Cihat Yaycı'dan Dendias tepkisi: Lozan'ın açık ihlalidir!

Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamalara tepkiler büyüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 16.04.2021 15:21 GÜNCELLEME 16.04.2021 16:29 DÜNYA
Cihat Yaycı'dan Dendias tepkisi: Lozan'ın açık ihlalidir!
Cihat Yaycı'dan Dendias tepkisi: Lozan'ın açık ihlalidir!

Haber7- Enes Taha Ersen 

  • Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilim, Ankara'nın iyi niyetli yaklaşımlarına rağmen Atina tarafından artırılmaya devam ediyor.
  • Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte gerçekleştirdiği ortak basın toplantısı sırasında söylediği sözler, bu gerilimin son damlası oldu.
  • BAU DEGS Başkanı Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı Haber7.com'a konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaycı Dendias'ın sözlerine sert tepki gösterdi.

Türkiye, Yunanistan ile ilişkilerini gerilimden uzak bir sahada sürdürmeye çalışıyor olsa da Atina yönetimi provokatif adımlar atmaktan geri durmuyor. Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Ankara ziyareti sırasında Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı ortak basın toplantısında Türkiye'yi suçlayıcı ifadeler kullanması bardağı taşıran son damla oldu. 

Türkiye'ye yönelik suçlayıcı ifadelerle basın mensuplarının karşısında adeta planlı bir şov düzenleyen Dendias'ın bu tavrı eleştirilere neden oldu. Misafirlik kavramına ve diplomasiden uzak bir tavırda görülen Dendias'ın sözlerine ilişkin BAU DEGS Başkanı Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı Haber7.com'a açıklamalarda bulundu. 

"LOZAN'IN İHLALİDİR"

Türkiye ziyaretinde önce İstanbul'da Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ziyaret eden Dendias, burada "Ekümenik Taht" ifadesini kullanarak uluslararası krize neden olacak adımlarını atmıştı. Dendias'ın bu tavrına BAU DEGS Başkanı Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı şunları söyledi:

"Yunan DB Dendias'ın Rum Ortodoks Patrikhanesi ziyaret mesajında  Patrik'e hitaben 4 kez “Ekümenik” ve ayrıca “Ekümenik Taht” tabiri kullanması ve ayrıca Yunan DB'nın hassas konularda Patrik'in girişimlerine ilgi duyduklarını belirtmesi Lozan Anlaşmasının açık ihlalidir."

"KÜSTAHÇA DAVRANIŞ"

Nikos Dendias'ın Ankara'daki tavırları İstanbul'dakinden farksızdı. Burada da bir skandala imza atan Dendias, Türkiye'yi suçlayan ifadeler kullandı. Dendias'ın bu tavrına yönelik Yaycı şunları söyledi:

"Çavuşoğlu - Dendias basın toplantısını can kulağı ile TV'de izledim. Dilerim, Türkiye'de herkes, her kesim Dendias'ın sergilediği barışçı diplomasiye aykırı küstahça, AB'ne sırtını dayamış zorbaca tutum ve davranıştan ve Devlet'imize yaptığı ithamlardan gereken sonucu çıkarır."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Dendias'a verdiği cevapları takdir ettiğini belirten Müstafi Tümamiral verilen cevapların milli gururu okşadığını söyledi

"Dışişleri Bakanımız çok yerinde cevaplar vermiştir. Kendisini tebrik ediyorum. Sözleri Milli gururumuzu okşamıştır. Umarım somut diplomatik duruşumuz da böyle olur."

"GÖZDAĞI VERMEK İÇİN GELDİĞİ BELLİ OLMUŞTUR"

Nikos Dendias'ın ziyaretinin özellikle yapıcı bir tavırdan uzakta olduğuna değinen Yaycı, Türkiye'ye şart dayatmak için bu ziyareti gerçekleştirdiğini, bu tavırlar ile Türkiye'ye gözdağı vermek istediğini ifade etti:

"Dendias'ın  Ankara'ya  Türkiye ile sorunları çözme niyet ve isteğiyle değil, Türkiye'ye "ya bizim pozisyonlarımızı kabul edersiniz, ya da sonuçlarına katlanırsınız" şeklinde gözdağı vermek için geldiği, sık sık AB'ne  atıflarla desteklediği şımarıkça ifadelerinden belli olmuştur. Eğer Yunanistan ikili konularda sürekli AB’yi öne sürüyorsa, kendini kendisi bile muhatap almıyor demektir. O zaman bizim de istikşafi  görüşmeleri Yunanistan yerine AB ile yapmamız daha yerinde olur. "

Dendias'ın bu tavrının uluslararası diplomasinin yanı sıra ikili ilişkilere de büyük zarar vereceğine değinen Yaycı, gelinen nokta için "diplomaside sözün bittiği noktadır" dedi. 

"Dendias'ın dün Türk Milleti'nin huzurunda takındığı ithamkâr, meydan okuyan tutum ve kullandığı söylem diplomasi ölçülerinde  skandaldır. Barış "davasına" ihanettir. Kanaatimce Türk - Yunan ilişkilerinin düzeltilmesi amacına yönelik diplomaside sözün bittiği noktadır."

KIBRIS KONUSUNDAKİ YAKLAŞIM

BAUDEGS Başkanı Yaycı, husumetli konularda Dendias'ın tutumunun çözümcü anlayıştan uzak olduğuna değinirken, özellikle Kıbrıs konusunda ifade ettiklerinin, bu durumun açıkça ortaya konması olduğunu söyledi:

Dendias basın toplantısında Kıbrıs Cenevre 5+1 toplantısından söz ederken "iki toplumlu, iki kesimli federal çözümün" uluslararası toplumun kabul ettiği çözüm olduğunu söyledi. Sormak lâzımdı: "Peki neden Kıbrıslı Rumlar 2004'de böyle çözümü öngören ANNAN Plânı'nı reddetti?”Yunan Dendias dün Ankara'da ekranlar önünde akıl almaz ölçüde Türkiye'ye karşı husumet duygularının esiri olarak hareket etmiştir. 

YUNANİSTAN'IN TAVRINA KARŞI TÜRKİYE'NİN TUTUMU

Cihat Yaycı, Dendias'ın suçlayıcı ve provokatif ifadelerine karşılık Mevlüt Çavuşoğlu'nun sakinliğini koruyarak üslubunca cevap vermesine ilişkin şunları söyledi:

"Dendias'ın dün Ankara'da TV ekranlarında  Türk - Yunan sorunları hakkında kullandığı ifadelerle uzlaşmaz bir tutum içerisinde olduğunu bir kez daha gösterdi. Yunanistan'ın esasen bilinen görüş ve iddialarını tekrarlamıştır. Müzakereye açık kapı bırakmamıştır. Söz konusu basın toplantısı Türkiye'nin Yunanistan ile diyalog yoluyla sorunları halletme çabalarının beyhude olduğunu tekrar göstermiştir. Yunanistan sürekli bizden bir şeyler talep eden bir devlettir ve yine öyle olduğunu göstermiştir."

Yaycı Kıbrıs konusunda söylediklerine şunları ilave etti:

"1989'dan sonra Avrupa'da federasyonlar dağılmışken Kıbrıs için hâlâ "federal çözüm" diyenlere "herkes gider Mersin'e biz gideriz tersine" atasözünü hatırlatmak lâzım. Berlin Duvarı'nın yıkılmasına atıfla Almanya örneği birleşmeden söz edilmesine ise ne diyeceğimi bilmiyorum!"

"YUNANİSTAN'IN 1919-22'DEKİ TAVRINDAN FARKLI DEĞİLDİR"

Yunan Dendias'ın dün Ankara'da "Biz AB üyesiyiz; Türkiye eğer bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse o zaman yaptırımlar gündeme gelecektir" diyerek aldığı tavır, Mondros'u ve Sevr'i dayatan emperyalistlerin maşası Yunan'ın 1919-22'deki tavrından farklı değildir.

Yunanistan'ı dün Ankara'da  haddini bilmez  meydan  okuma tavrı takınmaya cüret ettiren  durumu Türkiye doğru değerlendirmeli; Yunanistan'la diyaloga hevesli davranmamalı; Yunan yaptığı saygısızlığı telâfi edene kadar iade-i ziyaret düşünmemelidir.

LİBYA VE DOĞU AKDENİZ KONULARI

Libya'da dün yeniden gerçekleştirilen ziyarete ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Cihat Yaycı "Yunan DB Vekili dün söylemiş: “Libya Avrupa'nın enerji ortağı olabilir, ama Uluslararası Hukuka saygı göstermeli. Türk-Libya 'mutabakatı' uluslararası toplumda tanınmıyor. AB hukukunda geçersiz. Yunanistan'ın egemenliğini ihlal eden bir 'mutabakat.' Libya tutumunu değiştirmeli." dedi.

"BU NE CÜRETTİR?"

Yaycı Libya konusundaki açıklamarını şu şekilde noktaladı:

"Yunan DB Vekili. şöyle demiş: "Yunan-Türk uyuşmazlığını AB Konseyi’nin gündemine aldırmamız çok önemli başarıdır. Bınu Libya durumunda da (TC – Libya mutabakatı) yapabiliriz. Libya anlaşmanızı AB’ye götürürüz bakın ha!! diyor.. Bu ne cürettir? ” Bu zihniyetteki Yunan'ın ara sıra "Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz" sözüne "hadi oradan" demek gerekir. Yunanistan kim? Bizi desteklese ne olur desteklemese ne olur??"

KAYNAK : HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 60 TÜMÜ
  • Yusuf.ir 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok yüz verdiniz bak böyle olur.
    Cevapla
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir daha yunanlıların kilise ziyaretlerine Polis ile gidilmeli, ekümen lafı duyulursa , Anında kilise Camiye Dönüştürülmelidir.
    Cevapla
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    Kovalasaydı daha iyi olurdu.
    Cevapla
  • Sirtakikovan 3 yıl önce Şikayet Et
    yunanistanin maddelere bagli ve sadik kalmadigindan, bizde Lozani tek tarafli fesh etmemiz gerekiyor. Hükmü kalmamistir
    Cevapla
  • börü 3 yıl önce Şikayet Et
    ulan ayanızdaki don bile ipotekli hala arabacı mastisi gibi cavlamaya çalışıyorsunuz ha ha ha ha ha ha...............
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR