Airbus A-340 Antartika’ya ilk kez indi

Portekizli havayolu Hi Fly, Airbus A340 ile Antartika’ya indi. 5 saatin altında tamamlanan 4 bin 630 kilometrelik yolculuk Güney Afrika’nın Cape Town kentinden havalanarak Antartika’da yer alan Wolf’s Fang üssündeki buz pistte son buldu.

ABONE OL
GİRİŞ 28.11.2021 09:44 GÜNCELLEME 28.11.2021 09:58 DÜNYA
Airbus A-340 Antartika’ya ilk kez indi
Airbus A-340 Antartika’ya ilk kez indi

Dünyanın en güneyinde yer alan Antartika’daki Wolf’s Fang macera kampı tarafından görevlendirilen uçak, 2 Kasım Salı günü Güney Afrika’nın Cape Town kentinden kalkış yaptı. Antartika turizm şirketi White Desert’ın (beyaz çöl) yeni projesi olan Wolf’s Fang tesislerine ihtiyaç duyulan malzemeleri ulaştıran uçak 2.500 deniz mili yol geçerek 3 saat süre sonunda varış yaptı.

"NE KADAR SOĞUK O KADAR İYİ"

Uçağın iniş yaptığı Wolf’s Fang arazisindeki mavi buz pisti, teknik olarak bir havaalanı olmamasına rağmen, C Seviyesi bir havaalanı olarak geçmektedir. Çok zorlu koşullar nedeniyle yalnızca son derece uzmanlaşmış pilot ve mürettebatın oraya inebileceği bilinmektedir.

Uçağın kaptanı Mipuri “Ne kadar soğuk o kadar iyi. Pist 3.000 metre uzunluğunda, bu kadar ağır bir A340’ı o havaalanına inip durdurmak sorun olmaz” açıklamasını yaptı.

Mavi buz muhteşem olsa da, parlaması nedeniyle pilotlar için de endişe verici olabileceğini de söyleyen Mipuri şunları ekledi: “Yansıma muazzam derecede fazla. Ancak buna uygun gözlükler, gözlerinizi dış görünüme göre ayarlamanıza yardımcı oluyor. Henüz yeteri kadar uçmayan pilot, özellikle piste yaklaşmanın son aşamalarında, olağan dışı gayret sarf etmesi önemli bir role sahiptir.”

"BEYAZ KITA"DAN UÇUŞ NOTLARI

Antartika’ya kaydedilen ilk uçuş, 1928’de Avustralyalı bir askeri pilot ve kaşif olan George Hubert Wilkins tarafından yönetilen bir Lockheed Vega 1 tek kanatlı uçak ile yapılmıştı. Uçak, Güney Shetland Adaları’ndaki Deception Adası’ndan havalanmıştı.

Bugüne kadar Beyaz Kıta’da hiç havaalanı yapılmamasına rağmen 50 iniş pisti bulunuyor. Rus Antartika araştırma istasyonu, 2019 ile 2020 yılları arasında 3.000 fitlik mavi buz pistine yarım düzine deneme uçuşu düzenlemişti.

Gelecekte mavi buz pistine inişlerin daha da artacağı bekleniyor.

 

KAYNAK : CNN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR