ABD ve Ukrayna'dan yeni karar: Savunma alanında iş birliği güçlendirilecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın yanında olduklarını vurguladı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.05.2021 17:16 GÜNCELLEME 06.05.2021 17:16 DÜNYA
ABD ve Ukrayna'dan yeni karar: Savunma alanında iş birliği güçlendirilecek
ABD ve Ukrayna'dan yeni karar: Savunma alanında iş birliği güçlendirilecek

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Blinken, başkent Kiev'de gerçekleştirdikleri görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi.

Zelenskiy, görüşmede sadece işgal altındaki Kırım ve Donbas'ı değil, Kuzey Akım 2 projesini de görüştüklerini belirterek "Avrupa'da maalesef bu konuda farklı görüşler var ve bazen Ukrayna ile uyuşmuyor. Ancak ABD'yle bu konuda aynı anlayıştayız ve ABD'nin yaptırım politikasına minnettarım" dedi.

ASKERİ VE MALİ KONULARDA İKİLİ ANLAŞMALAR

Bu sene Kırım Platformu'nu düzenleyeceklerini, buraya ABD Başkanı Joe Biden'ı davet ettiğini belirten Zelenskiy, 2021'in ikili ilişkilerin temel yılı olmasını umduklarını kaydetti.

Zelenskiy, askeri ve mali destek konularında muhtemel ikili anlaşmaların da görüşüldüğünü ifade ederek "Karadeniz ve Azak Denizi bölgelerinde güvenlik konusunu da ele aldık" dedi.

KESKİN NİŞANCI SALDIRILARINDA DÜŞÜŞ

Kırım'da 3 bin 500 Rus askerinin Ukrayna sınırını terk etmeye başladığını belirten Zelenskiy, ancak hala on binlerce Rus askerinin bölgedeki varlığına dikkati çekti.

Zelenskiy, ayrıca en çok Ukraynalı asker ölümlerine neden olan keskin nişancı saldırılarında düşüş olduğunu sözlerine ekledi.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da bu görevde gerçekleştirdiği ilk ziyaretlerinden birini Ukrayna'ya yapmasının, bu ülkeye verdikleri önemi gösterdiğini söyledi.

Ukrayna'nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini belirten Blinken, Ukrayna'nın Avrupa-Atlantik yolundaki çabalarını ve ülkede gerçekleşen reformları desteklediklerini ifade etti.

SAVUNMA İŞ BİRLİĞİ KUVVETLENECEK

Son haftalardaki süregelen Rusya tehdidini de görüştüklerini belirten Blinken, Rusya'nın Ukrayna sınırlarına 2014'ten bu yana en yüksek sayıda birlik yığdığını söyledi.

Ukrayna'nın yanında olduklarını ifade eden Blinken, "Ukrayna'nın kendi savunmasını garanti altına almak için savunma ortaklığını ve yakın iş birliğini kuvvetlendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Blinken, "Rusya'nın bir grup askeri birliğini Ukrayna sınırından çektiğini biliyoruz ancak hala önemli sayıda birlik var ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR