Almanya'da hoparlörden ezan için yeşil ışık yakıldı

Almanya'da Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Köln'de, Büyükşehir Belediyesi, cuma günleri hoparlörden öğlen ezanı okunabileceğini bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.10.2021 21:27 GÜNCELLEME 07.10.2021 23:24 DÜNYA
Almanya'da hoparlörden ezan için yeşil ışık yakıldı
Almanya'da hoparlörden ezan için yeşil ışık yakıldı

Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, bu yönde gelen talepler üzerine başlangıçta 2 yıllık pilot proje çerçevesinde şehirlerde belli kurallar kapsamında ezan okunabileceğini açıkladı.

Anayasal olarak korunan din özgürlüğüne atıfta bulunan Reker, söz konusu projenin, "dinin karşılıklı kabulünün bir işareti" olduğunu belirtti.

Reker, "Müslüman hemşehrilerimiz, şehrimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Şehrimizde kilise çanlarının yanı sıra ezan sesinin duyulması, Köln'de çeşitliliğe değer verildiğini ve bu çeşitliliğin burada yaşandığını gösterir." ifadelerini kullandı.

Köln'de okunacak cuma ezanıyla ilgili bazı kurallar da belirlendi.

Buna göre, ezan okuma süresi 10 dakikayı geçmeyecek. Hoparlörle dışarı verilecek ezan sesinin yüksekliği çok olmayacak.

Ezan okunan her camide, çevreden gelen soruları yanıtlamak ve olası şikayetleri değerlendirmek üzere sorumlu bir kişi bulundurulacak.

 KÖLN EYALETLERİN EN BÜYÜK ŞEHRİ KONUMUNDA

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG), Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) gibi büyük Türk sivil toplum kuruluşlarının genel merkezleri, Kuzey Ren Vesyfalya (KRV) eyaletinin en büyük şehri olan Köln'de bulunuyor.

Almanya'da sadece DİTİB'e bağlı 900'den fazla cami bulunuyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 30 TÜMÜ
  • çakır 2 yıl önce Şikayet Et
    Hadi gözümüz aydın
    Cevapla
  • düşünen. 2 yıl önce Şikayet Et
    aslında Avrupa birliğinin ne manaya geldiğini karşı çıkanlar bir zaman sonra anlayacaklar.
    Cevapla
  • dostt birr 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanya din özgürlüğüne çok önem veren bir ülke. .zaten diğer ab ülkelerinden almanya bu yönüyle ayrılmaktadır. ..Almanya işi biliyor müslüman göçmen işçi kesimin sevgisini kazanmak buda hem almanlara daha çok sevgi oluşmasını hemde işçilerden daha verim alınması tabii. ... Almanlar bir taşla iki kuş vurur. aslında olması gereken budur. diğer ab ve özellikle Fransa ya duyurulur.
    Cevapla
  • abdulbaki 2 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel bir gelişme. güzel sesli ve eğitim almış birisinin ezan okuması inanın çok faydalı olur. meselenin cılkını çıkartmadan Türklerin islam anlayışını almanlara ve avrupaya göstermeliyiz. bizim anlayışımız çok kabul görecektir. inşaallah barış ve huzur islamın yayılması için en güzel ortamdır.
    Cevapla
  • Asım 2 yıl önce Şikayet Et
    Eywah, biz de çan sesi mi dinleyeceğiz?
    Cevapla
  • Timucin 2 yıl önce Şikayet Et
    Zaten var senin haberin yok , meclisde oturumlar başlarken falan takip et oraya yüz yıldır yerleşmiş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR