Libya Başbakanı Dibeybe'den şok çıkış: Ordu bir kişiye bağlı olamaz

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Libya ordusunun sıfatı ne olursa olsun tek bir kişiye bağlı olamayacağını belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 10.08.2021 21:29 GÜNCELLEME 10.08.2021 21:29 DÜNYA
Libya Başbakanı Dibeybe'den şok çıkış: Ordu bir kişiye bağlı olamaz
Libya Başbakanı Dibeybe'den şok çıkış: Ordu bir kişiye bağlı olamaz

Dibeybe, Libya ordusunun 81'inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla başkent Trablus'ta düzenlenen etkinlikte konuştu.

Libya Başbakanı, isim vermeden, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in Nisan 2019'da Trablus'u ele geçirmek için başlattığı ve 14 ay süren saldırılarına atıfta bulunarak, ordunun asli görevinin dışa bağımlı olmadan ülkenin egemenliğini korumak olduğunu vurguladı.

Dibeybe, şunları kaydetti:

"Ordu, sıfatı ne olursa olsun bir kişiye bağlı olamaz. Bilakis o tüm Libyalıların ordusudur. Ordular başkentleri korumak için vardır, hangi nedenle olursa olsun oralara saldırmak, halkını korkutmak ve mülklerini yok etmek için değil."

Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığının, Devlet Başkanı'na bağlı ve ordunun da Anayasa'ya tabi olduğunun altını çizen Dibeybe, "Savaşı bir araç olarak kullananlar basiretsizdirler. Çünkü her şeyi zayıf bir kibir uğruna feda ederler." dedi.

Dibeybe, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Savaş yüzünden onlarca yıl kaybettik. Bugün, tüm bu savaş çığırtkanlıklarına rağmen babaların iradesi ve annelerin sevgisinin, çocuklarının savaşa girmesini engelleyeceğine eminim."

Emekli darbeci general Hafter, dün Bingazi'de milislerine hitap ettiği konuşmasında, Libya'nın uluslararası tanınırlığa sahip hükümetini tanımadığı imasında bulunmuş ve "Ordunuz, sivillik adı altındaki hiçbir otoriteye asla boyun eğmeyecektir." ifadelerini kullanmıştı.

Libya'da defalarca yönetimi silah zoruyla ele geçirmeyi deneyen ve başarısız olan darbeci lider, "hiçbir otoriteyi tanımayacağını" yinelemişti.

Libya krizine çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler öncülüğünde oluşturulan Libya Siyasi Diyalog Forumunun 5 Şubat'ta gerçekleştirdiği toplantıda, yıl sonunda yapılması planlanan seçimlere kadar geçici Başkanlık Konseyi Başkanlığına Muhammed el-Menfi, Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanlığına da Abdulhamid Dibeybe seçilmişti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 2
  • cemil 2 yıl önce Şikayet Et
    hafter, Tunus yönetimi kendi taraftarlarina gecti diye, biraz cesaretlenmis.
    Cevapla
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    bunlar bu kadar savac cok seviyorlar idi de ulkeri isgal olur iken hepsi niye kacti kendi kendini ølduren sahte kahramanlar ayni afganistan suriye halki gibi yada irak
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR