Al Jazeera'den Türkiye haberi! 'Su-57, Su-35, F-35 ve SİHA'lar...'

Türkiye'nin, ABD tarafından F-35 projesinden çıkarılmasıyla Rusya'dan Su-57 ve Su-35 alabileceğini kaydeden Al Jazeera, Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri yazdı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.05.2021 09:48 GÜNCELLEME 06.05.2021 08:59 DÜNYA
Al Jazeera'den Türkiye haberi! 'Su-57, Su-35, F-35 ve SİHA'lar...'
Al Jazeera'den Türkiye haberi! 'Su-57, Su-35, F-35 ve SİHA'lar...'

Dünyaca ünlü Katar merkezli televizyon Al Jazeera, "Hava üstünlüğü için silahlanma yarışı, Rusya ABD hegomanyasına meydan okuyor" başlığıyla, Akdeniz'deki bilek güreşini merkeze alan bir haber yayımladı.

Rusya'nın beş yıl önce Doğu Akdeniz'deki Suriye'de bir üsse kavuştuğunu belirten Al Jazeera, ABD tarafından terk edilmiş pazara giriş yaptığını ve geleneksel müttefiklerine silah sattığını yazdı.

Moskova'nın silah satışının getirdiği parayla jeopolitik etkisini geliştirdiğini aktaran televizyon, Rusya'nın son olarak Mısır'a Şubat ayında beş Su-35 jeti sattığını belirtti. Habere göre, Kahire yönetimi Washington'ın ilan ettiği yaptırımların ardından F-35 jetlerini satmayı reddetmesiyle Rusya'ya yöneldi ve 2 milyar dolar tutarında 24 adet Su-35 siparişi verdi.

Su-57 ve Su-35

TÜRKİYE VE RUSYA GÖRÜŞÜYOR 

Al Jazeera, ABD tarafından F-35 projesinden çıkarılan Türkiye'nin de benzer bir adım attığını, Rusya lideri Vladimir Putin'le beşinci nesil savaş uçağı Su-57 jetleri ve Su-35 savaş uçağı almak için görüştüğünü bildirdi.

2015-2019 arasında dünya genelindeki silah satışında yüzde 21'lik paya ulaşan Rusya'nın ABD'nin ardından ikinci sırada yer aldığını belirten Al Jazeera, Türkiye'ye ise özel bir bölüm ayırdı.

Erdoğan Rusya ziyaretinde Su-57'yi incelemişti.

TÜRKİYE SİLAH SATIŞINDA BÖLGESEL OYUNCUYA DÖNÜŞTÜ 

"Türkiye yeni dostlar arıyor" ifadesini kullanan ünlü medya kuruluşu, Ankara'nın tıpkı Rusya gibi silah ihracatında bölgesel bir oyuncuya dönüştüğünü kaydetti.

Habere göre, Türk üretimi silahlı insansız hava araçları (SİHA) Bayraktar TB2'ler, 2020 yılındaki Libya savaşında ve son olarak da Dağlık Karabağ çarpışmasında durumu tersine çevirdi.

Doğu Akdeniz'de Türkiye önünde bocalayan Yunanistan'ın da 2020 yılında silahlanma yarışına girdiğini vurgulayan Al Jazeera, Fransa'nın Atina'ya altısı yeni 18 Rafale jeti sattığını hatırlattı.

Fransız firmasi Dassault tarafından üretilen Rafale jeti

"RUSYA, TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ İÇİN TÜM ENGELLERİ KALDIRACAK"

Yunanistan'ın Rafale jetlerinin yanı sıra elindeki F-16'ları Viper seviyesine çıkararak Türkiye'ye karşı üstünlük aradığını belirten ünlü yayın organı, Yunan Askeri Akademisi'nde görev yapan Kostos Grivas'ın görüşlerine yer verdi.

Silah sistemleri alanında çalışan Kostas Grivas, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de dengelerin değişeceğini, halihazırda yeni başlayan Soğuk Savaş'ta Ankara'nın Rus jeti alması halinde Batı ile köprüleri geri dönülemez şekilde atabileceğini ileri sürdü.

Doğu Akdeniz'deki kaynamanın yavaş yavaş sürdüğünü kaydeden Al Jazeera, Yunan Askeri Akademisi'nden bir başka profesör Aref Alobeid'e, Rusya'nın anahtar NATO müttefiki Türkiye'yi ikna edip edemeyeceğini sordu.

Orta Doğu jeostrateji uzmanı olan Prof. Alobeid, Rusya'nın en ileri düzeydeki jeti Su-57'yi Türkiye ile birlikte geliştirmeyi teklif ettiğini, Ankara ile askeri iş birliği söz konusu olduğunda tüm engelleri kaldıracağını savundu.

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • Necati 2 yıl önce Şikayet Et
    Gir işte bir fırsat dünyanın en buyuklerınden Rusya ile anlaşma tum dengeleri alt üst eder bundan büyük fırsat varmı
    Cevapla
  • Samet 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok maliyetli bütün sistemlerimiz NATO standartında uçaklar diğer uçaklarımızla irtibat bile kuramaz vidalarına kadar farklı herseye sıfırdan başlamak gerekiyor
    Cevapla
  • Gürkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence uçak olayında milli muharip uçak gelinciye kadar isveçten saab vigen le idare edebilir..60 adet yeter.çok masrafsız uçak bakımı kolay ucuz ve hava kuvvetlerinin ihtiyacını karşılar.
    Cevapla
  • Pars 2 yıl önce Şikayet Et
    İsveç ambargo uyguluyor. Uçak alsak neler yapmaz. Güvenilmez. Bastan bu hikaye biter kardeşim.
    Cevapla
  • Mmm 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ile bağlantı çok dikkatlice kurulmalı. Zira Suriye Rusya ile bağlantılı idi. Ama Suriye darmadağın edilirken Rusya ellerini ovuşturup yağmadan pay kapma derdindeydi.
    Cevapla
  • Alialiye 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya güney asyada Afghanistan üzerinden denizlere acilmayi denedi olmadi, suriye üzerinden gidim dedi oda bogazlara bagli oldugundan Garanti degil, dogu avrupada ukranya üzerinden denedi karsisinda natoyu buldu.. Eger Rusya türkiyeyi natodan avrupadan uzaklastirip yanina cekerse akdeniz, Afrika, balkanlar, ortadogu da tek sahibi olur.. Rusya bu nedenle her yolu deniyor.. Bu gidisle avrupa abd türkiyeyi kendi elleriyle rusyaya itecek.
    Cevapla
  • Trabzonlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Turan-Rusya iki eşit güç ortaklığı olmalı. Rusya bunu anlamalı kabul etmeli. .Tarihin seyrinde iki güç ayakta kalmak istiyorsa birbirine mahkum dur...Anglo-Sakson, Çin, Hint belalı gelecektir. ..
    Cevapla
  • Tr yerli 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye kendi gücünü kendi müttefiklerini olusturucak olgunluğa kavuştu
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerek yok sihayu biraz daha geliştirelim insansız savaş uçağını piyasaya sürelim o paraya proje başlansin 5 yıla seri üretimde geçsin zmanla gelişir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR