Ermenistan'dan Türkiye itirafı: Hatalarımız oldu!

Türkiye ile ilişkilerde Ermenistan'ın hataları olduğunu ifade eden Ermeni analist Grigoryan, 'Zengezur koridoru' konusunda Rusya'nın iki ülkeyi manipüle ettiğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.12.2021 15:14 GÜNCELLEME 03.12.2021 15:14 DÜNYA
Ermenistan'dan Türkiye itirafı: Hatalarımız oldu!
Ermenistan'dan Türkiye itirafı: Hatalarımız oldu!

Ermenistan'da Küreselleşme ve Bölgesel İşbirliği Analitik Merkezi Başkanı ve Pan-Ermeni Ulusal Hareketi partisinden eski milletvekili Stepan Grigoryan, AA muhabirine, İkinci Karabağ Savaşı sonrası Türkiye-Ermenistan ilişkilerini ve savaşın bölgeye etkilerini değerlendirdi.

İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonra Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme için fırsat oluştuğunu belirten Grigoryan, "Ermenistan savaş kaybetti ve şu an zayıf durumda. Hükümet, Türkiye ve Azerbaycan ile görüşmek zorunda ancak bu, Rusya gibi aracılar olmadan gerçekleşmeli. Süreç çoklu görüşmelerle değil ikili müzakerelerle devam etmeli." dedi.

Grigoryan, Türkiye'nin bölgede Rusya'ya alternatif olabileceğini vurgulayarak, "Türkiye mantıklı ve öngörülebilir bir ülke. Türkiye'nin dış politikasını beğenip beğenmeme şeklinde değerlendirmiyorum. Türkiye çıkarları doğrultusunda ciddi bir dış politika izliyor." diye konuştu.

"TÜRKİYE, AZERBAYCAN, ERMENİSTAN, NAHÇIVAN'DAN ORTA ASYA'YA"

Türkiye ve Azerbaycan'ın, Zengezur bölgesinde "koridor" açılması talebinin makul olduğuna dikkati çeken Grigoryan, "Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Nahçıvan ve Orta Asya'ya kara ve demir yollarının olmasını istiyor. Bununla ortak tarih, kültür ve dillerin olduğu bölge ülkeleriyle yakın olmak istiyor. Çok anlaşılabilir. Bunun Ermenistan'ın çıkarlarına aykırı olduğunu söyleyemeyiz. Rusya'da bunu destekliyor ve Ermenistan'ı bu yönde sıkıştırıyor." şeklinde konuştu.

Ermenistan'da "koridor" ifadesinin rahatsızlığa neden olduğunu, koridor şeklinde bir tanımlamada kontrolün tamamen Türklere ve Ruslara geçeceği yönünde algı bulunduğunu aktaran Grigoryan, "Buna milliyetçi çevrelerden itiraz geliyor. Demokratik bir ülkeyiz. Herkes fikrini ifade edebilir. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e yakın çevreler, koridordan kastedilenin Ermenistan'ın egemenliği ile ilgili olmadığını belirtiyor. Bu konuda da Rusya'nın tarafları manipüle ettiğini düşünüyorum ve bu nedenle aracısız görüşülmesi gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"DAHA BÜYÜK BİR ŞANSA SAHİBİZ"

Türkiye'nin Ermenistan için sürdürülebilir ve güvenilir ortak olma potansiyeli olduğuna dikkati çeken Grigoryan, "Türkiye'nin Azerbaycan'a olan desteği ve müttefikliği anlaşılır ve tartışmaya açık değil. Bunu yaparken de Ermenistan ile makul ve dengeli ilişki kurabilir. Aynı şey Ermenistan için de geçerli. Türkiye ve Azerbaycan ile direkt ilişki kanallarının oluşturma yoluna bakmalı, Rusya üzerinden değil. Bunun kolay olacağını söylemiyorum. Evet birçok konuda anlaşmazlıklar var fakat görüşmeler başlamalı." görüşünü paylaştı.

Grigoryan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilk normalleşme görüşmelerinde Karabağ konusunun süreci tıkadığını anımsatarak, "Azerbaycan şu an Karadağ'daki 7 bölgeyi aldı. Şuşa ve Hadrut dahil Karabağ'ın büyük kısmını kontrol ediyor. Barışı tesis etmek için bugün daha büyük şansa sahibiz. Artık taraflar aracısız masaya oturabilir." dedi.

"TÜRKİYE İSE DAHA GÜVENİLİR"

İki ülke arasındaki protokoller döneminin sonuçlanmamasında birçok çevrenin Türkiye'yi eleştirdiğini ancak Ermenistan'ın da hatalarının olduğunu belirten Grigoryan, "Her durumda biz de yanlışlar yaptık. Rusya ile bağlarımız çok sıkıydı, onlar da sürecin başarılı olmasını istemedi. Her ne kadar 2009'da Zürih protokollerinin imzalanmasını destekler gibi görünseler de gerçekten bunda samimi olduklarını düşünmüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Grigoryan, Rusya'nın, protokoller döneminde Ermenistan'ın Azerbaycan ve Türkiye ile iyi ilişkiler kurmasını istemediğinin altını çizerek, şunları ifade etti:

"O dönem hatalı bir kararlarla ülke güvenliği ve ekonomisi tamamen Rusya'ya emanet edildi. Son savaşta ise Rusya bize dedi ki 'Kusura bakmayın, şu an çıkarımız sizi korumaktan yana değil' ve bizi yalnız bıraktı. Ermenistan Batı'nın tutumuna rağmen Birleşmiş Milletler'de, Avrupa Konseyi'nde, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nde (OECD) Rusya lehine tavır aldı. Rusya, bunlara teşekkür edip Karabağ Savaşı'nda Ermenistan'a arkasını döndü. Rusya bizim için güvenilir bir ortak değil, Türkiye ise daha güvenilir."

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İŞ BİRLİĞİ MESAJI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Kasım'da, TRT ortak yayınında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında 26 Kasım'da yapılan görüşmeye ilişkin şu açıklamaları yapmıştı:

"Bu toplantı vesilesiyle de şu anda Aras Nehri boyunca demir yolu, kara yolu yapımı konusu da çözüldü. Bu atılacak adımla beraber ayrıca Iğdır'a kadar gelecek otoban konusu var. Otoban konusuyla da özellikle Nahcivan sıkıntısını aşmak, diğer taraftan da Ermenistan topraklarından geçmek suretiyle burada Azerbaycan'ın Iğdır ile buluşmasının da gayet başarılı bir adımı atılmış olacak. Bunun yanında gerek kara yolu gerek demir yolu ile insan ve yük taşımacılığında da önemli bir adım atılmış olacak. Daha önce 6'lı platformu gündeme getirmiştik. Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, İran ve kabulü halinde Gürcistan'la bu 6'lı platformun devreye girmesi, bölge barışını, bölge sulhunu çok açık net ispatlamış olacak ve bu konuda da olumlu gelişmelerin olduğunu öğrenmiş olduk."

KAYNAK : AA
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Hüseyin Esen 2 yıl önce Şikayet Et
    Nahçivan-Azerbaycan demiryolu ve karayolu bağlantısı Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan ekonomisine büyük katkıları olacak ve Gürcistan-Rusya dahil Kafkasya bölgesi ekonomilerine ivme kazandıracaktır. Aynı zamanda Türki Cumhuriyetler ile bağlantısını sağlayarak Ermenistan gümrük kapılarının açılmasına,ambargonun hafifletilmesine yol açacaktır. Burada gözardı edilen Zengazur'un gasp edilmiş Türk toprağı olduğundan bu toprağın Azerbaycan'a devri olmadığı sürece istenen iyileşmeyi yerine tam getirmeyecek,kısmi iyileşmeye yol açarken gelecekte Zengazur toprağı yine sorun olarak AzerbaycanTürkiye'nin karşısına çıkarak Rusya'nın müdahele aracına dönüşecektir.
    Cevapla
  • Mavi vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakmayın toprakları elden gidiyor diye böyleler bir nevi mecburlar.hala teröristlere destek veriler
    Cevapla
  • Mustafa. Alnıak 2 yıl önce Şikayet Et
    Hükümetimize ne derse o olur. Ancak benim fikrime göre Gregoryan beyin konuşmaları mantıklı. Ermenistan şimdiye kadar kötülük yaptı, fakat geçerli mazeretleri var. İlişkilerin düzeltilmesi ve iki değil coğrafyada çoklu dost ülkeler baline dönüşmek için müzakerelerin yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum. Düşmanlığın hiçbir ülkeye kalıcı faydası olmaz.
    Cevapla
  • ahmet aydın 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı hangi tebasına kol kanat gerdiyse koruduysa aynısı olur kanatın dayım. Yalniz dışardan şişirilmiş teröristlik yapmayacak lar. Diğer yorumu olan arkadaş gibi aynı fikirdeyim. Bu yunan ermeni ırak suriye rusya abd vs velhasıl hepsi için geçeli
    Cevapla
  • Kürşat 2 yıl önce Şikayet Et
    Ermenilerin aklı yeni yeni başına gelmeye başladı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR