Ay'a ilk ayak basan Apollo 11 ekibinin pilotu Michael Collins vefat etti

NASA, Apollo programında aya iniş için kullanılan araca pilotluk yapan Apollo 11 astronotu Michael Collins'in 90 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 28.04.2021 22:34 GÜNCELLEME 28.04.2021 22:39 DÜNYA
Ay'a ilk ayak basan Apollo 11 ekibinin pilotu Michael Collins vefat etti
Ay'a ilk ayak basan Apollo 11 ekibinin pilotu Michael Collins vefat etti

Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in 1969'da Ay'a ilk adımlarını atmak için ayrıldığı komuta modülü Columbia'ya pilotluk yapan Apollo 11 astronotu Michael Collins'in 90 yaşında kanser hastalığı sebebiyle vefat ettiği haberi, ailesi tarafından Amerikan basınına duyuruldu.

Collins, Columbia modülündeki pilotluk görevi gereği dünyanın uydusuna ayak basmamış ve diğer iki arkadaşının görevini tamamlaması için araçta beklemek durumunda kalmıştı.

1930 Roma doğumlu Michael Collins, 1952'de ABD Askeri Akademisi'nden mezun olduktan sonra, savaş pilotu ve test pilotu olduğu Hava Kuvvetleri'ne katıldı ve 1963'te NASA'ya kabul edildi.

1969'da Apollo 11 mürettebatına seçilen Collins, NASA'ya ait Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nde Neil Amstrong ve Buzz Aldrin ile birlikte aldığı 6 aylık eğitimin ardından tarihi ay yolculuğundaki yerini netleştirmişti.

APOLLO 11 MÜRETTEBATINDAN SADECE BUZZ ALDRİN HAYATTA KALDI

3 kişilik Apollo 11 mürettebatından aya ilk ayak basan Neil Amstrong, 2012 yılında 82 yaşında vefat etmişti.

Bugün hayatını kaybeden Michael Collins'in ardından, Apollo 11 ekibinden sadece New Jersey doğumlu astronot Buzz Aldrin hayatta kalmış oldu.

Ay yüzeyine ayak basmış tek yaşayan insan olan Aldrin, görev arkadaşı Collins'in vefat haberi üzerine Twitter'dan, "Sevgili Mike, her nerede olacaksan ol, bizi her zaman ustaca yeni zirvelere ve geleceğe taşıyacak ateşe sahip olacaksın. Seni özleyeceğiz. Huzur içinde yat." şeklinde duygularını paylaştı.

'DÜNYANIN EN YALNIZ ADAMI'

Neredeyse hepimiz Ay yüzeyine ilk insanlı inişi yapan uzay aracının Apollo 11 olduğunu biliriz. Hatta çoğumuz Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'in Ay'da yürüyen ilk insanlar olduklarını da bilir. Ama kimse Michael Collins'in varlığından haberdar değildir. Michael Collins, 1969 yılında Ay'a ulaşan Apollo 11'in 3 kişilik mürettebatından biriydi. Yani Ay'a ilk adım atan astronotlarla beraberdi. Diğer 2 astronot Ay yüzeyinde adımlar atarlarken o, Apollo 11'in içinde Ay yörüngesinde turlamakla görevliydi. 

Çünkü aracın komuta modülü pilotu olduğu için tek başına uçuşu sürdürmek zorundaydı. Araç, Ay'ın Dünya'ya bakmayan karanlık yüzüne geçtiği zaman radyo sinyalleri Ay tarafından engellenmiş ve Micheal Collins'in Dünya ile tüm bağlantısı kesilmişti. Ay yüzeyindeki meslektaşlarıyla da herhangi bir bağlantısı kalmayan Michael Collins, Ay'ın Dünya'dan görülmeyen arka yüzünde geçirdiği 48 dakika boyunca en yalnız anları yaşadı. Ve insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde, Dünya'dan en uzak mesafede bulunan kişi oldu. Koca evrende tek başınaydı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 5
  • MURAT 3 yıl önce Şikayet Et
    Edwin Aldrin,Neil Armstrong ve Michael Collins; ilkokula gidiyordum o zaman ve öğretmenimiz merhume Günseli Bozkurt bu isimleri bize ezberletmişti....
    Cevapla
  • düşünür 3 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekleri açıklasaydı bari.
    Cevapla
  • derya 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne hikaye ama, vayy be
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    1969 teknolojisi ile Ay' a gidilmiş güya bugün ki teknoloji daha gelişmiş Ay' a gitmiyorlar ilginç çok ilginç
    Cevapla
  • Kalkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Aya hiç gitmedilerki
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR