EFFIS raporu: Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede ilk sırada

European Forest Fire Information System raporuna göre Türkiye, orman yangınına müdahalede 14 dakikadan kısa süre ile Akdeniz ülkeleri arasında ilk sırada bulunurken, raporlar Türkiye'nin dünyada da ilk sıralarda yer aldığına işaret ediyor.

ABONE OL
GİRİŞ 30.07.2021 13:48 GÜNCELLEME 30.07.2021 14:11 DÜNYA
EFFIS raporu: Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede ilk sırada
EFFIS raporu: Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede ilk sırada

Haber7 / Özel Haber

İlk olarak Antalya'nın Manavgat ilçesinde geçtiğimiz gün başlayan ve bir anda Hatay'dan Muğla'ya kadar güney şeridini etkisi altına alan orman yangınları, 3'üncü günü itibariyle hala devam ediyor.

Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli, 60'a yakın bölgede yangınların kontrol altına alındığını söylerken, "Yangınların sebebiyle ilgili adli merciler, kolluk kuvvetleri araştırmalarını sürdürüyor" ifadeleriyle de her türlü ihtimalin değerlendirildiğini kaydetti.

THK UÇAKLARI ÜZERİNDEN HEDEF ALINIYOR

Kurumların amansız mücadelesi devam ederken, sosyal medyada özellikle de THK uçaklarının kullanılmaması üzerinden çeşitli açıklamalar ve haberler yayımlandı.

Bunlara da cevap veren Bakan Pakdemirli, "THK ile problemimiz yok olmaz da. Bizim uçakla problemimiz var. Bu uçaklar, Uçacak durumda değil, uçsa bile verim verebilecek durumda değil. Hala antikacı dükkanı gibi 1960'lardan kalan uçakları kullanalım deniliyor. 2 senedir son teknoloji, çok daha verimli uçakları kullandık. Bir insan şunu demeli: '27 helikopteriniz vardı, şimdi 39 helikopteriniz var. Noktaya atış yapabiliyorsunuz, bravo.' Önemli olan neyi uçurduğumuz değil, yere ne kadar su attığımız önemli. Şu anda kullandığımız Rus uçakları ve helikopterlerin ötesinde başka bir şey yok. Biz bir de ihale sistemi ile alım yapıyoruz. Envantere de uçak alımı ile ilgili sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile çalışmalara başladık. Şu andaki uçakların tedarikçisi de THK. Burada uzay aracı kullanmamız gerekse kullanırız" dedi.

Bakan Pakdemirli'den THK iddialarına cevap! Orman yangınlarıyla ilgili sevindiren gelişmeBakan Pakdemirli'den THK iddialarına cevap

AKDENİZ ÜLKELERİ BAZ ALINDIĞINDA TÜRKİYE ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE İLK SIRADA

Türkiye'nin yangınla mücadelesi muhalefete yakın yayın organları tarafından eleştirilirken, bağımsız kuruluşların raporlarında Türkiye bu mücadelede üst sıralarda gösteriliyor.

Kısa adı EFFIS olan European Forest Fire Information System (Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi) raporuna göre Türkiye (2009-2018), orman yangılarına 14 dakikadan kısa sürede müdahale yeteneğiyle Akdeniz ülkeleri arasında ilk sırada.

Türkiye'yi sırasıyla Fransa, İspanya, İtalya ve Yunanistan takip ediyor.

Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi raporlarındaki verilere göre geçen yıl; yangın başına, Kanada'da 76 bin hektar, ABD'de 68 bin hektar, İspanya'da 20,4 bin hektar, Fransa'da bin 7,6 hektar alan küle dönerken, Türkiye'de bu rakam 6,2 hektar olarak gerçekleşti.

PAKDEMİRLİ: BİZİM ORGANİZASYONUMUZ SAĞLAM

Bakan Pakdemirli de Manavgat'taki basın toplantısında bu rakamları doğrular nitelikte şu bilgileri verdi:

"Genel bir bilgi vermek istiyorum. Kanada'da Temmuz ayında 1 milyon 250 bin hektar alan yandı. Geçen yıl Türkiye'de yanan alanların toplamı 20 bin hektardır. Rusya'da Temmuz'da bir milyon hektarın üzerinde alan yandı. ABD'de devam eden yangınlar var. Avustralya'da 6 ay boyunca yangınlar, vurulmak durumunda kalan hayvanları hepimiz hatırlıyoruz. Bu işin gelişmişlikle alakası yok. Organizasyonla alakası var. Dünyanın en başarılı bir kaç teşkilatından biriyiz."

RAKAMLAR DA BİZE "ÇOK UÇAK BAŞARI ANLAMINA GELMİYOR" MESAJINI AÇIKÇA VERİYOR

Yaz sezonu başlamadan önce sabah gazetesine konuşan Orman Genel Müdürü (OGM) Bekir Karacabey de bu konuya değinerek şöyle konuşmuştu:

"EFFIS raporlarına göre; Akdeniz ülkelerinin son 10 yıllık ortalama orman yangın verileri incelendiğinde, diğer ülkelerin hava araçlarındaki üstünlüklerine rağmen Türkiye, Akdeniz ülkelerinin arasında yangın adedi ve yangın başına düşen yanan orman alanları sıralamasında başarısıyla 1. sırada yer almıştır. Türkiye'nin bu konuda dünyanın lider ülkelerden olduğunu görebilirsiniz. Akdeniz ülkelerinde yıllık ortalama yanan orman alanının ülkelerin toplam orman varlığına kıyasladığımızda; Türkiye'ye göre Portekiz'de 94 kat, İspanya'da 12 kat, İtalya'da 19 kat, Yunanistan'da 13 kat daha fazla alan yanmaktadır."

Avrupa ülkelerindeki yangın uçak filosu ise şu şekilde:

  • Yunanistan: 38 uçak
  • Fransa: 26 uçak
  • İtalya: 19 uçak
  • İspanya: 17 uçak
  • Türkiye: 3 uçak 
KAYNAK : Haber7 / Özel Haber
YORUMLAR 95 TÜMÜ
  • Gördük 2 yıl önce Şikayet Et
    Gördük
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    3 tane söndürme uçağımız varsa ve yangınlar saatler ve günlerce sürüyorsa hatta daha fazla ortada çok bariz bir şekilde başarısızlık var demektir. Bu süslü cümlelerle örtülemez.
    Cevapla
  • hulk 2 yıl önce Şikayet Et
    nasil olur da 3 uçakla ilk sırada oluyorsun.. yalanınızı yıyım...
    Cevapla
  • S.UYSAL 2 yıl önce Şikayet Et
    Hdp ve bunarın müttefikliğinden medet bekleyenler lanet olsun.İşte yılan fıtratında sokmak fıtratı bozulmuş teröristin doğasında yıkmak ve yakmak vardır.Herbir yangında pkknın üzerine bomba yamalı. Hapistekilerde idam edilmeli bunlar ve ağababaları bu şekilde misolillenmeli....Aç kurda merhametli davranmak onun cesaretini artırır....
    Cevapla
  • Son söz 2 yıl önce Şikayet Et
    Valla yilanin karasimi beyazimi bilmem biran önce tüm yilanlarin başi ezilmeli sincar kobani telrifat silindir geçmiş gibi dumduz edilmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR