Türkiye'nin başarısı paniğe neden oldu: Putin'den flaş 'SİHA' talimatı!

Türkiye'nin ürettiği İHA ve SİHA'ların başarısı Rusya'da paniğe neden oldu. Moskova yönetiminin savunma sanayisi yetkilileri İHA gündemiyle toplandı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.11.2021 01:35 GÜNCELLEME 03.11.2021 09:03 DÜNYA
Türkiye'nin başarısı paniğe neden oldu: Putin'den flaş 'SİHA' talimatı!
Türkiye'nin başarısı paniğe neden oldu: Putin'den flaş 'SİHA' talimatı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, insansız hava araçlarının (İHA) son yıllarda özellikle silahlı çatışmalarda kendilerini kanıtladığını belirterek "Hem İHA'ları kullanırken edindiğimiz kendi tecrübelerimizi hem de etrafımızda gözlemlediklerimizi analiz etmeliyiz." dedi.

AA'nın aktardığı habere göre, Putin, Rusya'nın Soçi kentinde Savunma Bakanlığı ve savunma sanayisi yetkilileri ile İHA kullanımı ve teknolojilerine ilişkin bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının başlangıcında konuşan Putin, İHA'ların çatışma noktalarında etkili olduklarına işaret ederek "Son yıllarda silahlı çatışmalarda İHA'ların kendisini nasıl kanıtladığını, ne kadar etkili olduğunu ve bizim için ne kadar tehlikeli olabileceğini, Suriye'de gördüklerimizi kastediyorum, yani İHA'larla yapılan terör saldırılarını çok iyi biliyoruz." diye konuştu.

Putin, "Bu saldırıları nasıl püskürteceğimizi öğrendik ve bunu oldukça etkili bir şekilde yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Rusya'nın İHA teknolojileri konusunda çalışmalarını sürdürmesi gerektiğinin altını çizen Putin, "Şu anda hizmette olan iki binden fazla İHA'mız var. Yapay zeka kullanımı ve bunları kullanma deneyimimiz de dahil olmak üzere İHA'lar üzerinde çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. Hem İHA'ları kullanırken edindiğimiz kendi tecrübelerimizi hem de etrafımızda gözlemlediklerimizi analiz etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRK SİHA'LARI DÜNYADA ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR

Türkiye'nin yerli ve milli olarak ürettiği SİHA'lar, özellikle Azerbaycan'a ihraç edildikten sonra büyük başarılar elde etti. Azerbaycan ordusunun, yıllardır Ermenistan işgali altında olan Karabağ'ı geri almasında Bayraktar TB2 SİHA'lar önemli bir rol oynadı.

Barış Pınarı Harekâtı'nda da Türk Silahlı Kuvvetlerinin keşif gözetleme kabiliyetlerini büyük oranda artırarak başarıya ulaşılmasına katkı sağlayan Bayraktar TB2 SİHA'lar aynı zamanda harekât boyunca birçok hedefi başarıyla imha etti.

Operasyonel olarak güvenlik güçlerinin elindeki en aktif insansız hava aracı platformu olan Bayraktar TB2, Şubat 2020 itibarıyla toplamda 175 bin saat operasyonel uçuşu başarıyla tamamladı. Operasyonel başarısıyla birlikte dünyanın dikkatini çeken Bayraktar TB2 SİHA'lar 2019'da Ukrayna ve Katar'a ihraç edildi. Böylece Türkiye'nin yurt dışına ihraç edilen ilk SİHA'sı unvanını da kazandı.

UKRAYNA TB2 SİHA KULLANIYOR

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, geçtiğimiz günlerde Donbass'ta Rus yanlısı ayrılıkçıların kullandığı bir obüsü Bayraktar TB2 SİHA ile vurma görüntülerini paylaşmıştı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN SİHA AÇIKLAMASI

G20 Liderler Zirvesi için Başkan Recep Tayyip Erdoğan'la Roma'da bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, burada Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmüş ve Türk ve Rus basınına açıklamalarda bulunmuştu.

Rus muhabirin, Donbass'ta Türkiye'de üretilen insansız hava araçlarının kullanılmasına ilişkin sorusu üzerine Çavuşoğlu, şunları söylemişti:

"Bir ülke, bizden, başka bir ülkeden almışsa o silah daha fazla Türk ya da Rus ya da Ukrayna silahı olarak anılamaz. Bir devlet bizden bunu satın alıyorsa, o daha fazla Türk ürünü değildir. Belki Türkiye'de üretilmiş olabilir ama Ukrayna'ya ait. Türkiye bununla suçlanamaz."

Türkiye'nin de terör mücadele sırasında farklı ülkelerden çeşitli silahlarla karşılaştığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "Bazen farklı ülkelerde terörle mücadelemiz sırasında farklı ülkelerden farklı silahlarla karşılaşıyoruz, Rusya da dahil olmak üzere. Biz asla Rusya'yı suçlamıyoruz. Ukrayna da bizim adımızı kullanmayı bırakmalı." ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • osmanoğlu2023 2 yıl önce Şikayet Et
    putin nüyans hatası yapıyor! panikleyen insan sağlıklı düşünemez! siz hangi sarhoş kafanızla yapacaksınız sihaları? yaptıklarınız belliki sizin eseriniz değil! çalma çırpma işi!
    Cevapla
  • nituP 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya korkuyla kuyruğunu bacaklarının arasına koydu. Dizlerinin üzerinde sürünür ve merhamet için yalvarır. Ve herkes ona tükürür. Ayrıca tüm gezegendeki son savaşın başlaması için onu zorlamanız gerekiyor.
    Cevapla
  • cfç 2 yıl önce Şikayet Et
    hah haaa ironik sey seniiii
    Cevapla
  • Bozkurt 2 yıl önce Şikayet Et
    Daha kafanıza CHP'nin son teknoloji heykellerini atacağız. Sanatsal savaş teknikleri kullanacağız.
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 2 yıl önce Şikayet Et
    makarius heykeli tam birbuçuk ton bomba etkisi yapar haliyle... hele diğerlerini siz düşünün...
    Cevapla
  • emekli42 2 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyin iyisini siz yapacaksınız başkaları da sizden rica minnet alacaklar. Yok öyle üç kuruşa beş köfte Sn.Putin. Sonra korkunun ecele faydası yok diye bir söz var. Biz sizden S 400 leri nsıl aldıysak isterseniz bizde size SİHA, TİHA, TB2 ve diğerlerini satarız. Tamam mı?
    Cevapla
  • Zaza dayı 2 yıl önce Şikayet Et
    Chp zihniyeti başa gelirse... vah benim canım memleketin savunma sanayisi,nin haline.
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 2 yıl önce Şikayet Et
    savunma sanayi ortadan kalkar çünkü solcular rusun kölesi zaten! ülkemiz bu durumda heykelistana döner çünkü bunların kökleri nemrut'a dayanıyor Nuh der peygamber demezler...
    Cevapla
  • Horoz 2 yıl önce Şikayet Et
    En fazla ülke gider elden :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR