Tatar'tan Anastasiadis'e tepki: Tarihin akışını geri çeviremez

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum lider Anastasiadis'in, BM'nin 76. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı eleştirdi. Tatar, "saldırgan bir üslupla Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'ye karşı bilinen iddia ve suçlamalarını tekrarlamıştır" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.09.2021 20:42 GÜNCELLEME 25.09.2021 20:42 DÜNYA
Tatar'tan Anastasiadis'e tepki: Tarihin akışını geri çeviremez
Tatar'tan Anastasiadis'e tepki: Tarihin akışını geri çeviremez

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yaptığı yazılı açıklamada, Rum lider Anastasiadis'in Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı eleştirdi ve değerlendirmelerde bulundu.

"Rum lider Anastasiadis, son derece saldırgan bir üslupla Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'ye karşı bilinen iddia ve suçlamalarını tekrarlamıştır. Tamamen çarpıtmaya dayalı bu iddiaları yapan Anastasiadis, gasbettiği sözde Kıbrıs Cumhuriyeti sıfatını siyasi bir silah olarak kullanmakta olduğu gerçeğini unutturmaya çalışmıştır." ifadelerini kullanan Tatar, Kıbrıs Türk halkının temsil ve konuşma hakkından mahrum bırakıldığı böyle bir ortamı tek yanlı olarak istismar eden Rum liderin, bu sahte unvan arkasına saklanarak 1963'ten bu yana Rum tarafının oynadığı bu oyunu dünya sahnesinde bir kez daha sergilemekten çekinmediğini kaydetti.

"GERÇEKLER BÜTÜN ÇIPLAKLIĞIYLA ORTADA DURUYOR"

Tatar, Anastasiadis'in Kıbrıs sorununun ana nedeninin Kıbrıs Rum tarafının Yunanistan'la iş birliği içerisinde Ada'yı Yunanistan'a ilhak etme (Enosis) olduğunu unutturmaya çalıştığını ve Türkiye'nin 1974'te Ada'ya gelişiyle ilgili iddialarda bulunduğunu ifade etti.

Anastasiadis'in, 1963-1974 arasında Rumların Kıbrıs Türk halkına karşı uyguladıkları etnik temizlik kampanyasını, mezalim ile insan hakları ihlallerini ve Kıbrıs Türk halkını kurucu ortağı olduğu ortaklık Cumhuriyeti'nden silah zoruyla nasıl dışladıklarını tarihin sayfalarına gömmek istediğini vurgulayan Tatar, bu gerçeklerin, bugün tek yanlı olarak işgal ettiği makamı kullanarak konuşma yaptığı BM örgütünün kayıtlarında bütün çıplaklığıyla ortada durduğunu belirtti.

"TARİHİN AKIŞI GERİ ÇEVRİLEMEZ"

Tatar, Ada'da 1964'ten bu yana bir BM Barış Gücü'nün varlığı bulunmasının dahi sorunun 1974'te başlamadığı ve köklerinin 1963'teki Rum-Yunan saldırılarında olduğunu gösterdiğini belirtti:

"Anastasiadis'in şunu anlaması lazım; 1974 Türk Barış Harekatı, bizim için bir kurtuluş, Kıbrıs Adası için de sürdürülebilir bir barış anlamına gelmektedir. Rum lider, 1963'te kendi elleriyle yıktıkları Kıbrıs ortaklık Cumhuriyeti'ne geri dönüşü savunarak tarihin akışını geri çeviremez. Bunu söyleyerek, bütün kapsamlı BM girişimlerini reddetmekle uzlaşmazlığını kanıtlayan ve statükoyu kökleştirmeye çalışan tarafın Kıbrıs Rum tarafı olduğu gerçeğini gizleyemez. Sözde bağlılık ilan ettikleri BM parametrelerini yine kendileri tüketmiştir."

"YENİ BİR SAYFA AÇMANIN ZAMANI GELMİŞTİR"

Tatar, Rumların 2004'te Annan Planı referandumunu reddettiğini ve 2017'de Crans Montana'daki görüşmelerde (federal temelde), sergiledikleri tutum nedeniyle, başarısızlığa vesile olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, "Aynı başarısızlıkları tekrarlamakla farklı sonuçlar elde edemeyeceğimize göre Kıbrıs’ta yeni bir sayfa açmanın zamanı gelmiştir. BM Genel Sekreteri’nin de bu konudaki tavsiyesine uyarak Kıbrıs Türk tarafı olarak biz, geçtiğimiz nisan ayında Cenevre'de tam da bunu yaptık. Baştan beri var olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statümüzün kabulü ve yeniden teyidi zemininde görüşmelere başlayabileceğimizi söyledik." ifadelerini kullandı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 3
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal. BROOO.
    Cevapla
  • TRT World'e Destek 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı'dan gelen kan hakkıyla Kıbrısın, Adalar Denizi'nin ve Batı Trakya'nın tamamı Türkiye'ye aittir. İngiliz-İtalyan oyunlarıyla savaşmadan topraklarımıza çöküp Müslüman halka soykırım yapan işgalci Yunan ve Rum çeteleri topraklarımızdan ilk fırsatta kovulmalıdır.
    Cevapla
  • olacak 2 yıl önce Şikayet Et
    bırakın avrupa baksın kollasın güneyi şuan rum kesimi vatandaşlık pasaport satıyor avrupaya gitmek isteyene +kara para aklıyor kendilerini ısıracak daha avrupanın ve çoğu avrupa ülkesi bundan bıktı Fransaya takınılan tavır bu yüzden Almanlar İngilizler(ki zaten çıktı ingiliz)artık bu yunan fransız gibi tembel milletlerin kahrını çekmeyecek olacak alman seçimlerinde bu zaten belli olur avrupa yol ayrımındadır...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR