Rumlardan Türkiye'ye küstah mesaj: KKTC'den jet yanıt

Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, ülkesinde katıldığı bir televizyon programında Türkiye'ye yönelik haddi aşan, küstah açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 03.05.2021 18:18 GÜNCELLEME 03.05.2021 18:18 DÜNYA
Rumlardan Türkiye'ye küstah mesaj: KKTC'den jet yanıt
Rumlardan Türkiye'ye küstah mesaj: KKTC'den jet yanıt
  • Cenevre'de gerçekleştirilen BM öncülüğündeki ve 5+1 ülkelerinin de katılım sağladığı Kıbrıs toplantısı sona erdi.
  • Toplantıdan herhangi bir somut sonuç elde edilmezken, görüşmelerin ardından Rum tarafı Türkiye' ve Kıbrıs'a küstah sözlerle saldırdı.
  • Rum lider Nikos Anastasiadis, Osmanlı İmparatorluğu üzerinden Türkiye'yi hedef alırken, KKTC'nin de iki ayrı devlet olarak tanınması konusundaki tavrının kabul edilmediğini ifade etti.

Rum lider, Kıbrıs'ı iki kesimli, iki toplumlu bir federasyon temelinde yeniden birleştirecek çözüm bulunması için aynı tutarlılıkla çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkelerin de katılımıyla 5+1 formatında düzenlenen gayriresmi Kıbrıs konulu Cenevre konferansının tamamlanmasının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Ülkesinde katıldığı bir televizyon programında değerlendirmelerde bulunan Anastasiadis, Türkiye'ye nefretini kusan, dostane tavırdan uzak ve bir o kadar da küstah açıklamaların altına imzasını attı.

"KÜSTAH" AÇIKLAMA

Paskalya bayramı kutlamaları kapsamında ülke televizyonlarında yayınlanan bir konuşma yapan Nikos Anastasiadis, bayram kutlamak yerine Türkiye ve KKTC hakkında tepki çeken açıklamalar yapmayı tercih etti.

Türk tarafını 'Osmanlı İmparatorluğu' hayaliyle hareket eden küstahlar olarak tanımlayıp suçlayan Rum lider Türkiye'yi Birleşmiş Milletler yetkilendirmesine ve uluslararası kanunlara uygun olmayan şekilde davranmakla itham etti ve bu durumun sadece Kıbrıslı Rumların değil Kıbrıslı Türklerin de isteği doğrultusunda olmadığını iddia etti.

ŞİKAYET TEHDİDİ

Anastasiadis bu hafta sonu Portekiz’de gerçekleşecek resmi olmayan Avrupa Konseyi’ne katılarak Türkiye'yi  Avrupa liderlerine şikayet edeceğini açıkladı. Anastasiadis 'Türk tahrikleri' olarak tanımladığı şikayetlerini uluslararası bir kampanyaya dönüştüreceği konusunda da küstah bir tehditte bulundu.

TÜRKİYE'YE YÖNELİK SUÇLAMALAR

Rum basınında yer alan habere göre Anastasiadis, Türk tarafının Cenevre'deki tutumuyla, BM'nin çözüm çabalarını ve parametrelerini ihlal ettiğini ileri sürerek, Türk tarafının her türlü müzakerede egemenlik haklarının tanınmasına odaklanılmasında ısrar ettiğini savundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rum tarafının Cenevre'de durumu başarılı şekilde yönettiklerini kaydeden Anastasiadis, yeni oldubittilerden kaçınılması gerektiğini belirtti.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM MESAJI

Anastasiadis, "Guterres'in, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin arzu ettiği çözümün (iki devletli), BM ve Avrupa Birliği tarafından kabul edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı hususunda, Kıbrıs Türkleri ve Türkiye'ye yönelik net olduğunu" savundu.

TATAR'DAN JET YANIT

Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in paskalya mesajında ileri sürdüğü iddialara yazılı olarak yanıt verdi.

Tatar yazılı olarak verdiği yanıtta Anastasiadis'e  Tatar, "Anastasiadis, Cenevre'de sunduğum eşit egemen iki devletin iş birliğine dayalı çözüm önerimi 'yeni bir Osmanlı İmparatorluğu hayal edenlerin küstahlığı' olarak değerlendirirken, Anastasiadis'e yanıtım, aynaya bakması ve küstahın kim olduğunu görmesidir." cevabını verdi.

"HALKIMIZA HAKARET ETMİŞTİR"

Cumhurbaşkanı Tatar, "Anastasiadis, söz konusu mesajında Kıbrıs Türk halkına 'vatandaşlarım' diyerek seslenirken, çağdışı ve hakimiyetçi zihniyetini bir kez daha gözler önüne sermiş ve 'vatandaşlarımız' diyerek halkımıza hakaret etme küstahlığını göstermiştir. Dünya ve Anastasiadis şunu bilmelidir ki Kıbrıs Türk halkı, Rum tarafının azınlığı ve vatandaşları değil, özgür ve egemen KKTC'nin vatandaşlarıdır." ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türk halkına hakaret eden Anastasiadis'in Rum halkına, müttefiklerine ve içlerindeki uzantılarına "birlikte mücadele" çağrısında bulunduğunu ve KKTC ile Türkiye'yi hedef gösterdiğini belirten Tatar, bunun Anastasiadis'in diyalog ve uzlaşından ne kadar uzak olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydetti.

"ANASTASİADİS AYNAYA BAKMALIDIR"

Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:

"Anastasiadis, Cenevre'de sunduğum eşit egemen iki devletin iş birliğine dayalı çözüm önerimi 'yeni bir Osmanlı İmparatorluğu hayal edenlerin küstahlığı' olarak değerlendirirken, Anastasiadis'e yanıtım, aynaya bakması ve küstahın kim olduğunu görmesidir. Bizler, Kıbrıs'ın 1571 yılında fetheden ve Türk yurdu yapan Osmanlı'nın torunları ve Türk oğlu Türk olmaktan gurur duyarız. Müzakere masasına getirdiğim eşit egemen iki devletin iş birliğine dayalı önerim ise Kıbrıs Türk halkının büyük çoğunluğunun iradesi olup, bölgenin en büyük ve en güçlü ülkesi olan Türkiye tarafından da desteklenmektedir."

Türk tarafı olarak Cenevre'de eşit statü ve egemenliğe saygı gösterilmesini talep ettiklerini belirten Tatar, Kıbrıs Helenizmini savunduğunu belirten ve EOKA terör örgütüne övgüler düzen Anastasiadis'in ise Kıbrıslı Türklere, Rum devletine dönüşen "Kıbrıs Cumhuriyeti"ne imtiyazlı haklarla, bir azınlık olarak katılmalarını önerdiğini, esas küstahlığın ise bu olduğunu ifade etti.

"TÜRKİYE'NİN ASKERİ VARLIĞI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR"

Tatar, "Anastasiadis, Cenevre'de müzakere masasına getirdiğim egemen eşit iki devlete dayalı çözüm modelinin 'Kıbrıs Türk halkının büyük çoğunluğunun iradesine ters olduğu' yalanını da söylerken, KKTC'de 18 Ekim'de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarını da unutmuşa benziyor. Anastasiadis'e tavsiyem bu seçim sonuçlarına bir kez daha bakması ve egemen eşit iki devlete dayalı çözüm modelini gündeme getirdiğim için Kıbrıs Türk halkının beni Cumhurbaşkanı seçtiğini bir kez daha görmesidir." ifadelerini kullandı.

Anastasiadis'in mesajında, bulunacak çözüm modelinde garantilerin kaldırılması ile Türk askerinin Kıbrıs’tan uzaklaştırılmasını içermesi gerektiğini de söylediğini hatırlatan Tatar, "Anastasiadis hala daha gerçekleşmeyecek boş bir hayal peşinde koşmaktadır. Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğü ile Türk askerinin Kıbrıs'taki varlığı kırmızı çizgimizdir ve bunlardan vazgeçmemiz asla mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR 77 TÜMÜ
  • Kızılelma 2 yıl önce Şikayet Et
    Kukla düzenbazlar.
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu bir gerçektir ki Türkiye güçlü kaldığı sürece çakallara sırtlanlara asla yer yok bu dünyada.içrride ve dışarıda düşmanlık yapanların asıl derdi Türkiye yi zayıflatmak.
    Cevapla
  • Cafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Yunanlılar Avrupa birliği, Amerika ve İsrail'in emir eridir. Bunlar, Yunanlıları ödeyemeyeceği borca soktular. Yunanlıların elinde kendilerine ait olarak sadece donları kaldı. Vatanları artık kendilerinin değil. Bu kafayla bu gidişle sadece hedef olurlar.
    Cevapla
  • İsmail 2 yıl önce Şikayet Et
    Artık yetmezmi bu adamların yaptığı. 2 bayraktar SİHA halleder bu işi.
    Cevapla
  • Basdas 2 yıl önce Şikayet Et
    Kttc 'de,buradaki Chp 'ye benzeyen %50 civarında nüfus var.Rumlar 'ın Avrupa toplu luğuna girislerinde ağızları sulanan, aklı midesinden gecen bu %50.lik kesim hem Türkiye hem İslam düşmanıdır.Rumlarla aynı ağzı kullanan bu dejenere olmuşlar,katliamları unutmuş,tekrar Rumları Türkiye 'ye tercih ediyorlar. nüfus var.Bunlar da islam dusma
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    diline sağlık olsun kardeşim.. sözlerinde yerden göğe kadar haklısın..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR