Esed'ten Hafter'e paralı asker desteği

Libya'da 2020 yılının ekim ayında ilan edilen ateşkesten bu yana, Suriye'den darbeci güçlerin lideri Halife Hafter kontrolündeki bölgelere paralı asker taşındığı ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.05.2021 09:11 GÜNCELLEME 29.05.2021 09:11 DÜNYA
Esed'ten Hafter'e paralı asker desteği
Esed'ten Hafter'e paralı asker desteği

Libya ordusuna bağlı Öfke Volkanı Operasyonu'nun basın biriminden yapılan yazılı açıklamada, söz konusu uçuşların Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki 5 5 Ortak Askeri Komitesi kararlarına ve Ekim 2020'de imzalanan ateşkes anlaşmasına aykırı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Şam'daki havaalanları ve Lazkiye'de Rusya'nın kontrolündeki Humeymim Üssü'nden kalkan "Cham Wings" isimli hava yolu firmasına ait uçakların, Bingazi'deki Benina Havaalanı'na ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kontrolündeki El-Hadim Askeri Üssü'ne iniş yaptığı aktarıldı.

Cham Wings firmasının Beşşar Esed'in yakınlarına ait olduğuna ve ABD'nin yaptırım listesinde bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, uçakların Libya hava sahasına girdiğinde genellikle radardan gizlendiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

İsviçre'nin Cenevre kentinde 19-23 Ekim'de düzenlenen 5 5 Ortak Askeri Komite toplantıları sonucunda Libya hükümeti ile Hafter'e bağlı heyetler arasında kalıcı ateşkes anlaşması imzalanmıştı.

Muammer Kaddafi rejimini sona erdiren 2011 Şubat Devrimi'nden bu yana iç savaş ve siyasi krizlere sürüklenen Libya'da, Rusya, BAE, Mısır ve Fransa'nın desteklediği darbeci Hafter milislerinin ülkenin doğusunu kontrol etmesi nedeniyle istikrar ve güvenlik sağlanamadı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 3
  • 01adana 2 yıl önce Şikayet Et
    bunun askeri gendine galdımıki libyaya göndere?
    Cevapla
  • Mizah 2 yıl önce Şikayet Et
    Suriye'de ne işe yaradılar ki Libya'da işe yarasınlar. Kelin ilacı olsa başına sürer.
    Cevapla
  • Diyarbakırlı 2 yıl önce Şikayet Et
    Paralı askerden bir halt olmaz istediği kadar gitsin
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR