Koronavirüs varyantlarında yeni kabus: Aşıya karşı direnç

Koronavirüs salgınında, virüs mutasyonlara uğrayarak gelişimini varyantlara ayrılarak sürdürüyor. DSÖ'nün de dikkat çektiği Mu varayantına ilişkin korkutan bir uyarı geldi. Varyantın aşıya karşı direnç kazanmasından endişe ediliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 12.09.2021 12:57 GÜNCELLEME 12.09.2021 13:35 DÜNYA
Koronavirüs varyantlarında yeni kabus: Aşıya karşı direnç
Koronavirüs varyantlarında yeni kabus: Aşıya karşı direnç

İlk olarak Belçika'da görüldüğü tahmin edilen ve 7 aşılı yaşllının ölümüne neden olan Mu varyantı, geçtiğimiz aylarda DSÖ tarafından "dikkat edilmesi gereken varyant" olarak adlandırılmıştı. Mu'yu inceleyen uzmanlar, korkutucu bir gelişmeye karşı uyarıda bulundu.

AŞI DİRENCİ KAZANABİLİR

Bilim insanları en çok Mu'nun aşı korumasına direnmesinden endişe duyuyor. DSÖ'nün COVID-19 teknik lideri Maria van Kerkhove, Associated Press'e, varyantın "sahip olduğu mutasyonların kombinasyonu nedeniyle bizi ilgilendirdiğini" söyledi.

Mu, başak proteini (virüsün hücrelerimizi istila etmesini sağlayan yüzeyindeki taç benzeri çıkıntılar ve) için genetik kodundan birkaç anahtar mutasyon taşıyor. Bu mutasyonlar Mu’yu, virüsü nötralize etmek için başak proteini hedefleyen aşılara veya önceden hastalığı geçiren bağışıklık sistemleri tarafından üretilen antikorlara karşı dirençli hale getirebilir.

HENÜZ DELTA KADAR BULAŞICI DEĞİL

Dünya Sağlık Örgütü, Ağustos ayı sonlarında Mu'yu "dikkat edilmesi gereken bir varyant " olarak etiketledi. Bu terim, önemli topluluk aktarımına neden olabilecek veya virüsün davranış şeklini değiştirebilecek genetik değişikliklere sahip varyantlar için geçerlidir. Mu varyantı, Mayıs ayından bu yana Güney Amerika'da hızla yayıldığı için DSÖ’yü endişelendirmişti.

Kolombiyalı araştırmacılar, halen hakem incelemesini bekleyen bir çalışmada, Mu'nun virüsün orijinal versiyonundan 1,2 kat daha bulaşıcı olduğunu öngördü. Bu, orijinal suştan iki kat daha bulaşıcı Delta'nın daha avantajlı olduğunu gösteriyor. Yine de, vücudun bağışıklık savunmasına direnme potansiyeli nedeniyle bilim insanları Mu'yu yakından izlemeye devam ediyor.

"ŞİMDİLİK TEHDİT OLARAK GÖÜLMÜYOR"

Geçen hafta bir brifingde, "Konuyu çok yakından takip ediyoruz" diyen Başkan Joe Biden'in en üst tıbbi danışmanı Dr. Anthony Fauci, "Şu anda bunu acil bir tehdit olarak görmüyoruz," diye de ekledi.

Son olarak aşı direnci kazanmasından endişe duyulduğu ifade edilen Mu varyantına karşı bilim insanlarının takibi ve araştırmaları devam ediyor.

YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • Cemal 2 yıl önce Şikayet Et
    DSÖ. Nün her dediğine inanmayın herşey güzel olacak
    Cevapla
  • Selam 2 yıl önce Şikayet Et
    Sivil toplum örgütleri muhalefet nerde
    Cevapla
  • yusuf 2 yıl önce Şikayet Et
    Yakında tam kapanma lar geri dönecek hastalanan çocuklarımızın ve ailelerin çektiği de yanına kalacak çok yazık
    Cevapla
  • tahir 2 yıl önce Şikayet Et
    Varyant isimlerinin nerden geldiğini bilen varmı
    Cevapla
  • Dahi 2 yıl önce Şikayet Et
    Yunan alfabesi
    Cevapla
  • S.vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    İsmin bir önemi yok.Ha mu olmuş,ha sumo olmuş,birisi bir isim koyar,.Hani amerikada her kasırgaya isim koydukları gibi.Arti bu varyantlarında sonu gelmez.Örnegin bizde yeni nır varyant çıkarsa turko varyantı diyebiliriz.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah herkese aklını kullanmayı nasip etsin. Birazcık aklınızı kullanırsanız dsö ye güven duyulmaması ve her söylediğine inanılmaması gerektiğini anlarsınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR