Afrikalı aktivist gençlerden Macron'u çıldırtan sözler

Afrika-Fransa zirvesinde Afrika diasporasından gençler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sömürgecilik ve Fransa'nın kıtadaki varlığına ilişkin eleştirilerini yönelterek, elini artık kıtadan çekmesi gerektiğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.10.2021 00:29 GÜNCELLEME 10.10.2021 00:37 DÜNYA
Afrikalı aktivist gençlerden Macron'u çıldırtan sözler
Afrikalı aktivist gençlerden Macron'u çıldırtan sözler

Fransa'nın Montpellier kentinde 54 Afrika ülkesinden yaklaşık 3 bin genç ve aktivist, bu yıl 28'incisi düzenlenen Afrika-Fransa zirvesinde bir araya geldi.

Hiçbir Afrikalı liderin katılmadığı zirvede, 11 Afrika ülkesinden genç de Macron'la birebir düzenlenen oturumda Afrika-Fransa ilişkilerine dair görüş ve önerilerini paylaştı.

Burkina Fasolu aktivist Ragnimwende Eldaa Koama, Fransa'nın Afrika'ya ilişkin söylemlerinde sık sık kullandığı "yardım" kelimesinin son derece uygunsuz, demode ve sorunlu olduğunu söyledi.

Koama, Burkina Faso'nun efsanevi lideri Thomas Sankara'dan alıntı yaparak, "Bu yardımlar, yardım almayı bıraktırmadığı sürece derhal sona erdirilmeli." dedi.

Fransa'nın Afrika ile ilişkisi konusunda da eleştirilerde bulunan Koama, şöyle devam etti:

"Afrika ile Fransa arasındaki ilişkiyi eğer bir kazana benzetecek olursak bilin ki o kazan çok kirli! İşlenen suçları hafife almakla, yolsuzluklarla, alçaltıcı bir dil kullanımıyla oldukça kirlenmiş durumda. Sayın Macron, sizi bu kazanı tamamen temizlemeye davet ediyorum. Eğer hala bu kirli kazanda yemek yapmaya devam ederseniz emin olun ben bu yemeği yemeyeceğim, biz bu yemeği yemeyeceğiz, Afrika bu yemeği bir daha yemeyecek!"

"ARTIK YARDIMLARDAN DEĞİL ORTAKLIKTAN BAHSETMELİYİZ"

Malili aktivist Adam Dicko da Macron'un, "Fransa olmasaydı Mali'de bir hükümet olmazdı" açıklamalarına atıfta bulunarak, şu değerlendirme bulundu:

"Sayın Cumhurbaşkanı, devamlı Fransa'nın müdahalesi olmadan Mali'de hükümet olmayacağını söylüyorsunuz. Lütfen bilin ki Afrika olmasaydı Fransa olmazdı. Aslında Afrikalılara yardım etmek istediğiniz konusunda etrafı ikna etmeyi bırakın. Terör sadece Mali'nin değil sizin de sorununuz. Bizi bu noktada mağdur pozisyonuna sokarak kendimizi suçlu hissettirmeyi bırakın. Artık yardımlardan değil ortaklıktan bahsetmeliyiz. Afrika işsizlik ya da sefalet içinde bir yer değil aksine genç, iyimser ve coşku dolu bir kıta."

Dicko, Fransa'nın Sahel'deki varlığının da Fransa'nın Afrika Birliğini dikkate almadan Libya'ya yaptığı müdahalenin bir sonucu olduğunu kaydetti.

"AFRİKA'DA YAPTIKLARINIZ İÇİN ÖZÜR DİLEYİN"

Senegalli aktivist Cheick Fall da dünyanın giderek küreselleştiği bir dönemde Afrika'nın da içine kapanmayacağının altını çizerek, "Ama Afrika'nın ilerlemek için başında bir ebeveyne ihtiyacı yok." dedi.

Fall, Afrikalı gençler adına Fransa'dan taleplerini şöyle sıraladı;

"Afrika'da yaptıklarınız için özür dileyin. Afrikalı diktatörlerle çalışmayı bırakın. Bu sözde 'babacan' iş birliği tavrını bırakın. Afrika'daki üslerinizden kademeli ve planlı şekilde çekilin. Demokratik kazanımları güçlendirmek için samimi bir iş birliği mekanizması oluşturalım. Abidjan'da 2019'da taahhütte bulunduğunuz CFA frangı reformunu hayata geçirin ve elinizde tuttuğunuz Afrika ülkelerinin ulusal rezervlerini bu ülkelere gönderin."

"AFRİKALI LİDERLERİN DEĞİL AFRİKA HALKLARININ PARTNERİ OLUN"

Gineli Aliou Bah da "demokratik yönetim" tanımı konusunda Fransa ile aynı düşünmediklerini söyledi.

Bah, "Sizden diktatörlerimizle ilgilenmenizi istemiyoruz. Onu zaten biz yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Ben iktidarda ölmek isteyen birinden yeni kurtulmuş bir ülkeden, Gine'den geliyorum. Sizden iç meselelerimizle uğraşmanızı istemiyoruz. İsteğimiz; iktidarda kalmak için tüm her şeyi deneyen birini muhatap olarak görmemeniz ve onunla ortak olmamanızdır. Çad'ı Mali, Gine, Fildişi Sahili'nden farklı değerlendirmeyin. Kendinizi Afrikalı liderlerin değil Afrika halklarının partneri olarak konumlandırın."

Kenyalı Adelle Onyango da Afrika'da her gün sömürgeci geçmişin acısını hissettiklerinin altını çizerek, "Bu güven eksikliğine dayanan ilişkileri nasıl yeniden inşa edebiliriz? Fransa'nın tam olarak neyi temsil ettiği konusunda şüpheyle karşı karşıyayız." dedi.

Fildişi Sahilli Arthur Banga da 2030'da Afrika'nın nasıl görünmesi gerektiği konusunda "2030'da Afrika sömürge döneminden kalan çirkinliklerden arınmış olur. CFA frangına son verir, kendi para birimine geçer. Yabancı askeri üsler yerine kendi bağımsız orduları olur." ifadesini kullandı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Eyyüb Sabri 3 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi siz taşıyorsunuz müjdenin kurşun yükünü, Çatlayacak yalanın çelik kabuğu... ERDEM BAYAZID
    Cevapla
  • Hasan Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Geçen sene Kenyada idim.Türk insanı çok büyük yatırım yapmış ve devam ediyor...Türk devleti ciddi şekilde yapırım danışmanlığı veriyor..AVM lerin çogu Türklere ait.Türk ürünleri piyasaya girmiş.Afrika halkı Türk insanını seviyor.Bir cami çokışında bana gösterilen ilgiden gözlerim yaşardı...Dedelerimizin izleri çok temiz oralarda.Afrika bizi bekliyor...
    Cevapla
  • Ylmz 3 yıl önce Şikayet Et
    Avrupaya ofkem çok özellikle isvicre ye lakin avrupayi yok sayamayiz avrupada başkalarını yok sayamaz bu mümkün değil kimse yalnız yaşayamaz dünyalı oldunuz sürece zaten uzaylılar olamaz dunyalilar. Kısacası mecburuz birlikte yaşamaya.dost var diye düşmanda kazanmayalim.
    Cevapla
  • Ylmz 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben Osmanlı imparatorluğunun hayranıyım ataturkude severim tarih bilgim az olsada.elbetteki atalarımızın geçmişinden iftiharla bahsederek duyguyla gözlerimiz yasarir. Benimde avrupaya ofkem çok bize illada düşman olup dalavere cevirmelerini hazmedemiyorum.lakin onları bu huyundan vazgeçirmek zorundayız.avrupalilar şunu iyi bilmeli artık gormeliler sonumuz avrupada dahi değişik biçimde ağlama gözyaşına dönüşecek yoksa.care keskin bir u dönüşü olmalı barış adına.
    Cevapla
  • 6543 3 yıl önce Şikayet Et
    ülkede afrikaya ait tüm eserleri sizde gönderin ey türkler ey toplamda 30 türk devleti afrika aait tüm eserleri gönderin
    Cevapla
  • Kerem 3 yıl önce Şikayet Et
    Mesela hangi eserler? Bizim tarihimiz de bir tarafınızı yırtsanızda sömürgecilik göremezsiniz. Zorla alınmış hiçbir tarihi eser yok bizde. Aksine bizden çalınmış hep. Bu arada sen kesin hevalsin.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman ki Osmanlı devletini içerdeki İngilizlerle beraber yıktılar İslam coğrafyası tesbih taneleri gibi parçalandı ve bu dağılmadan sömürgeciler bir imparatorluk kurdular kendilerine eğer bugün bu saltanatı sürdürüyorlarsa o dağıtılan coğrafya insanının kanları üzerinde oturuyorlar
    Cevapla
  • Kıtlık-Krizi* 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc izniylen geleceğin parlayan yıldızı inşallah Afrikalı gençler olacaktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR