İngiliz milyarder tarihe geçecek: Çılgın uzay projesi!

Virgin Galactic şirketinin kurucusu İngiliz milyarder Richard Branson'ın bugün uzay sınırına çıkarak tarihte bir ilki gerçekleştirdi. Branson 88 kilometre yükseğe çıkarak uzay sınırını aşmış oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 11.07.2021 19:48 GÜNCELLEME 11.07.2021 21:02 DÜNYA
İngiliz milyarder tarihe geçecek: Çılgın uzay projesi!
İngiliz milyarder tarihe geçecek: Çılgın uzay projesi!

Uzay aracı üreticisi ve uzay turizmi şirketi olan Virgin Galactic'in sahibi İngiliz işadamı Richard Branson, bugün altı kişilik bir ekip ile uzaya uçtu.

ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport America’dan yerel saatle 08:30'da kalkış yapan uzay aracı VSS Unity, 20 dakikalık bir uçuş gerçekleştirerek dünyadan 88 kilometre yükseğe çıktı.

İLK TEST UÇUŞU

Geçtiğimiz Mayıs ayında ilk insanlı uçuş testini başarıyla tamamlayan VSS Unity, 2022’deki ticari uçuşlar öncesi tam mürettebatlı ilk uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi. Şirketin sahibi 70 yaşındaki Branson "uzaya çıkan ilk milyarder unvanı"nın sahibi oldu. Branson test uçuşunun ardından, uzay aracının 2022'deki ticari uçuşlara başlamadan önce en az iki test uçuşu daha yapacağını aktardı.

Çift gövdeli dev roket uçak, 5 kişilik ekibi, uzay sınırının ötesi olarak bilinen 88 kilometre yüksekliğe çıktı.



Branson ve ekibi birkaç dakika bu irtifada dolaştıktan sonra yeryüzüne iniş için gerekli prosedürleri gerçekleştirdi. Tam mürettebatlı ilk test uçuşunun 90 dakika kadar sürerken yerçekimsiz ortamda da vakit geçirildi.



Kalkış öncesi Elon Musk, arkadaşı Richard Branson’ı ziyaret edip başarı diledi. 

SIFIR YERÇEKİMİNDE UZAY TURU

İngiliz işadamı Sir Richard Branson uzaya giden ilk milyarder olarak tarihe geçti. Uluslararası ajanslar, Branson ve beraberindeki beş kişinin uzay sınırına ulaştığını duyurdu. Uzaya ulaşan uçak, kısa süre sonra Dünya'ya döndüğü belirtildi.

70 yaşındaki Branson ve Virgin Galactic ekibinden beş kişiyi taşıyan uzay aracı, New Mexico çölü üzerinde 88 kilometre yüksekliğe ulaştı. Tarihe geçen ekip, üç dört dakika süresince sıfır yerçekimini tecrübe etti ve dünyanın eğriliğini görebildi.

İngiliz milyarder Branson'un uzay aracında sıfır yerçekimine maruz kaldığı anlar yayınlandı.

VCC Unity uzay aracı Dünya'ya inerken canlı yayın sırasında konuşan Branson, "Bizi bu kadar uzağa getiren 17 yıllık çok sıkı çalışma nedeniyle Virgin Galactic'teki tüm muhteşem ekibi tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

MİLYARDERLERİN UZAY YARIŞI

Amazon'un CEO'su Jeff Bezos’un kurduğu havacılık ve uzay araştırma şirketi Blue Origin ise, Virgin Galactic'i gerçek bir uzay uçuşu deneyiminin gerisinde kaldığını belirterek, Virgin Galactic’in uluslararası bir havacılık kuruluşu tarafından belirlenen ve Dünya'nın atmosferi ve uzay arasındaki sınır olarak kabul edilen 100 kilometre yükseklikteki Karman çizgisinin altında kaldığını ifade etti.



ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve ABD Hava Kuvvetleri ise, Dünya’dan 80 kilometre yükseğe uçan herkesi astronot olarak tanımlıyor.



Öte yandan Amazon'un CEO'su Jeff Bezos da 20 Temmuz'da uzay şirketi Blue Origin'in ilk insanlı uçuşuyla uzaya gideceğini duyurmuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • ☪ Kürdüm ☪ 2 yıl önce Şikayet Et
    bizim cahape sifon heykel yapmakla mesgul, n'aber :))))
    Cevapla
  • Akil 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada sömürecek yer kalmadi birazda bakalim uzayda neler var sömürmek için gezegen lazim.
    Cevapla
  • Deli Dumrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Başın göğe erdi mi?
    Cevapla
  • Sahipkıran 2 yıl önce Şikayet Et
    Ermiş ermiş... Niye kıskandın
    Cevapla
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Ermiş.
    Cevapla
  • atilla akpli 2 yıl önce Şikayet Et
    turizm amaclı olabilir parasi olana guzel bir deneyim olur
    Cevapla
  • cimbomlu 2 yıl önce Şikayet Et
    bu adam tilki andre kırtlar vadisinden biliyorum
    Cevapla
  • Levrok 2 yıl önce Şikayet Et
    Ha dogru diyorsun , demek 298. bölüm yaklasti.. ;)
    Cevapla
  • muratt 2 yıl önce Şikayet Et
    sanırım gözlüğe ihtiyacın var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR