Putin ve Aliyev Soçi'de bir araya geldi: Konu Karabağ

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.11.2021 16:30 GÜNCELLEME 26.11.2021 17:07 DÜNYA
Putin ve Aliyev Soçi'de bir araya geldi: Konu Karabağ
Putin ve Aliyev Soçi'de bir araya geldi: Konu Karabağ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinde, iki ülke arasında siyasi ve ticari ilişkilerin gelişmeye devam ettiğini söyledi.

Rusya ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacminin bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artığını söyleyen Putin, “Rusya, Azerbaycan’ın ana ticaret ortaklarından biri olmaya devam ediyor” dedi.

Karabağ’da sorunların ise devam ettiğine dikkat çeken Putin, “Rus barış gücü bölgede olumlu bir rol oynuyor. Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi de etkin bir şekilde çalışıyor. Ancak yine de bölgede maalesef bazı olaylar yaşanıyor, kayıplar oluyor” dedi.

"İNSANLARIN BARIŞ İÇİNDE YAŞAYABİLMESİ İÇİN BİR ARAYA GELDİK"

Karabağ konusunun, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın da katılacağı bugünkü üçlü zirvede detaylıca ele alınacağını söyleyen Putin, “Karabağ’da insanların barış içerisinde yaşayabilmesi ve bölgeyi kalkındırmak için gerekli koşulları yaratmak için bugün bir araya geldik. Neler yapıldı, neler yapılabilir bunları göreceğiz” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDA TİCARET HACMİ

Aliyev, Azerbaycan ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişiminden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Rusya'nın Kemerovo bölgesindeki kömür madeninde çıkan yangını üzüntüyle karşıladıklarını belirten Aliyev, can kayıpları nedeniyle taziye dileklerini iletti.

Aliyev, Rusya ile ilişkilerini stratejik ortaklık olarak karakterize ettiklerini, bunun sözde olmadığını, ilişkilerin daha da gelişmesine odaklandıklarını vurguladı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığını, ticari ilişkilerin gelişmesine iş çevrelerinden karşılıklı büyük ilgi olduğunu söyleyen Aliyev, ilişkilerin birçok alanı kapsamasından memnuniyet duyduklarını anlattı.

"7 YOL HARİTASI HAYATA GEÇİRİLDİ"

Aliyev, Rusya ile ekonomi, ulaşım ve insani alanları kapsayan 7 yol haritasını hayata geçirdiklerini söyledi. Ermenistan’la yaşanan gerginliğe de değinen Aliyev, şunları söyledi:

“Rus barış gücünün denetimindeki bölgede bir yıl içerisinde ciddi çatışmalar, olaylar yaşanmadı. Sistematik kriz oluşturmayan ufak olaylar yaşandı. Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmalar yaşandı. Fakat bu Rus barış gücünün sorumluluğundaki bölge değil. Fakat elbette bunları hem ikili hem de üçlü şekilde dikkatlice gözden geçirmemiz, konuşmamız gerekiyor. Riskleri kontrol ve en aza indirmek için konuşmamız gerekiyor. Sizin, hükümet temsilcilerinin ve bölgedeki Rus barış gücünün bu konudaki rolünüzü takdir ediyorum.”

Putin ve Aliyev'in ikili görüşmesinin ardından, Paşinyan'ın da katılımıyla bugün Soçi'de üçlü zirve gerçekleştirilmesi planlanıyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 1
  • Umut 2 yıl önce Şikayet Et
    bu aliyeden hiç bir cacık olmaz halkın tam olarak arkanda duruyor Türkiye'de öyle her ay şehit veriyorsun biraz cusur olsa askerlerini öldürme ne gerekiyorsa toptan hallet
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR