ABD'den Hindistan-S-400 açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasından dolayı CAATSA kapsamındaki yaptırımlar çerçevesinde Hindistan'a henüz herhangi bir muafiyet vermediklerini açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.11.2021 00:29 GÜNCELLEME 16.11.2021 00:29 DÜNYA
ABD'den Hindistan-S-400 açıklaması
ABD'den Hindistan-S-400 açıklaması

AA muhabirinin, Hindistan'ın S-400 alımı ve CAATSA yaptırımlarına yönelik sorularına yanıt veren ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir Dışişleri yetkilisi, "Tüm ortak ve müttefiklerimize ABD Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamındaki yaptırımları tetikleyecek Rusya'yla alışverişten vazgeçmeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hindistan'ın S-400 teslimatına ilişkin detaylara girmeyeceğini belirten yetkili, Hindistan'ın Rusya ile silah alışverişi konusunda potansiyel bir muafiyet için herhangi bir karar almadık. CAATSA kapsayıcı veya ülke özelinde muafiyet koşullarını içermiyor." ifadelerine yer verdi.

Yetkili ayrıca, ABD ile Hindistan'ın savunma işbirliğinin son yıllarda önemli ölçüde arttığını ve Hindistan'ın ABD için "Büyük Savunma Ortağı" konumunda olduğunu belirtti.

ABD Kongresinden 2017'de geçerek yasalaşan CAATSA, Rusya ve Rus savunma şirketleri ile savunma anlaşmaları imzalayan ülkelere yaptırım uygulanmasını ön görüyor.

Yasada Başkan'ın çeşitli ağırlıklardaki 12 yaptırımdan en az beşini uygulama şartı bulunuyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl Türkiye'nin S-400 alımından dolayı bu yasa kapsamında yaptırımlar getirmişti.

2 Kasım'da ABD Senatörlerinden Cumhuriyetçi Ted Cruz, Todd Young ve Roger Marshall, ABD Senatosuna, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) üyesi ülkeleri Avusturalya, Japonya ve Hindistan'ın Çin ve Rusya ile yaptığı savunma anlaşmalarından dolayı CAATSA kapsamından muaf tutulması için yasa tasarısı sunmuştu.

Hindistan'ın Çin'e karşı ABD'nin önemli bir ortağı olduğu gerekçesi ile sunulan "İttifakları ve Liderliği Zedeleyen Beklenmedik Sonuçların Dolaylı Yollarla Azaltılması (CRUCIAL) Yasası" başlıklı tasarı yasalaştıktan QUAD ülkelerini 10 yıl boyunca CAATSA yaptırımlarından muaf tutulmasını öngörüyor.

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Oğuz Boyu 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd nin Caatsa sı varsa TÜRKİYE NİN Taakmasa sı var.
    Cevapla
  • halıl 2 yıl önce Şikayet Et
    İngılızlerın kontrolunde olduğu için Hındıstna bırşey dıyemezler..
    Cevapla
  • M.T 2 yıl önce Şikayet Et
    Batıdan Türkiyeye karşı açık düşmanlık kapıda, Aralık başına fazlaca dikkat! Diğer yandan Rusya uyarılmalı. "Ahmakça stratejileriniz yüzünden çok büyük fırsatları kaçırıyorsunuz. Esadsız bir Suriye ile Türkiye,Rusya ortak çıkarlarına katkı verecek planlardan uzaksınız. Artık bölge kazan kazan ortaklığıyla yeniden inşaa edilmeli; göç sorunu ve ekonomik kırılganlık geride kalmalı" DEMELİSİNİZ. Şu aşamada anlaşılması çok zor ancak Türkiye-Pakistan ve Hindistan-Rusya arasında görüşmeler yapacak "troubleshooter" yetenekli diplomatlar ve iş adamlarından oluşan süperaktif bir ekip görevlendirmelisiniz. Avrupa dünya pazarı olmaktan çıkacak...
    Cevapla
  • Asım 2 yıl önce Şikayet Et
    Walla abd 'nin caatsa'sı beni Hiç ilgilendirmiyor, İnşallah hükümetimizi de ilgilendirmeden işini halleder.
    Cevapla
  • Bursali 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd ulkemin dostu degildir kalles abd
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR