi
    Cevapla
  • SultanBayezid 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan dediğiniz AB destek olmasa varlığını bile sürdüremeyecek bir ülke. Çok da ciddiye almayın yani...
    Cevapla
  • osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Lozanın maddeleri çiğnenmiş. Bizde çiğneyelim ve lozam hükümsüzleşsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR