Avrupa'da yasaklar peş peşe geliyor: Aşısızlar öncelik!

Koronavirüs salgını Avrupa'da yoğun bir biçimde artış göstermeye başladı. Özellikle 4 ve 5'inci dalganın yaşandığı kıta genelinde yasaklar ve önlemler yeniden hayata geçiriliyor. Aşısızlara yönelik farklı uygulamalar yürürlüğe alındı.

ABONE OL
GİRİŞ 18.11.2021 14:10 GÜNCELLEME 18.11.2021 14:10 DÜNYA
Avrupa'da yasaklar peş peşe geliyor: Aşısızlar öncelik!
Avrupa'da yasaklar peş peşe geliyor: Aşısızlar öncelik!

Avrupa koronavirüs salgınında alarm seviyesini yeniden kırmızıya çıkardı. Yaklaşan noel ve yılbaşı tatili, kıta genelindeki salgın sirkülasyonunun hızını artırmaya başladı. Konuyla ilgili harekete geçen yetkililer, son bir kaç aydır gevşek tutulan önlemleri yeniden hayata geçirdi. Hükümetler peş peşe önlem planlarını açıklıyor.

AŞI YAPTIRMAYANLARA YASAK

Vatandaşlara yönelik kısıtlamaları artıran ve salgının sirkülasyonunu kontrol altında tutmaya çalışan ülkelerden biri Avusturya. Ülke genelinde Koronavirüs aşısı yaptırmayanlar için sokağa çıkma kısıtlamaları devreye girdi.

Yaklaşık 9 milyon nüfuslu ülkede 2 milyon vatandaşı etkileyeceği açıklanan bu kısıtlamalar kapsamında, aşılama ya da hastalığı geçirme yoluyla Covid-19'a karşı bağışıklık kazanmış olanlar dışında kalan 12 yaş üzeri Avusturyalıların iş, eğitim, zorunlu ihtiyaçlar ve sağlık gerekçeleri dışında sokağa çıkması yasaklandı.

Yasağı ihlal edenlerin düzenli polis kontrolleriyle tespit edileceği ve 1450 euro'luk para cezalarına çarptırılacağı da açıklandı.

ÇEKYA VE ALMANYA'DA YASAKLAR YENİDEN GELİYOR

Avusturya'da tartışmalar süredursun, kıtanın en büyüğü Almanya ve Çek Cumhuriyeti de komşularının izinden gitmeye hazırlanıyor.

Salı günü 22 bin 479 yeni vakayla son zamanların rekoru kaydedilen Çekya'da, 22 Kasım'dan itibaren restoran, bar gibi mekanlarda ve toplu etkinliklerde aşılanmış ya da Covid-19 geçirmiş olma şartı aranacak; negatif PCR testleri kabul edilmeyecek. Başbakan Andrej Babis, dün akşam yaptığı açıklamada, kararın bugün mecliste onaylanacağını söyledi.

83 milyon nüfuslu Almanya'da ise salı günü 53 binden fazla yeni vaka kaydedildi. 7 günlük ortalamalar da 41 binin üzerine çıktı. Avrupa genelinde vaka sayıları grafiğinin en hızlı yükseldiği ülke olan Almanya da Avusturya'ya benzer şekilde aşısızların hareketlerine sınırlama getirecek.

PORTEKİZ'DE ENDEMİ ALARMI

Söder'in işaret ettiği İspanya ve Portekiz, pandeminin ilk dönemlerinde oldukça ağır tablolar ortaya koymakla birlikte, bu son kış dalgasından en az etkilenen ülkelerin başını çekiyor. Hatta yüzde 86'sı aşılanan ve "aşılanacak kimse kalmadı" yorumları yapılan Portekiz'de Covid'in pandemi durumundan çıkıp endemiye gerilediği de ifade ediliyor.

FRANSA'DA BAKAN "BEŞİNCİ DALGA" KABUSU

Avrupa henüz dördüncü dalgayı yaşarken Fransa direkt olarak beşinci dalgayı yaşamaya başladı. Ülke genelindeki salgın durumu kırmızı alarm verirken, Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı üstüne uyarı geliyor.

Bir aydır haftalık yeni vaka sayılarında sürekli yüzde 10'un üzerinde artışlar görünüyor. Hatta Sağlık Bakanı Olivier Veran geçen hafta bir açıklama yaparak, "Şu an yaşamakta olduğumuz durum beşinci dalganın başlangıcı gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Fransa'da yaz aylarından beri, barlara, restoranlara, eğlence mekânlarına ve bazı alışveriş merkezlerine girmek, uçağa binmek ya da uzun mesafe tren yolculuğu yapmak için aşı kartı, negatif PCR sonucu ya da hastalığı geçirmiş olma kanıtı isteniyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen hafta yaptığı açıklamada, 65 yaş üstü vatandaşlar ile riskli gruplarda üçüncü doz aşısını olmayanlara aşı kartı verilmeyeceğini bildirdi. Macron ayrıca hatırlatma dozu aşılarının 50-65 yaş aralığına da açılacağını duyurdu.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR