Kanadalı bakan, kilise okulundaki çocuk kalıntıları nedeniyle Papa'dan özür talep etti

Kanada Yerel Halk Hizmetleri Bakanı Marc Miller, 215 yerli çocuğun kalıntılarının ülkedeki Katolik Kilisesi'nin yatılı okulunda bulunması nedeniyle Papa Franciscus'un resmi özür dilemesi gerektiğini bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.06.2021 15:02 GÜNCELLEME 03.06.2021 15:02 DÜNYA
Kanadalı bakan, kilise okulundaki çocuk kalıntıları nedeniyle Papa'dan özür talep etti
Kanadalı bakan, kilise okulundaki çocuk kalıntıları nedeniyle Papa'dan özür talep etti

Bakan Miller, Katolik Kilisesi'ne bağlı Kamloops yerli yatılı okulunda 215 çocuğun kalıntılarının bulunmasına ilişkin açıklamalar yaptı.

Katolik piskoposlarının omuzlarında bir sorumluluk olduğunu belirten Miller, Papa Franciscus'un resmi özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Miller, Papa Franciscus'un bugüne kadar özür dilememesinin utanç verici olduğunu ifade etti.

PAPA'DAN ÖZÜR BEKLENTİSİ

Yerli Halklarla İlişkiler Bakanı Carolyn Bennett ise Papa'nın özür dilemesinin acı çekenlerin iyileşmesine yardımcı olacağını dile getirdi.

Başbakan Justin Trudeau hükümeti, ülke çapında yerli ailelerden alınan çocukların tutulduğu eski yatılı okullarda gerekli incelemelerin yapılacağı sözü verdi.

Kamloops yerli yatılı okulu, 1890 ve 1969 yılları arasında Roma Katolik Kilisesi tarafından yönetiliyordu.

Trudeau, 2017 yılındaki Vatikan ziyareti sırasında Papa'dan özür jestini dikkate almasını istemişti.

Kanada Katolik Piskoposlar Konferansı, 2018'de, Papanın yatılı okullar için özür dileyemeyeceğini duyurmuştu.

TARİHİN EN BÜYÜK ÇOCUK İSTİSMARI RAKAMLARI

Kanada yerlilerinin tarihteki en acılı dramı olan ve en büyük çocuk istismarı olarak da nitelendirilen yatılı kilise okullarının ilki, 1800'lerin başında açıldı ve sonuncusu 1996'da kapatıldı.

150 binden fazla yerli çocuğun ailelerinden zorla alınarak yerleştirildiği kiliselere ait yatılı okullarda, bu çocukların büyük bölümü fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet ile istismara uğradı.

Ülkede 2010'da kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonunun kayıtlarına geçen istismarların yanı sıra bazı çocukların üzerinde tıbbi deneyler yapıldığı da belirlendi.

Kanada federal hükümeti, binlerce çocuğun açlık, soğuk ve tıbbi deneyler sonucu hayatını kaybettiği yatılı kilise okullarında yaşananlar için, 2008 yılında mağdurlardan resmen özür dilemişti.

 

KAYNAK : AA
YORUMLAR 1
  • Ümit 2 yıl önce Şikayet Et
    Top sene Papa. Sende kanada devletine at. Böyle devam etsin.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR